Τραγούδι σε δρόμο χιτζάζ (2012)

γεια σας εχω ενα τετραχορδο μπουζουκι και κανω μαθημα περιπου 4 μηνες,θελω να μου πειτε ενα ευκολο σχετικα(γιατι ολα δυσκολα ειναι αν δεν ξερεις)τραγουδι σε δρομο χιτζαζ για να προσπαθησω να το βγαλω μονος μου.

Γεια σου φιλε μου…Ενα καλο ωραιο και αρκετα ευκολο τραγουδακι ειναι το ‘‘νυχτωσε χωρις φεγγαρι’’ απο ρε-χιτζαζ και αυτο το βιντεακι πιστευω θα σε βοηθησει…Καλη δουλεια

το προσπαθω εδω και μιασ μερα αυτο,θα προσπαθησω κι αλλο

κι αυτός την έφαγε τη μισή εισαγωγή… άκου εδώ καλύτερα.
καλή μελέτη κι από μένα!

Το δε ρωτω ποια εισαι του Τσιτσανη ειναι σε ντο χιτζαζ αν δεν απατωμαι

Μηπως ξερετε σε τι δρομο ειναι το πρωτο ταξιμι ?

Πειραιώτικο, …ε;

παιδια,μαλλον τελικα ειναι ακομα νωρις για να βγαλω μονος μου τραγουδι 4 μηνες κανω μαθημα,προσπαθησα αλλα δεν μπορεσα

Σίγουρα αγαπητέ φίλε είναι νωρίς. Όμως συνήθως και η προσπάθεια σταματάει νωρίς. Συνεπώς νομίζω οτι το μυστικό είναι ακριβώς αυτό: Όταν νομίζεις οτι δεν πάει παρακάτω, τότε ακριβώς είναι η στιγμή που δεν πρέπει να εγκαταλείψεις…

Ευχαριστώ πολύ για την ενθάρρυνση και την υποστήριξη που δείχνετε,δεν τα παρατάω και συνεχίζω την προσπάθεια.

Εγώ λέω Γώγο να επιμείνεις με το Νύχτωσε Χ.Φ., αλλά στην πρώτη εκτέλεση που αναφέρθηκε, του Μαρίνου. Ο φίλος μου ο Λίγκα έχει μεν δίκιο ότι η εισαγωγή είναι λειψή, αλλά η ολόκληρη παίζεται πιο γρήγορα, οπότε άσ’ την για αργότερα που θα είσαι πιο προχωρημένος. Το βιντεάκι του Μαρίνου έχει απλό, εκπαιδευτικό παίξιμο. Θα βγει, γιατί να μη βγει; Δε θα σου ζητήσει κανείς να παίξεις σε ρεσιτάλ προς το παρόν. Βγάλ’ το όσο καλά μπορείς και βλέπουμε…

Ένταξει,οπως είπα και πάλι θα συνεχίσω να προσπαθω και οπως λετε και ολοι σας θα βγει.Ευχαριστώ πολυ για τις συμβουλές

σωστα φιλε ο δρομος ειναι πειραιωτικος

Ρε παιδια γιατι το ‘‘Νυχτωσε χωρις φεγγαρι’’ το ακουμε και το παιζουμε τοσα χρονια με ‘‘κομμενη’’ την εισαγωγη και οχι οπως ειναι η αυθεντικη εκδοση που ειδαμε λιγο πιο πριν με τη Χασκιλ? ομολογω οτι κι εγω πριν 6 μηνες ανακαλυψα οτι εχει ‘‘κι αλλο’’…:240:
Αλλα απο οπου κι αν το εχω ακουσει σε νεοτερες ηχογραφησεις και ακρως επαγγελματικες το τραγουδι παιζεται ροκανισμενο και οχι πληρες με την εισαγωγη ολοκληρη…γιατι αυτο? εχετε παρατηρησει να εχει συμβει και σε αλλα τραγουδια αυτο?

Νομίζω ότι κάπου το ξανασυζητήσαμε…

Κατά τη γνώμη μου ο λόγος είναι ότι η μισή εισαγωγή συνδυάζεται με αργότερο τέμπο. Το αργό τέμπο, στην κοινή αντίληψη και αισθητική εδώ και πολλές δεκαετίες, θεωρείται πιο ταιριαστό μ’ ένα τέτοιο βαρύ τραγούδι. Αν το παίξεις στο τέμπο της Χασκίλ ο περισσότερος κόσμος θα σκεφτεί «μα γιατί το τρέχεις, δεν είναι αλέγκρο κομμάτι του κεφιού». Αν το παίξεις στο σημερινό τέμπο, η πλήρης εισαγωγή θα είναι πολύ μεγάλη.

Η εκδοχή που ξέρει ο πολύς κόσμος, αυτή είναι η καθιερωμένη. Αυτήν ξέρουν, αυτήν αγαπάνε. Νομίζω ότι είναι απολύτως ΟΚ να την παίζει οποιοσδήποτε, όσο γνώστης κι αν είναι ο ίδιος ή το κοινό του. Δεν τίθεται θέμα αλλοίωσης. Όπως άλλωστε ισχύει και με τους στίχους: οι αδισκογράφητοι φυλακίσιοι (αντιστασιακοί?) στίχοι θα το έκαναν πολύ δυνατότερο, αλλά αφού δεν τους ξέρει σχεδόν κανείς θα ακούγονταν σαν επέμβαση, κι ας είναι το αντίστροφο.

Φιλε Pepe εχεις δικιο και για το στιχο…οντως δεν ακουμε ουτε τον αρχικο (αντισυμβατικο) στιχο που ειναι ‘‘φυλακισμενος’’…