Τι σημαίνει η ονομασία ενός ιστορικού μουσικού χώρου της Αθήνας της Τριάνας Του Χειλά

Καλημέρα στην ομάδα του ρεμπέτικου,

Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει να με κατατοπίσει κάποιος τι σημαίνει η λέξη “Τριάνα” όσον αφορά τον ιστορικό μουσικό χώρο της Αθήνας “Η Τριάνα Του Χειλά”

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Ο Χειλάς θα ήταν προφανώς ο ιδιοκτήτης. Τριάνα, όνομα δεν είναι;

Υπάρχει μια γειτονιά Τριάνα στη Σεβίλη της Ισπανίας. Δεν ξέρω αν συνδέεται με κάποια αύρα εξωτισμού, ότι σ’ εκείνη τη γειτονιά ξερωγώ δραπετεύεις προς το όνειρο ή κάτι τέτοιο…

Προσωπικά νόμιζα ότι η Τριάνα στο όνομα του μαγαζιού είναι γυναικείο όνομα, είτε αληθινό είτε όχι, ασυνήθιστο πάντως, και άρα κατάλληλο για εξωτικούς συνειρμούς.

1 «Μου αρέσει»

Ενδεχομένως να σχετίζεται και με τη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του 1939 στην Αθήνα «Κάρμεν λα ντε Τριάνα», την επακολουθήσασα επιθεώρηση “Κάρμεν” με εξελληνισμένά/διασκευασμένα τραγούδια, όπως το “Αντίο Τριάνα”.

1 «Μου αρέσει»

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μοσχονά, το όνομα Τριάνα το έδωσε ο Γιάννης Παπαϊωάννου!

1 «Μου αρέσει»

Βεβαίως, κι εγώ το κέντρο το θυμάμαι ως «Η Τριάνα του Χειλά», εποχή ΄50 - ΄60. Κάπου στα μέσα της Συγγρού, λίγο δεξιά επάνω. Ή αριστερά; Δεν είμαι σίγουρος. Και μάλλον θα συμφωνήσω με τον Περικλή ότι το όνομα επελέγη για λόγους «εξωτισμού».

Σε αυτή τη διαφήμιση γνωρίζουμε ότι η προηγούμενη ονομασία του ήταν “Παραμύθι”.

2 «Μου αρέσει»

«[…] Το μαγαζί το είχε βγάλει “Παραμύθι” […] Τους έβαλα χέρι και αναγκάστηκε ο Χειλάς να πετάξει τις γυναίκες και να το κάνει μαγαζί κοσμικό και καλό, που το ξανάβγαλε “Τριάνα”»

(Γ. Παπαϊωάννου, Ντόμπρα και σταράτα, Κάκτος, σελ. 107)

1 «Μου αρέσει»