Ψιθυρίζοντας το ρεμπέτικο - Νέος δίσκος

Κυκλοφόρησε εχθές. Υπαρχει προς το παρόν μόνο στο music corner.

Καλοτάξιδος :slight_smile:

Καλή επιτυχία Δημήτρη.

Ψιθυρίζοντας το ρεμπέτικο

Το ρεμπέτικο ποτέ δεν σταματά να προσφέρει συγκινήσεις! Μουσικές μήτρες σαν κι αυτό είναι εκεί για να μας εμπνέουν, να μας συνδέουν με το σήμερα, και να ανοίγουν διάπλατα το χώρο για τη συνάντηση του μουσικού χρόνου με τον πραγματικό, στο πεδίο της αναδημιουργίας αλλά και του αυτοσχεδιασμού.

Δυο όργανα με διαφορετικές καταγωγές πρώτο-συναντώνται εδώ στο προσκήνιο της μουσικής οικειότητας που σκηνοθετεί για χρόνια η ρεμπέτικη μουσική: από τη μια η κιθάρα ως κλασικό όργανο του ρεμπέτικου απηχεί τις δυτικές τροπές του⋅ από την άλλη το yayli tanbur ως εμβληματικό όργανο της μουσικής της Κωνσταντινούπολης αντηχεί τον ανατολίτικο ήχο της προπολεμικής εποχής του.

Οδηγός μας δεν ήταν η φιλοδοξία αυτής της πρώτης συνήχησης. Ούτε φυσικά η υιοθέτηση των κλειστών, παρελθοντικών θέλουμε να πιστεύουμε, σχημάτων που θέλουν το ρεμπέτικο ως είδος κατάλληλο μόνο για αναβίωση. Με οδηγό μας τη μουσικότητα του είδους, μια μουσικότητα που δεν αφήνει τους ισχυρισμούς να συνωμοτούν, υποταχθήκαμε στην έμπνευσή του⋅ συναντηθήκαμε σε φαντασιακά νοτισμένα, καπνισμένα και σκοτεινά καταγώγια ακμάζοντα, με τόνους και αποχρώσεις χαμηλούς και θαμπούς, για να ψιθυρίσουμε με δοξαριές και τσιμπήματα τα παραμύθια και τις αλήθειες τους.

  1. Ζουρλοπαινεμένης γέννα - Δημήτρης Μυστακίδης Τραγούδι του Βαγγέλη Παπάζογλου ηχογραφημένο το 1934 σε μακάμ ή λαϊκό δρόμο Καρτσιγιάρ.
  2. Γιάνναρος - Ευγένιος Βούλγαρης. Τραγούδι ηχογραφημένο το 1929 στην Νέα Υόρκη από τον Χαρίλαο Πυρρή σε μακάμ Νιχαβέντ ή λαϊκό δρόμο Αρμονικό μινόρε.
  3. Νικρίζ συρτό Οργανικό συρτό σύνθεσης του Tanburi Cemil Bey και συνεπώς γραμμένο πριν το 1916 σε μακάμ ή λαϊκό δρόμο Νικρίζ.
  4. Ο παπατζής - Δημήτρης Μυστακίδης Τραγούδι του Βαγγέλη Παπάζογλου ηχογραφημένο το 1934 σε μακάμ ή λαϊκό δρόμο Σαμπά.
  5. Αχ βρε θάλασσα κακούργα - Ευγένιος Βούλγαρης Τραγούδι του Παναγιώτη Τούντα ηχογραφημένο το 1935 σε μακάμ ή λαϊκό δρόμο Χιτζάζ.
  6. Αναστενάζω και πονώ - Ευγένιος Βούλγαρης Σύνθεση του Ευγένιου Βούλγαρη πάνω σε στίχους από αμανέδες, σε μακάμ ή λαϊκό δρόμο Ουσάκ.
  7. Διαμάντω αλανιάρα - Δημήτρης Μυστακίδης Τραγούδι του Γιοβάν Τσαούς ηχογραφημένο το 1937 σε μακάμ Μαχούρ ή λαϊκό δρόμο Ραστ.
  8. Γιατζιλάρ Ζεϊμπέκικο. Οργανικό μικρασιάτικο ζεϊμπέκικο ανωνύμου συνθέτη, σε μακάμ ή λαϊκό δρόμο Χιτζαζκιάρ.
  9. Γεντικουλέ - Δημήτρης Μυστακίδης Τραγούδι των Βοσποριανού (Αιμίλιος Σαββίδης) - Ψυριώτη (Σώσος Ιωαννίδης) ηχογραφημένο το 1934 σε μακάμ ή λαϊκό δρόμο Σεγκιάχ.
  10. Γιαλό-γιαλό - Δημήτρης Μυστακίδης Τραγούδι του Γρηγόρη Ασίκη ηχογραφημένο το 1937 σε μακάμ ή λαϊκό δρόμο Σαμπά.
  11. Σαμπά τσιφτετέλι Σύνθεση του Ευγένιου Βούλγαρη σε μακάμ ή λαϊκό δρόμο Σαμπά
  12. Βλάμισσα - Ευγένιος Βούλγαρης Τραγούδι του Γιοβάν Τσαούς ηχογραφημένο το 1936 σε μακάμ Χουσεϊνί/Σαμπά ή λαϊκό δρόμο Ουσάκ/Σαμπά.
  13. Ο συνάχης - Δημήτρης Μυστακίδης Τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη ηχογραφημένο το 1934 σε μακάμ ή λαϊκό δρόμο Σαμπά.
  14. Από κατ΄ απ΄ τις ντομάτες - Ευγένιος Βούλγαρης Τραγούδι ηχογραφημένο το 1928 στην Νέα Υόρκη από τον Γιαννάκη Ιωαννίδη σε μακάμ Κιουρντί ή λαϊκό δρόμο Ουσάκ.

Συγχαρητήρια θερμά και να είναι καλοτάξιδος!!!

Από τα 14 τραγούδια μόνο τα δύο είναι καινούργιες συνθέσεις…Δεν αμφιβάλω οτι η συγκεκριμένη δουλειά θα είναι άριστη (βάση της ήδη πορείας και δουλειάς των δυο πρωταγωνιστών του δίσκου), αλλά έχουμε ανάγκη από υλικό καινούργιο. Το ίδιο το λαϊκό τραγούδι όσο κι εμείς.Με το καλό, ο,τι καλύτερο.

Καλοτάξιδος κ. Μυστακίδη!!!
Δε βλέπω την ώρα να τον ακούσω!

κάτι μου λέει πως θα επηρρεάσει πολλούς παίχτες και ακροατές, όπως και οι προηγούμενοι δίσκοι!

Καλοτάξιδος…εύχομαι τα καλύτερα