Καλημέρα στην ομάδα του ρεμπέτικου,
Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει να με κατατοπίσει κάποιος τι σημαίνει η λέξη “Τριάνα” όσον αφορά τον ιστορικό μουσικό χώρο της Αθήνας “Η Τριάνα Του Χειλά”
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλημέρα στην ομάδα του ρεμπέτικου,
Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει να με κατατοπίσει κάποιος τι σημαίνει η λέξη “Τριάνα” όσον αφορά τον ιστορικό μουσικό χώρο της Αθήνας “Η Τριάνα Του Χειλά”
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ο Χειλάς θα ήταν προφανώς ο ιδιοκτήτης. Τριάνα, όνομα δεν είναι;
Υπάρχει μια γειτονιά Τριάνα στη Σεβίλη της Ισπανίας. Δεν ξέρω αν συνδέεται με κάποια αύρα εξωτισμού, ότι σ’ εκείνη τη γειτονιά ξερωγώ δραπετεύεις προς το όνειρο ή κάτι τέτοιο…
Προσωπικά νόμιζα ότι η Τριάνα στο όνομα του μαγαζιού είναι γυναικείο όνομα, είτε αληθινό είτε όχι, ασυνήθιστο πάντως, και άρα κατάλληλο για εξωτικούς συνειρμούς.
Ενδεχομένως να σχετίζεται και με τη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του 1939 στην Αθήνα «Κάρμεν λα ντε Τριάνα», την επακολουθήσασα επιθεώρηση “Κάρμεν” με εξελληνισμένά/διασκευασμένα τραγούδια, όπως το “Αντίο Τριάνα”.
Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μοσχονά, το όνομα Τριάνα το έδωσε ο Γιάννης Παπαϊωάννου!
Βεβαίως, κι εγώ το κέντρο το θυμάμαι ως «Η Τριάνα του Χειλά», εποχή ΄50 - ΄60. Κάπου στα μέσα της Συγγρού, λίγο δεξιά επάνω. Ή αριστερά; Δεν είμαι σίγουρος. Και μάλλον θα συμφωνήσω με τον Περικλή ότι το όνομα επελέγη για λόγους «εξωτισμού».
«[…] Το μαγαζί το είχε βγάλει “Παραμύθι” […] Τους έβαλα χέρι και αναγκάστηκε ο Χειλάς να πετάξει τις γυναίκες και να το κάνει μαγαζί κοσμικό και καλό, που το ξανάβγαλε “Τριάνα”»
(Γ. Παπαϊωάννου, Ντόμπρα και σταράτα, Κάκτος, σελ. 107)