Τρεις μικρές ερωτήσεις

Καλημέρα σας
Εδώ και καιρό σκάβω ένα μπαγλαμαδάκι και το σκάφος είναι κάπως έτοιμο.
Ήρθε δηλαδή η στιγμή να μπει το μπράτσο.
1η ερώτηση: Έφτιαξα το αυλάκι όπου μπαίνει το μπράτσο, αλλά πριν μίλησα με έναν φίλο μαραγκό και μου είπε να αφήσω 1 -1,5 mm κενό (να είναι λίγο χαλαρό δλδ) για να παίρνει κολλά. Όπως ήταν αναμενόμενο το παράκανα, και μου φαίνεται πως δεν θα κολλήσει καλά. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν υπάρχει κάποια κόλλα που να αυξάνεται σε όγκο όταν στεγνώνει ώστε να γεμίσει τα κενά αν μείνουν.
2η ερώτηση: Η κλίση που δίνουμε στο μπράτσο με το καπάκι θα αφήσει κενό ανάμεσα στο καπάκι και τη ταστιέρα που θα μπει μετά. Με ποιο τρόπο γεμίζουμε αυτό το κενό;
3η ερώτηση : Όπως μου είπανε, έσκαψα το σκάφος ισόπαχο περίπου στα 0,5 mm (λέμε τώρα ) , θα χρειαστεί να βάλω πίσω έναν τάκο για να κρατήσει τη χορδιέρα καλύτερα;
Σας ευχαριστώ πολύ.

Το μπράτσο στην συγκόλληση πρέπει να εφαρμόζει όσο δυνατόν ακριβέστερα και σφιχτά.Σε πολλές περιπτώσεις το χτυπάμε με σφυρί (τον τάκο) για να εφαρμόση.Για περιπτώσεις χαλαρής εφαρμογής χρησιμοποιούμε κόλλα, πολυουρεθανικής βάσης (θαλάσσης) η οποία εκτονώνεται και καλύπτει τα κενά με πολύ καλό αποτέλεσμα.
Η κλίση δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να αφήνει τόσο κενό όπως λές.Αν παρ’όλα αυτά η κλίση είναι τόση,κάνε ένα πλάνισμα στην ταστιέρα,που να διαμορφωθεί η επιφάνεια όπως πρέπει.
Ναι ένας τάκος κρατάει πάντα καλύτερα.

  1. Όσο αφορά το αυλάκι, καλά θα είναι να μήν υπάρχει κενό αλλά το μπράτσο να μπαίνει
    σχετικά σφιχτά μέσα έτσι ώστε βάζοντας την κόλλα να μπαίνει εύκολα.

  2. Το πάχος που γράφεις για τοσκάφος0.5 mm είναι πάρα πολύ λεπτό. Μήπως είναι 5 mm ή
    0.5 cm;

  3. Θα σου στείλω φωτογραφίες που ίσως σε βοηθήσουν.

Συγγνώμη που άργησα να απαντήσω, έτρεχα με τη σχολή μου.
Κατ’αρχάς ευχαριστώ που με βοηθάτε
Αυτό που είπατε με το πλάνισμα δεν το πολύ κατάλαβα .’Όση κλίση και να δώσουμε στο μπράτσο (όσο μικρή και αν είναι αυτή) όταν μπει η ταστιέρα δεν θα μείνει κενό ανάμεσα στη ταστιέρα και το καπάκι ;(θεωρητικά μιλάω πιθανότατα να κάνω λάθος)
Το πάχος είναι 0,5cm -5mm δλδ λάθος μονάδες
Οι φωτογραφίες θα με βοηθούσαν παρά πολύ, δεν γνωρίζω κανέναν οργανοποιό για να με βοηθήσει. Ότι διαβάζω και ότι φωτογραφίες βλέπω.
Άλλη μια ερώτηση θα ήθελα να σας κάνω. Κατά τη διάρκεια του σκαψίματος έχασα λίγο και σε μια περιοχή περίπου ενός τετραγωνικού εκατοστού, το σκάφος κάπως λέπτυνε περισσότερο. Σκέφτομαι να κολλήσω γάζα ή χαρτί για να μην σπάσει σε περίπτωση χτυπήματος. Να το κάνω; ή είναι λάθος;
Ευχαριστώ

Αυτό που είπατε με το πλάνισμα δεν το πολύ κατάλαβα .’Όση κλίση και να δώσουμε στο μπράτσο (όσο μικρή και αν είναι αυτή) όταν μπει η ταστιέρα δεν θα μείνει κενό ανάμεσα στη ταστιέρα και το καπάκι ;(θεωρητικά μιλάω πιθανότατα να κάνω λάθος)

Θεωρητικά ναι υπάρχει διαφορά.Είναι όμως μερικά πράγματα,τα οποία δεν μπορείς να τα “δώσεις” στον άλλον με αυτόν τον τρόπο παρά μονάχα όταν του δείξεις από κοντά.Πολλοί οργανοποιοί π.χ. δεν δίνουν καθόλου κλίση εξ΄αρχής, και δίνουν με τα τάστα, μία καμπύλη κλίση, η οποία πως είναι δυνατόν να περιγραφεί εδώ ως προς το σχήμα της.
Αν το όργανο σου είναι σκαφτό, το πιθανότερο είναι να μην πάθει τίποτα παρ’όλο που δεν αναφέρεις πάχος.Ίσως να είναι και για καλό του, ως προς τον ήχο αυτή η ανομοιομορφία του σκάφους