Καλημέρα στην ομάδα του ρεμπέτικου,
Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει να με κατατοπίσει κάποιος τι σημαίνει η λέξη “Τριάνα” όσον αφορά τον ιστορικό μουσικό χώρο της Αθήνας “Η Τριάνα Του Χειλά”
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλημέρα στην ομάδα του ρεμπέτικου,
Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει να με κατατοπίσει κάποιος τι σημαίνει η λέξη “Τριάνα” όσον αφορά τον ιστορικό μουσικό χώρο της Αθήνας “Η Τριάνα Του Χειλά”
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ο Χειλάς θα ήταν προφανώς ο ιδιοκτήτης. Τριάνα, όνομα δεν είναι;
Υπάρχει μια γειτονιά Τριάνα στη Σεβίλη της Ισπανίας. Δεν ξέρω αν συνδέεται με κάποια αύρα εξωτισμού, ότι σ’ εκείνη τη γειτονιά ξερωγώ δραπετεύεις προς το όνειρο ή κάτι τέτοιο…
Προσωπικά νόμιζα ότι η Τριάνα στο όνομα του μαγαζιού είναι γυναικείο όνομα, είτε αληθινό είτε όχι, ασυνήθιστο πάντως, και άρα κατάλληλο για εξωτικούς συνειρμούς.
Ενδεχομένως να σχετίζεται και με τη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του 1939 στην Αθήνα «Κάρμεν λα ντε Τριάνα», την επακολουθήσασα επιθεώρηση “Κάρμεν” με εξελληνισμένά/διασκευασμένα τραγούδια, όπως το “Αντίο Τριάνα”.
Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μοσχονά, το όνομα Τριάνα το έδωσε ο Γιάννης Παπαϊωάννου!
Βεβαίως, κι εγώ το κέντρο το θυμάμαι ως «Η Τριάνα του Χειλά», εποχή ΄50 - ΄60. Κάπου στα μέσα της Συγγρού, λίγο δεξιά επάνω. Ή αριστερά; Δεν είμαι σίγουρος. Και μάλλον θα συμφωνήσω με τον Περικλή ότι το όνομα επελέγη για λόγους «εξωτισμού».
«[…] Το μαγαζί το είχε βγάλει “Παραμύθι” […] Τους έβαλα χέρι και αναγκάστηκε ο Χειλάς να πετάξει τις γυναίκες και να το κάνει μαγαζί κοσμικό και καλό, που το ξανάβγαλε “Τριάνα”»
(Γ. Παπαϊωάννου, Ντόμπρα και σταράτα, Κάκτος, σελ. 107)
… και τηλέφωνο πενταψήφιο! Το αντίστοιχο δικό μας ήταν 54 578.
Πενταψήφια τηλέφωνα είχαμε από το τέλος του 1931.
Άλλο πάλι και τούτο! Να φοράνε σμόκιν, εντάξει, μπορώ να το καταλάβω. Αλλά να το γράφουν στη διαφήμιση;!! Ότι ας πούμε ο αναγνώστης θα μάθει ότι παίζει ο Μητσάκης, θα σκεφτεί «μμμ, Μητσάκης, να πάω; να μην πάω;», αλλά μόλις πληροφορηθεί ότι ο Μητσάκης και όλη του η ορχήστρα φοράνε σμόκιν θα πάρει την απόφαση να πάει;
Και βέβαια, Περικλή μου: το «Να πάω; Να μην πάω;» είναι κάτι που θα το σκεφτεί ο καθένας, για κάθε τί, του (κάθε) Μητσάκη βεβαίως περιλαμβανομένου. Όταν όμως η διαφήμιση του κέντρου που εμφανίζεται ο (κάθε) Μητσάκης δηλώνει ξεκάθαρα ότι η ορχήστρα και ο μαέστρος της εμφανίζονται και παίζουν με σμόκιν, ε, τότε η περίπτωση αποκτά ιδιαίτερη αξία, πώς να το κάνουμε!.. Ανεβαίνει το κύρος του κέντρου (και οι τιμές, βεβαίως, αλλά αυτό μάλλον καλό θα κάνει στον πελάτη παρά κακό: όσο περισσότερα ζητούσες, τότε, τόσο πιο υπερήφανος ένοιωθε ο πληρώνων…).
Καλησπέρα! Η ονομασία “Τριάνα” μάλλον αναφέρεται στην ισπανική πόλη Triana, γνωστή για τη μουσική και τον πολιτισμό της, ειδικά το φλαμένκο. Πολλά καλλιτεχνικά στέκια επέλεγαν αντίστοιχα ονόματα για να δώσουν μια αίσθηση εξωτισμού ή πολιτισμικής αναφοράς. Έτσι και “Η Τριάνα του Χειλά” πιθανόν υιοθέτησε το όνομα αυτό για τέτοιους λόγους.
Αυτό το τραγούδι υπάρχει από αρκετά παλιά. Δεν ξέρω από πότε, ούτε αν είχε γίνει σουξέ στην Ελλάδα. Επίσης, δεν ξέρω τι είναι η Τριάνα στην οποία αναφέρεται, αλλά έτσι όπως το ακούς ταιριάζει να φανταστείς ότι είναι γυναίκα:
(Βάζω τυχαία μια από τις δεκάδες εκτελέσεις που κυκλοφορούν, όχι την ορίτζιναλ.)
τι θα πει Τριάνα?
πολλα και διάφορα ανα τους αιώνες!
_Γυναικείο όνομα.
(As a personal name, Triana is a form of Trina and derives from names like Katrina and Katriana, which are Greek in origin, and mean “clean” and “pure.”)
_απόγονοι του Ρωμαίου Τραϊανού.
(Roman colony by the emperor Trajan, who was born in the nearby city of Italica; the name “Triana” supposedly derived from the original denomination of Trajana).
_το Triana Morena, υπηρξε μεγάλη επιτυχία, με πάμπολλες εκτελέσεις, κυρίως στις Ισπανόφωνες χώρες.
αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη εκτέλεση.
(τέλος δεκαετίας 50)
Όπως αναφέρει και ο Bernard, η Τριάνα, μια γραφική περιοχή της Σεβίλλης στην Ισπανία με φυσική ομορφιά δίπλα στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ, ξεχωρίζει επίσης και για τη θεατρική της σκηνή, το Teatro Flamenco Triana, με τις μοναδικές παραστάσεις φλαμένκο που την καθιστούν το λίκνο του φλαμένκο στην Ισπανία.
Γενικά το θέατρο αυτό προσφέρει ποιοτικές παραστάσεις με γνωστούς καλλιτέχνες δημιουργώντας μια φήμη που ξεπερνά και την ίδια τη χώρα.
Ενδέχεται γι’ αυτό το λόγο να επιλέχτηκε η ονομασία «Τριάνα» και στη χώρα μας γι’ αυτό το πολιτιστικό της αποτύπωμα.
Δε νομίζω ότι η Αικατερίνη έχει σχέση με το «καθαρός»! Κι ούτε είμαι βέβαιος ότι είναι ελληνικής προέλευσης το όνομα.