Σώτια Τσώτου

Από τις εφημερίδες:

"Κηδεύτηκε χτες από το Α’ Νεκροταφείο η διακεκριμένη, 69χρονη στιχουργός Σώτια Τσώτου (με πολιτική κηδεία), που πέθανε στις 10/12, χτυπημένη από τον καρκίνο.

Δημιουργός, που συνεργάστηκε με πλειάδα συνθετών και ερμηνευτών, υπογράφοντας μεγάλες επιτυχίες. Γεννημένη (1942) στη Λιβαδειά, ήταν το 5ο παιδί του ΕΛΑΣίτη αγωνιστή Γιώργου Κρανιώτη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς μπροστά στο σπίτι του, το Σεπτέμβρη του 1943. Ακολούθησε η δραματική περιπέτεια της οικογένειας, η φυγή της μικρής Σώτιας στην Αθήνα, όπου υιοθετήθηκε από το ζεύγος Χ. και Δ. Τσώτου. Η Σώτια Τσώτου, δεκαοχτάχρονη, παράλληλα με τις σπουδές της στην Πάντειο και τις δραματικές σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Κωστή Μιχαηλίδη, εργαζόταν ως δημοσιογράφος. Η δικτατορία τη βρήκε να εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθερία». Η διακοπή της έκδοσής της, έβαλε τέλος στη δημοσιογραφική της καριέρα. Στη διάρκεια της χούντας, συνελήφθη και κρατήθηκε πολλές φορές. Στην απομόνωση εμπνεύστηκε τα τραγούδια «Βρε δε βαριέσαι, αδελφέ» και το «Να ‘τανε το 21». Καθοριστική υπήρξε για τη στιχουργική καριέρα της η συνεργασία της με τον Κώστα Χατζή, στη διάρκεια της δικτατορίας, με τραγούδια όπως «Απ’ το αεροπλάνο», «Τρελός ή παλικάρι», «Κάτι τρέχει» κ.ά. Τεράστια ήταν η επιτυχία του «Ρεσιτάλ». Σταθμός στην καριέρα της ήταν η συνεργασία της με τον Στέλιο Καζαντζίδη και το γνωστό «Βραδιάζει».

Συνεργάστηκε με τους Σταύρο Κουγιουμτζή, Γιώργο Χατζηνάσιο, Απόστολο Καλδάρα, Τάκη Σούκα, Χρήστο Νικολόπουλο, Χρήστο Παπαδόπουλο, Μαρινέλλα, Χρήστο Γκάρτζο, Γιώργο Κριμιζάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρι Αλεξίου, Γιάννη Πάριο, Γιάννη Πουλόπουλο, Δημήτρη Μητροπάνο κ.ά."

Εξαιρετική στιχουργός !!!
Κρίμα που έφυγε τόσο νωρίς …
Καλό της ταξίδι …

Στη μνήμη της, παραθέτω ένα δικό της αγαπημένο μου τραγούδι
σε μουσική Γιώργου Κριμιζάκη και ερμηνεία Ρένας Κουμιώτη …

Το κενό που αφήνει θα είναι μεγάλο για το ελληνικό τραγούδι. Ο στίχος της, μέσα απο την πολλές φορές σύνθετη απλότητα του, σε συνεπαίρνει και σε συγκινεί. Τα τραγούδια της - και κυρίως αυτά που αριστουργηματικά ερμήνευσε ο μεγάλος Κώστας Χατζής - ήταν απο τα πρώτα “εφηβικά” μουσικά μου ακούσματα, όταν κατάλαβα - μακριά απο τις επιταγές της τότε εποχής - πού πραγματικά κρύβεται ο αληθινός θησαυρός της ελληνικής μουσικής. Το κενό που αφήνουν κάθε φορά πίσω τους τέτοιοι άνθρωποι είναι δυστυχώς ακόμη μεγαλύτερο για τη χώρά του “…βρε δεν βαριέσαι αδελφέ…”. Για μια χώρα που εδώ και καιρό δεν παράγει πλέον τίποτα…Και δεν εννοώ φυσικά αυτοκίνητα και ρουλεμάν… Καλό της ταξίδι…