Χορδές για fender CD 60

Καλημερα σε όλους, μέσα στο μήνα θα αλλάξω για πρώτη φορά τις χορδές της ακουστικής μου κιθάρας κ θα ήθελα να μάθω ποιες έχετε να μου προτείνεται.
Σε περίπτωση που επιλέξω 13αρες θα πρέπει να αλλάξω κ το set up της κιθάρας; Οι εργοστασιακές ήταν 12αρες αν δεν κάνω λάθος.
Γενικά υπάρχουν μικρές μετατροπές-αλλαγες που μπορώ να κάνω για να πλησιασω περισσότερο τον ήχο της λαϊκής κιθάρας;

αν βάλεις 13άρες μάλλον θα χρειαστεί να την ρυθμίσεις στην νέα τάση. αλλά μου φαίνεται υπερβολικό, εξάλλου δεν νομίζω ότι βοηθάει να προσεγγίσεις τον ήχο που θες. πιο πολύ θα βοηθούσε ένα σετ silverwound ή silk&steel (11άρες ή 12άρες), με πιο μαλακό και βαθύ ήχο. όπως και να’χει, το σκάφος dreadnought και τα καμάρια “Χ” δεν βοηθάνε…
νομίζω το καλύτερο που έχεις να κάνεις (πέρα από αλλαγή οργάνου) είναι να επικεντρώσεις στην πενιά σου, και από κει να βγάλεις όσο καλύτερο ήχο μπορείς. έτσι θα αξιοποιήσεις και θα ευχαριστηθείς όποιο όργανο περάσει από τα χέρια σου.

Σε ευχαριστώ πολυ για την άμεση απάντηση.

Σχετικά με το σκάφος κ το χιαστί καμαρωμα γνωρίζω πως δεν βοηθάνε για τον ήχο που θέλω να πλησιασω, σκοπεύω με το πέρας της στρατιωτικής μου θητείας να αρχίσω το ψάξιμο για μία λαϊκή κιθάρα.

Ξεφεύγοντας λίγο από το θέμα , θα είχατε να μου προτείνεται κάποιο-α βιβλία θεωρητικά κυρίως για να μελετησω στο υπόλοιπο της θητείας καθώς υπάρχει παρά πολύς χρόνος για σκοτωμα. Πριν παρουσιαστω είχα ήδη προχωρήσει αρκετά το βιβλίο του κυρίου Μυστακιδη, κ πλέον έχω ολοκληρώσει κ τον πρώτο τόμο του Αμαραντιδη.

του αμαραντίδη είναι πολύ καλογραμμένο για την δυτική θεωρία/αρμονία. αν και δεν μας αφορά γιατί δεν καταπιάνεται με αυτό, έχει εχθρική στάση προς το ανατολικό σύστημα -εσύ όμως εκεί θα πρέπει να εστιάσεις (αφού πάρεις τα βασικά της δυτικής αρμονίας). του μυστακίδη είναι εξαιρετικό στο πρακτικό κομμάτι, με πολύ υλικό για μελέτη. στο θεωρητικό μέρος όμως, πιο σωστά προσανατολισμένο (προς ανατολάς, στην κυριολεξία!), θεωρώ πως είναι το βιβλίο των βούλγαρη/βανταράκη.
για τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της λαϊκής κιθάρας έχει αναλυτικό άρθρο ο τάσος ο θεοδωράκης (στο βιβλίο του μυστακίδη). γενικά οι ακουστικές αμερικάνικου τύπου έχουν πλαδαρά μπάσα και αδύναμα καντίνια, λειτουργούν καλύτερα σε παίξιμο με ακκόρντα (strumming). μια λαϊκή κιθάρα έχει πιο μικρό και ρηχό σκάφος με παράλληλα καμάρια (ή τύπου βεντάλιας) οπότε ενισχύει τα μεσαία, έχοντας ταυτόχρονα καθαρά μπάσα (πιο ξερά ή πιο πλούσια αναλόγως το όργανο) για ρυθμό και μπασογραμμές, καθώς και δυνατά καντίνια για σόλο.

Έκανα ήδη τη παραγγελία! Σ’ ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες !!!

τις χορδές ή το βιβλίο παράγγειλες; καλή μελέτη όπως και να έχει, και καλό κουράγιο μέχρι να ξεμπερδέψεις με τους καραβανάδες…

Το βιβλίο παραγγειλα, χορδές θα πάρω όταν βγω με άδεια, είμαι ανάμεσα σε elixir κ d’addario τorphosphorι bronze, ή μόνη μου απορεία είναι αν ή διάφορα στη τιμη είναι κ ποιοτική;

οι elixir είναι phosphor bronze ενισχυμένες, καμιά σχέση με silverwound και silk&steel. είναι αντίστοιχες των d’addario exp και των martin lifespan (πατέντα της cleartone), προσωπικά προτιμώ τις cleartone.
για silverwound πας σε pyramid ή fisoma (και άλλες), silk&steel έχουν οι περισσότερες μάρκες.
προσωπική συμβουλή: γενικά για όσο κάνεις την θητεία, πάρε ενισχυμένες να ξενοιάσεις. πειράματα με τις πιο ευαίσθητες (ασήμι κλπ) κάνεις αφού τελειώσεις.