Ο τίτλος και τα σχόλια στο sealabs είναι: “Αλήτη μ’ έκανες” Καλδάρας Α. Παγιουμτζής Σ. Καλδάρας Α. 1950 Στίχοι Μπάμπη Βασιλειάδη. Δίσκος ODEON GA 7736.
Ας πω κι εγώ τη γνώμη μου,
ευκαιρία είναι εξάλλου να διορθώσω τα κιτάπια μου…
Το τραγούδι αυτό έχει τίτλο “Η πονηρή” και είναι του Μάρκου, στίχοι και μουσική.
Τραγουδά ο Στράτος, νομίζω πως παίζει και ο Μάρκος.
Το έχω από το cd “Μάρκος και Στράτος”,
“Εν φωναίς και οργάνοις” από τις “Μουσικές Πανδώρα”.
Βλέποντας τα παραπάνω κοίταξα στη βάση δεδομένων μου και το βρήκα ΚΑΙ με το τίτλο “Η πονηρή”, με μουσική του Μάρκου, στίχους του Στράτου και τραγούδι Στράτος, Μάρκος και Βασίλης Τσιτσάνης!!!. Έτος 1936 :084:
Και το ‘’ Μ’ έμπλεξε μιά πονηρή ‘’ επίσης τραγουδισμένο από τον Στράτο.Ωστόσο πιστεύω πως αυτό που αναφέρει ο Αρης πρέπει να είναι το ‘‘αλήτη μ’ έκανες’’ που σύμφωνα με τον Μανιάτη όμως είναι σύνθεση του Στράτου με στίχους του Τσάντα.Αν παρατηρήσετε το cd ''εν φωνές και οργάνοις εχει και άλλους τίτλους που είναι ‘‘μούφα’’.
Ευχαριστώ!
Καταρχήν το τραγούδι είναι το “Μ’ έκανες αλήτη”. Κοιτάξτε τώρα γιατί ζητούσα επιβεβαίωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δ. Μανιάτη τραγουδάει μόνος του ο Στράτος. Ακούγεται ξεκάθαρα η δεύτερη φωνή, που στην αρχή (στα χαμηλά) “φέρνει” λίγο σε Μάρκο ή Κερομύτη, όμως μετά, στα ψηλά, φαίνεται καθαρά πως είναι κάποιος άλλος. Δημιουργοί αναφέρονται ο Στράτος και ο Τσάντας.
Ο δίσκος αυτός είναι ο GA-7736 της Odeon και κυκλοφόρησε το 1953. Ομως ο αριθμός μήτρας του τραγουδιού είναι GO-3928, που σημαίνει ότι ηχογραφήθηκε το 1948.
Ψάχνω λοιπόν τους αριθμούς μήτρας και βρίσκω πως η ηχογράφηση με νούμερο GO-3927, δηλαδή η αμέσως προηγούμενη, είναι το τραγούδι “Στάθηκα πενιές ν’ ακούσω” που κυκλοφόρη στο δίσκο της Odeon GA-7442 το 1948. Τραγουδούν ο Στράτος με τον Καλδάρα και δημιουργός αναφέρεται μόνο ο Στράτος. Μπουζούκια παίζουν προφανώς ο Καλδάρας δίπλα (πιθανολογώ) στον Τσιτσάνη ή τον Καπλάνη. Στις αμέσως επόμενες ηχογραφήσεις παρεμβάλλονται δύο δημοτικά και μετά ακολουθούν 6 τραγούδια με το Ντούο Χάρμα, τα δύο του Καλδάρα.
Πάμε στον αριθμό του δίσκου (GA-7736). Κοιτάτε τώρα κάτι συμπτώσεις! Στην άλλη μεριά βρίσκεται το “Μοίρα με καταδίκασες”, με το Στράτο και την Ευαγ. Μαρκοπούλου! Ενα τραγούδι με το οποίο έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα, όσον αφορά τους δημιουργούς του. Στους καταλόγους αναφέρεται ως δημιουργία του Στράτου. Σε δίσκους με επανεκτελέσεις φέρεται (κακώς) ως δημιουργία του Ζαμπέτα, ίσως και άλλων.
Ελα όμως που έτυχε να πιάσω στα χέρια μου τη γνήσια καρτέλα ηχογράφησης του συγκεκριμένου τραγουδιού. Η καρτέλες αυτές ανέφεραν την ημερομηνία ηχογράφησης, τον τίτλο της ηχογράφησης, την εταιρία, τους τραγουδιστές, τους μουσικούς και τους δημιουργούς. Απ’ ό,τι μου είπαν χρησίμευε για την πληρωμή των συντελεστών της ηχογράφησης (μουσικών, τεχνικών κλπ.). Η εν λόγω καρτέλα λοιπόν αναφέρει ως δημιουργό τον Σπύρο Περιστέρη.
Για τα υπόλοιπα.
Τραγούδι με τίτλο “Πονηρή” δεν έχει ο Μάρκος στη δισκογραφία. Το “Εγώ για σε βρε πονηρή” είναι το “Μ’ έμπλεξες βρε πονηρή”, αυτός είναι ο ορίτζιναλ τίτλος του.
Οσο για τις “μούφες στοιχεία” στα cd… Ατελείωτες! Γι’ αυτό Ελένη πρόσεχε τι διαβάζεις…
Με τις πολυλογίες και τις λεπτομέρειες ξέχασα την ουσία! :230:
Ηθελα να καταλήξω ότι πιθανολογώ πως συνθέτης του τραγουδιού είναι ο Απόστολος Καλδάρας. “Αυθαίρετα” βέβαια, χωρίς καμιά τυπική απόδειξη.
Ουσιαστική όμως; :089:
Αρη,
πολυ κατατοπιστικα οσα μας ειπες για αυτο το τραγουδι!
Δεν καταλαβα ακομα γιατι το εφερες για ερωτηση ομως, τι δεν ηξερες;
Σε τι ηθελες επιβεβαιωση;
Επισης, το ωραιο με το cd “Μαρκος και Στρατος” της εταιρειας αυτης ειναι πως τα στοιχεια που δινει για ολα τα αλλα τραγουδια που περιεχει ειναι ολοσωστα.
Το μοναδικο λαθος ειναι στον τιτλο και στους δημιουργους του τραγουδιου για το οποιο ρωτησε ο Αρης.
Επομενως, ευκολο για καποιον να μπερδευτει. :082:
Δεν ήμουν σίγουρος ότι τα στοιχεία του τραγουδιού που δίνει ο Μανιάτης για τον τίτλο “Μ’ έκανες αλήτη” αφορούσαν αυτό το τραγούδι. Το λόγο της αμφιβολίας τον ανέφερα πιο πάνω: Δεν αναφέρεται ο δεύτερος τραγουδιστής, οπότε φοβόμουν μήπως ήταν άλλο τραγούδι με παρόμοιο θέμα.
Θα το παίξω σε μια εκπομπή και δε θέλω να λέω …πaπaριές στον “αέρα”. Για φαντάσου να μπεις στο λούκι του cd και να παρουσιάσεις, ας πούμε, ένα τραγούδι ως προπολεμικό του Μάρκου, τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο πάνω του το κλίμα άλλης εποχής! Ασε που λείπει και ο Μάρκος…