Ψαχνομαι-Τζουράς

Αλην εσπερα στη παρεα.Με λενε Γιωργο και εδω και μερικο καιρο(κανα χρονο)ψαχνομαι με λαικο/ρεμπετικο,παιζοντας χρονια κιθαρα,ξεκινησα μπαγλαμα,και λιγο να παιζω ενα μπουζουκι της κακιας ωρας τετραχορδο(κουπι με τα ολα του)
Το οποιο ομως με βοηθησε να καταλαβω πως θελω να το συνεχισω.
Λογο οικονομικου,αποφασισα να στραφω σε τζουρα(200 ευρα περιπου εχω στο μυαλο μου)
Ερωτηση πρωτη-ειναι καλα τα 200 για κατι να παιζω αξιπρεπως,ή θα παρω και δευτερο κουπι για να κανει παρεα στο πρωτο?προφανως θα παρω ετοιμο,οχι παραγγελια,αλλα και παλι…
Ερωτηση δευτερη-Δουγιες/σκαφτο.Σε γενικες γραμμες με απασχολει το οργανο να εχει ογκο στον ηχο του,να παιζω και να ακουγεται (κυριως σε σπιτια/μαγαζια χωρις ηχο(unplugged) παιζω,οποτε με απασχολει,και οσον αφορα το debate ανατολιτικο/μπουζουκισιο,για να πω την αληθεια τα εχω λιγο μπερδεμενα στο μυαλο μου,οποτε αν μπορει καποιος να μου εξηγησει τι θα κερδισω αν δωσω παραπανω λεφτο για να παρω οργανο με δουγιες σε θέμα ήχου,αν θα ειναι πιο “δυνατο” και ευηχο το οργανο
Ερωτηση τριτη-Ο τζουρας καλυπτει πραγματι περιορισμενο ηχοχρωμα?Σε τετοιο σημειο που δεν αξιζει και θα πρεπε να περιμενω να μαζεψω φραγκα και να παρω ενα μπουζουκι

Ευχαριστω εκ των προτερων!!:):):slight_smile:

Καλωσόρισες και καλές συζητήσεις να έχουμε.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως:

  • ?200 τζουρά μόνο καινούριο “κουπί” (που λες κι εσύ) ή υπερευκαιρία μεταχειρισμένου αγοράζεις. Άρα δύο λύσεις έχεις ή περιμένεις να πετύχεις την υπερευκαιρία ή ανεβάζεις το budget σου.

  • Το εάν θα έχει δούγες ή θα είναι σκαφτός έχει να κάνει καθαρά με το ηχόχρωμα. Η ένταση του οργάνου έχει να κάνει και με πολλούς άλλους παράγοντες της κατασκευής (φαντάζομαι θα στα εξηγήσουν αναλυτικότερα και οι κατασκευαστές αυτά) άρα σκέψου τι ηχόχρωμα πρώτα θες.

  • Γενικά το ηχόχρωμα του τζουρά είναι μεταξύ μπαγλαμά και μπουζουκιού. Είναι ένα τρίτο διαφορετικό όργανο. Άρα πάλι είναι θέμα επιλογής στο τι ήχο θες να βγάλεις. Το κάθε όργανο έχει το δικό του ηχόχρωμα, τις δικές του δυνατότητες και τον δικό του χαρακτήρα.

Καλως σας βρήκα!!!
Αυτο με την υπερευκαιρια κατι λεει.Το προβλημα μου ειναι οτι επειδη δεν εχω ακουσει πολλους,πιθανοτατα δε θα μπορω να ξεχωρισω το καλο απο το κακο οργανο-οποτε ισως να παραειναι ρισκο…

Νομίζω ότι το ουσιαστικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσεις είναι το τί ρεπερτόριο θέλεις να παίζεις. Το ηχόχρωμα του τζουρά είναι τέτοιο που παραθέτει σε ρεπερτόριο πριν πχ τη δεκαετία 50. Αν αυτό είναι το κύριο ζητούμενο τότε θεωρητικά τζουρά και μάλιστα σκαφτό. Αν σε ενδιαφέρει τόσο ρεπερτόριο λαϊκό όσο και ρεμπέτικο τότε τζουρά με δούγιες, ώστε να βγάζει ήχο πιο κοντά στο μπουζούκι. Αν παίζεις κυρίως λαϊκό, στη θέση σου θα προτιμούσα να μαζέψω 300 ευρώ για να πάρω ένα μεταχειρισμένο μπουζούκι του Μάτσικα, παρά να παίζω πχ. Χιώτη με ηχόχρωμα που ξενίζει… Επίσης, για να απαντηθεί το αν ένα όργανο είναι καλό ή κακό, τα ερωτήματα που βοηθούν είναι: για ποιον και ως προς τί. Αν λοιπόν ταιριάζει στο χέρι σου και στο αυτί σου, τότε το όργανο είναι καλό για σένα. Στο δεύτερο ερώτημα μπαίνουν ποιοτικοί παράμετροι όπως μεταξύ άλλων, αν το όργανο είναι άρτιο κατασκευαστικά, αν και τί εγγυήσεις έχει και αν σου ταιριάζει αισθητικά (όλα αυτά προφανώς σε συνάρτηση με τη τιμή). Και για τα δύο ερωτήματα -αλλά κυρίως όσον αφορά στη ποιότητα κατασκευής- ιδιαιτέρως χρήσιμη είναι η προσωπική επαφή κάποιου έμπειρου γνωστού ή φίλου με το όργανο, πριν την αγορά.

Δηλαδή για το πιό “κλασσικό” ρεμπετικο καταλληλοτερο το οργανο το σκαφτο?Μάλιστα.Καλυτερα ετσι,μου ειναι πιο ξεκαθαρο,επειδη εκει προσανατολιζομαι,αν σε σχεση με αυτο ειναι ο μονος ή ο σημαντικοτερος παραγοντας.
Θα προσπαθήσω να κάνω την τυχη μου,αλλιως σκεφτομαι αυτον τον οργανοποιο επειδη βλεπω αρκετα χαμηλες τιμες και εχω διαβασει καλα λογια(που και παλι θα ανεβω απο τα 200)
http://www.p-zaranis.gr/ Κανενας αλλος καλος+οικονομικος?

Φιλε μου ειναι για καποιον οργανοποιο πολυ λιγα χρηματα δυστυχως,για ενα αξιοπρεπη τζουρα.Θα πρεπει να βαλεις ακομα τουλαχιστον 100ε για να αρχισεις να ψαχνεις.Η θα περιμενεις,’‘σκαβοντας’‘αγγελιες,να πεσεις στην ευκαιρια.Υπομονη θελει το θεμα.Παντως μια καλη λυση στην προτειναν πιο πανω.Παιρνεις(μεταχειρισμενο) με 300ε ενα 3χορδο ματσικα κ εισαι κομπλε,κ παιζεις απ’ ολα.Αλλιως ειπαμε…υπομονη.

Καλησπερα…Θα ηθελα να ρωτησω αν ξέρει κανεις τι επιδραση εχει(αν εχει) το να υπαρχει ροζετα στο ηχειο του οργανου,ευχαριστω.

Αν η κατασκευή είναι καλή, τότε δεν έχει σοβαρή επίδραση. Αν δεν είναι, πιθανόν να μπουκώνει τον ήχο. Από την άλλη βέβαια, συνήθως τα φτηνιάρικα όργανα δεν έχουν ροζέτα για προφανείς λόγους (επιπλέον εργατοώρες, λεπτοδουλειά κλπ).

Γενικά να το πηγαίνεις ψάχνοντας, πήγαινε όπου υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα και δοκίμασε πολλά όργανα. Με τα πολλά (συν την εμπειρία της κιθάρας), θα καταλάβεις το ποιοτικό όργανο. Μπορεί να βρεις και τζουρά που είναι σα μικρό μπουζούκι, πάντως γενικά ο τζουράς έχει το δικό του ηχόχρωμα που δε μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα ενός τρίχορδου μπουζουκιου. Τα περί σκαφτού-δουγάτου άστα για το επόμενο όργανο… αν σου κάθεται καλά στο χέρι και το αφτί και βλέπεις ότι είναι προσεγμένη κατασκευή απλά τσίμπα το.

Σωστο αυτο που λες…για πειτε ρε μαγκες,πουθενα στη πατρα να κοιταξω απο δω και απο κει?(Εκτος απο τα στανταρ μαγαζια με μουσικα οργανα τυπου νακας που βρισκεις στη χρυση ευκαιρα…)

Στην Πάτρα υπάρχει ο Γιάννης Βαγενάς και ο Αριστείδης.

Τον πρώτο τον βρήκα…τον δεύτερο δεν τον βρίσκω…στοιχεία?

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 00:21 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 00:20 —

μισό λεπτό-νομίζω τον βρήκα βασικά…

Ναι, αυτός είναι ο Αριστείδης.