Τι διαφορά έχει το παραδοσιακό βιολί από το κλασικό;

σαν πολυ δεν κράτησε αυτο με την διαφορά λαικου και κλασικού βιολιού?(καμία απάντηση δεν σε ικανοποιεί)
αν εχεις κάποιες γνώσεις περι αυτου,
καλο ειναι να τις μοιραστείς μαζύ μας, αλλως κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς προβοκάτωρ

Προσωπικά το καταλαβαίνω αυτό, και το θεωρώ λογικό και καθόλου υποτιμητικό προς κανέναν.

Το υπόλοιπο όμως δε στέκει. Οι σχολιαστές του φόρουμ, ακόμη και σε θέματα για τα οποία δεν έχουν γνώσεις και γι’ αυτό ακριβώς ρωτούν, έχουν και μια άλφα κριτική ικανότητα. Δεν υπάρχει κανείς για τον οποίο να ξέρουμε μόνο ότι γράφει πολλά και τίποτε άλλο: ξέρουμε και τι απαντήσεις παίρνει, πώς κρίνονται ρητά και δηλωμένα τα γραφτά του.

Ντάξει, αν αρχίσω να αραδιάζω κατεβατά για ένα παγκοσμίως άγνωστο όργανο κάποιου εξωτικού πολιτισμού, πιθανώς κανείς να μην μπορεί να με ελέγξει. Αλλά συνήθως γράφουμε για μπουζούκια, βιολιά και άλλα πράγματα στα οποία μπορούμε να κριθούμε.

Επίσης, από το προφίλ του κάθε μέλους (που το βρίσκεις από το εικονίδιο με το άβατάρ του, στην αρχή κάθε μηνύματος) μπορείς να δεις όλη του τη δραστηριότητα. Κάπου θα τον βρεις να μιλάει για πράγματα που τα ξέρεις κι εσύ, ώστε να σχηματίσεις μια εικόνα για την αξιοπιστία του. Κάποιους θα τους βρεις συχνά να λένε ακόμη και «τελικά μάλλον έχετε δίκιο, δεν είναι αυτό που έλεγα στην αρχή».

Πάντως η λογική «θέλω να ρωτήσω κάτι» και μετά «ευχαριστώ για τις απαντήσεις αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να τις δεχτώ αφού δε σας ξέρω» έχει μια αντίφαση. Λογικό να είσαι επιφυλακτικός, παράλογο όμως να ρωτάς.

Και τέλος, η περίπτωση όπου δυο-τρεις δίνουν την ίδια απάντηση δείχνει ότι μάλλον αυτή είναι η απάντηση, έτσι δεν είναι; Εκτός αν πρόκειται για κρυφή συνωμοσία όσων προσπαθούν να διαδώσουν ανακρίβειες για το λαϊκό βιολί, προκειμένου να εξυπηρετήσουν σκοτεινές σκοπιμότητες.

2 «Μου αρέσει»

Δεν προσβαλλεις κανεναν βρε αδερφακι μου, απλα βρηκαμε σε τοιχο… Οτι πιστεψεις, πιστεψε! Παντως καποιοι που σου απαντησαν ειναι οντως καλοι και διακεκριμενοι στο αθλημα βιολι και απόσο ξερω οσο τους διαβαζω και στο κλασσικο βιολι. Οποτε οτι θες κρατα.
Η δικη μου αποψη στο βιολι (στο λεω να γνωριστουμε στην τελικη) ειναι 0 και οτι εχω συλλεξει απο πληροφοριες ανθρωπων που εχουν κατ’εμε το κυρος και τη γνωση.

Orfrebetis, Επειδή σε βλέπω μπερδεμένο, κι αρχίζεις κ κουράζεις κάποια μέλη του φόρουμ, θέλω να σε ξεμπλοκάρω με δυο λόγια μόνο…

Το λαϊκό βιολί γενικότερα, δεν είναι το ίδιο με το κλασικό…
Αν εξαιρέσουμε τον βασικό παράγοντα «παίξιμο», το βιολί, κατά κανόνα δεν είναι το ίδιο όργανο κατασκευαστικά για λαϊκό-ανατολίτικο ρεπερτόριο…

Μέσα από τα τριάντα χρόνια εμπειρίας μου στην οργανοποιία, αλλά και από τα ταξίδια που έχω κάνει κυρίως στην γείτονα χώρα Τουρκία, θα έλεγα ότι…

1-Στην πρώτη πιο απλή εκδοχή, το βιολί είναι πειραγμένο -σεταρισμένο μόνο ως προς το κατέβασμα των χορδών από τον καβαλάρη. Είναι πιο μαλακό. Λογικό και πρέπει να είναι πιο μαλακό για τον λαϊκό αυτοσχεδιασμό (ταξίμι). Άλλωστε εδώ δεν μας ενδιαφέρει η ένταση του οργάνου…

2- Κάποιοι οργανοποιοί, ανοίγουν το καπάκι ενός βιολιού και πειράζουν τα πάχος του καπακιού σε διάφορα σημεία, αλλά και της μπάρας, έτσι ώστε το καπάκι να είναι πιο παχουλό και πιο μπάσο ως προς στον ήχο του… (μέγα λάθος αλλά τέλος πάντων)…

3-Στη τρίτη και πιο σωστή περίπτωση για μένα. Κατασκευάζονται από την αρχή βιολιά για λαϊκό παίξιμο!
Τα βιολιά αυτά που βλέπω και ακούω π.χ. στην Κωνσταντινούπολη, έχουν εντελώς διαφορετική κατασκευαστική προσέγγιση, σε σχέση με ένα όργανο που προορίζεται για να παίζει ευρωπαϊκή κλασική μουσική…

Χαιρετώ! μετά από καιρό…

7 «Μου αρέσει»

Γεια σου ρε Τάσο, με μια ανάρτηση έβαλες όλο το θέμα σε άλλη βάση! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, είχα κι εγώ αυτήν την απορία όταν προσπάθησα ανεπιτυχώς να μάθω βιολί.

1 «Μου αρέσει»

Εκτός εαν δεν κατάλαβα καλά, αλλά οι εκδοχές που περιγράφεις τουλάχιστον για το 1ο κι το 2ο παράδειγμα περιγράφεις διαφορετικό σετάρισμα του οργάνου κι όχι διαφορετική κατασκευή. Τουλάχιστον όπως εγώ αντιλαμβάνομαι την διαφορετική κατασκευή πχ flatback μαντολίνο vs Ναπολιτάνικο ή Φλαμενγκο vs Κλασσικης.
Ισως εαν μας αναφέρεις λίγες περισσότερες λεπτομέρειες για την Τρίτη περίπτωση που αναφέρεις σχετικά με την διαφορετική κατασκευής αστική προσέγγιση θα είχε ενδιαφέρον.
Τέλος η αναφορά στην αρχή του θέματος γίνεται με αφορμή τα παραδοσιακά / δημοτικά βιολιά που εκεί τουλάχιστον από κουβέντες με παραδοσιακούς παίχτες δεν υπάρχει κάποια δομική κατασκευαστική διαφορά μιας και αρκετοί παίζουν με βιολιά κλασικών κατασκευαστών πχ Γκουβέντας.

2 «Μου αρέσει»

Ναι!
Στην Τουρκία το έχω δει και εγώ.Υπάρχει σχολή κατασκευής.Κάποια όργανα κάπως χοντροκομμένα χωρίς ιδιαίτερη φινέτσα και κάπως έρρινο μπάσσο ήχο, χαμηλές τάσεις και σετάρισμα.

Έχω δει και ινδικά πειραγμένα βιολιά αλλά εκεί δεν περνάει η μπογιά μου…:rofl:

Το θέμα Τάσο είναι πόσοι Έλληνες παίζουν βιολιά ειδικά κατασκευασμένα για Λαϊκό παίξιμο και πόσους κατασκευαστές έχει η χώρα μας έτσι ώστε να μιλάμε για παραλλαγή και τύπο οργάνου.
Πιστεύω όχι αρκετα, τα περισσότερα όργανα που έχω δεί να παίζονται είναι Γερμανικά, Βοημίας, Αυστριακά…ανατολικά κλπ. (Ιταλικά/Γαλλικά σπάνια)
και είναι όργανα που ο κλασικός δεν τα θέλει γιατί μπασσάρουν.
Αλλά δεν είναι το πεδίο μου!
Γνωρίζεις λοιπόν κατασκευαστές που έχουν ειδικευτεί σε αυτό; Γνωρίζεις ηχογραφημένους μουσικούς με τέτοια όργανα;

Τέλος, αναρωτιέμαι αν υπάρχουν πληροφορίες για τα όργανα του Μακρυγιάννη, του Σέμση, του Ζούμπα και του Ογδοντάκη.
Πάντα υπέθετα πως ήταν ευρωπαϊκά βιολιά.

edit: πχ αυτό το όργανο δεν μου ακούγεται δυτικό στο σετάρισμα αλλα είναι ριγμένο και 1 τόνο.Τι μερακλής πάντως!

3 «Μου αρέσει»

Μα θα το πεις λαϊκό αυτό; Απλώς δεν είναι κλασική δυτική μουσική. Που και πάλι, η αναφορά στην κλασική δυτική μουσική είναι εμφανής (κοστούμια, παρτιτούρες, και ο όρθιος δεν ξέρω αν είναι μαέστρος).

Δεν είναι απ’ τη μία η κλασική δυτική μουσική κι απ’ την άλλη όλα τα άλλα. Βιολί παίζουν και σε ένα σωρό ανατολικές κλασικές παραδόσεις, και σε ανατολικές και δυτικές λαϊκές, που οι λαϊκές μπορεί να είναι εντελώς δημοτικές αλλά μπορούν να είναι και τα γνωστά «τσιγγάνικα βιολιά» ή ακόμη και τραγούδια του Δήμου Μούτση.

Για ποιο βιολί θέλουμε να μιλήσουμε;

Τέλος πάμτον κατάλαβα, δεν έχουμε κάτι άλλο να πούμε…

Δια την εμπέδωσην.

2 «Μου αρέσει»

και πάλι…Το παραδοσιακό βιολί που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα είναι το δυτικό, δεν είναι κάποια Τούρκικη παραλλαγή. Οι μουσικοί αγοράζουν κυρίως από Ευρωπαϊκούς οίκους βιολιά. Τώρα οι Ινδοί, παίρνουν ένα όργανο και του αλλάζουν τα φώτα, δε θα το δεις να παίζεται όμως στην ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Πράγματι κούρασε ο φίλος μας, διότι δεν θέλει να καταλάβει, ότι το βιολί όπως το ξέρουμε εμείς είναι ένα. Τώρα αν βρέθηκε 5 νοματαίοι που αποφάσισαν να κάνουν κάποια πατέντα, ή αν σε κάποια γείτονα χώρα κάνουν και εκεί άλλη πατέντα κλπ, δε σημαίνει ότι το λαϊκό και το παραδοσιακό βιολί είναι διαφορετικά. Είναι το ίδιο όργανο, ακόμα και αν ο Κουκουλάρης αποφασίσει να παίξει με τούρκικο βιολί, το υπόλοιπο 99,9% των βιολιστών της Ελλάδας θα συνεχίσει να παίζει με το βιολί που ξέρει, δηλαδή το κλασσικό.

Οπότε, ο Κουκουλάρης, ο Κόρος, ο Ναύτης, ο Ζέρβας κλπ έπαιζαν όλοι το ίδιο μουσικό όργανο.

6 «Μου αρέσει»

Και γω εκει τεινω απο αυτα που εχω ακουσει. Το βιολι εχει στανταρ κατασκευης, το μονο που ξερω. Θυμαμαι καποτε στο Γενι Τζαμι με το φεστιβαλ λαϊκης κιθαρας το πρωτο-πρωτο, οπου ειχα παει παρεα με τον Αλεξανδρη και εκει περα γνωρισαμε τον Κο. Νικο Φρονιμοπουλο, ενα κεφαλαιο στην οργανοποιια. Καθισαμε καποιοι γυρω και ακουγαμε τους παλιους μαστορους να μιλανε για οργανα. Και καποια στιγμη Ο Φρονιμοπουλος ειπε ‘‘Βιολι εχεις τολμησει να κανεις Γιαννη?’’
Νομιζω μπορουνε και οι δυο να κανουν βιολι. Σωστο βιολι ομως ειναι υποθεση μεγαλη και θελει ακριβεια και μελετη. Ενα μονταρισμενο λαϊκο βιολι δεν ειναι και ακριβως βιολι.

1 «Μου αρέσει»

Εδώ στο 04:16 απαντάει στην ερώτησή σου ένας Έλληνας κατασκευαστής βιολιού ο Δημήτριος Λιούσης.Γενικά όλη η μικρή συνέντευξη έχει ενδιαφέρον.

3 «Μου αρέσει»

Ωραία, σε ευχαριστώ, κατάλαβα😀

1 «Μου αρέσει»

Παραθέτω ένα παράδειγμα από τα πολλά που υπάρχουν, από ένα φιλαράκι μου οργανοποιό βιολιών στην Πόλη, τον Veysel.

Εδώ ακούμε ένα βιολί κατασκευής του:

Ο τίτλος του βίντεο με την μετάφραση: Orta bas =μεσαίο μπάσο ήχο, alaturka keman = βιολί για τουρκικό ύφος παίξιμο (και κούρδισμα), veysel sarıkuş yapımı= κατασκευή του Βευσέλ Σαρικούς.
Όπως βλέπετε και ακούτε, υπάρχει κάποια διαφορά…

-Σχετικά με αυτό που ανάφερα για τα «πειραγμένα» βιολιά… Έχω ένα τρανταχτό παράδειγμα απο Ελλάδα, από μια συνέντευξή του παλιού οργανοποιού Κώστα Δεκαβάλα, που είχε αναφέρει ότι λανθασμένα τα έβαζαν χέρι…

…{Αφού κι ο Καπούνταγλης, ο θρυλικός Καπούνταγλης, κατέστρεψε βιολιά, και γώ χάλασα δύο και ύστερα σταμάτησα…γιατί το βιολί το θέλανε να τσιρίζει, να φωνάζει, τ’ ανοίγαμε του ξύναμε το καπάκι, το κάναμε λεπτό, το βάζαμε έτσι πάνω κι έφεγγε, το μέτρο μας ήταν αυτό, το φώς…και φουσκωτά βιολιά, τύπου «στάινερ» κι ύστερα από ορισμένο χρόνο…γυρίζανε, καταστρεφόταν τα βιολιά…Το 'κανα ένα δύο, ύστερα ήρθε κι έπιασε να τσιρίζει: - Λυπάμαι αγόρι μου, δεν ξαναπιάνω να χαλάσω τέτοια βιολιά}…

Γιαυτό τοποθετήθηκα στο ότι και τα βιολιά δεν είναι όλα ίδια!
Όπως και τα ούτια δεν είναι όλα ίδια, Όπως και τα μπουζούκια δεν είναι όλα ίδια… το κάθε μοντέλο σήμερα φτιάχνεται ανάλογα με ύφος και το ρεπερτόριο που επιθυμεί να παίζει ο μουσικός!..

6 «Μου αρέσει»

Φιλε Τασο και το πρωτο σχολιο ειχε ενδιαφεροντα στοιχεια και αυτο! Προφανως αυτες οι μικρες αλλαγες για λογους υφους, μονο μικρες δεν ειναι! Αρκετα ενδιαφερον θεμα.

2 «Μου αρέσει»

Κι οι κλαριντζήδες κάναν τέτοιες επεμβάσεις. Το κλαρίνο είναι ένα όργανο που έτσι κι αλλιώς ο μουσικός καλείται να το πειράξει ως έναν βαθμό, και μερικοί λαϊκοί το παρακάνανε.

Σε διάφορα μέρη κυκλοφορούν λαϊκοί βιολατόροι με παλιά βιολιά, κληρονομιά από πολλές γενιές πίσω, φορτωμένα με αναμνήσεις και μύθους, για τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι Στραντιβάριους, Γκουαρνιέρι κλπ. Έναν τον έδειξε η Δόμνα Σαμίου σε εκπομπή της (Μουσικό οδοιπορικό, επεισόδιο «Καρυστία»). Ένας τέτοιος ισχυρισμός δεν είναι ένδειξη ότι πρόκειται για τον ίδιο τύπο οργάνου;

1 «Μου αρέσει»

Μπερδεύτηκα… τόση ώρα προσπαθούν να μου εξηγήσουν πως όλα τα βιολιά είναι ίδια εκτός άπο τα ανατολίτηκα, και τώρα ακούω πως το κάθε μοντέλο σήμερα φτιάχνεται ανάλογα με το ρεπερτόριο του. Ολοι μου λέγαν πως αν είμαι βιολιτζής καλός,μπορώ να πιάσω ένα βιολί που προοριζόταν για έναν κλασσικό μουσικό και μα παίξω αμερικάνικη country, ή να πάρω ένα βιολί που προοριζόταν για έναν country μουσικό και θα έπαιζε αμερικανιές,να το πάρω και να παίξω βιβάλντι,παραδοσιακά,μεσεονικά αγγλικά,κλπ κλπ. Πραγματικά μπερδεύτηκα…

Οπότε η ακριβής απάντηση του ερωτήματος είναι αυτή που έδωσε ο @alk.
Είναι η ίδια απάντηση που δίνει και ο κ. Λιούσης στο ενδιαφέρον βίντεο που έδωσε ο @Lambros.L .

Και η δική μου άποψη είναι ότι επειδή ο κάθε κατασκευαστής δίνει τον δικό του ήχο (ή κινείται εντός κάποιου πλαισίου που θέλει ο πελάτης ) αυτό δεν δικαιολογεί τον διαχωρισμό του οργάνου σε 2 κατηγορίες.

Αν συνέβαινε αυτό, τότε δεν θα μιλούσαμε για 2 κατηγορίες αλλά για εκατοντάδες ή και χιλιάδες.

4 «Μου αρέσει»

Με κάθε επιφύλαξη και διορθώστε με:

Σκέψου το με τα μπουζούκια, που έτσι κι αλλιώς είναι λιγότερο τυποποιημένα από τα βιολιά. Ένα τρίχορδο είναι πάντα ένα τρίχορδο. Αν παίζεις σε στυλ «τάδε» (π.χ. Τσιτσάνη ή Βαμβακάρη), όσο καλός είσαι, τόσο καλό θα βγει. Επειδή όμως δεν υπάρχουν δυο μπουζούκια ολόιδια, κάπου υπάρχει κάποιο όργανο που θα σε ευνοήσει περισσότερο στο στυλ που θες να πετύχεις, παρόλο που με το ίδιο όργανο μπορείς να παίξεις (αν μπορείς - αυτό πλέον εξαρτάται από τον παίχτη) και κάθε άλλο στυλ.

Ε λοιπόν, διάφοροι μαστόροι έχουν αρχίσει να το συστηματοποιούν αυτό, και να φτιάχνουν μπουζούκια τύπου προπολεμικού, τύπου Ζοζέφ κλπ. Αλλά πάντα μπουζούκια είναι.

3 «Μου αρέσει»