Στέφανος Βέζος: Στοιχεία βιογραφίας - Η Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής 78strofes.gr

Πρόκειται για ανανεωμένο άρθρο της έρευνας του Κώστα Μπουρνά σχετικά με τον Στέφανο Βέζο.

https://78strofes.gr/2026/05/10/στέφανος-βέζος-στοιχεία-βιογραφίας/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAYnJpZBEwWGZKQ2NXbXJSNk43R2daeHNydGMGYXBwX2lkEDIyMjAzOTE3ODgyMDA4OTIAAR5qh3-JlwZpZAPbzM89tjJi3zsNRZe7FrtbH0TWS_ZuLV8IX4cMhabV3DxJQw_aem_366z3Bi1JFJq92BGC7NVnQ&brid=YWdncwFeRM7o_5R7T8gABsJHXNMR

4 «Μου αρέσει»

Να προσθέσω εδώ και την δισκογραφία του.

LP No 1.

https://www.discogs.com/master/3148272-Στέφανος-Βέζος-Σμυρνέικα-Τραγουδια-Νο1?srsltid=AfmBOoritu7QP3doFuAYiWc5QVEaz3i1diECUfrgTm54v9VODCFfMjIT

LP No 2

https://www.discogs.com/release/8470405-Στέφανος-Βέζος-Σμυρνέικα-Τραγούδια-Νο2?srsltid=AfmBOop9ObKB7D9zUyt9sHaLveGk2eHMS5d-07WLti2jMp6UHErFG19C

Μεμονωμένοι δίσκοι (κυριως 78αρια)

Ευχαριστώ πολύ, Λουκά, για την ανάρτηση του άρθρου. Να προσθέσω μόνο το συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο που ανάρτησα και στα σόσιαλ:

Το 2017 είχα συντάξει ένα άρθρο με το οποίο επιχειρούσα να συγκροτήσω τη βιογραφία του σχετικά αφανή Στέφανου Βέζου, ενός Σμυρνιού μουσικού με περιορισμένη παρουσία στη δισκογραφία των 78 στροφών.

Η πρώτη δημοσίευση του άρθρου είχε γίνει στο διαδικτυακό περιοδικό «Η Κλίκα», όμως λίγα χρόνια αργότερα ο ιστότοπος ανέστειλε τη λειτουργία του, αφήνοντας χωρίς διαδικτυακή στέγη το συγκεκριμένο κείμενο, όπως και πολλά ακόμη.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με κάποια νέα στοιχεία που εντόπισα τα τελευταία χρόνια, με οδήγησε στην απόφαση να το επανεκδώσω, βελτιωμένο και εμπλουτισμένο, στον ιστότοπο της ΑΜΚΕ «Η Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής (78 Στροφές)», όπου φιλοξενούνται εξαιρετικά και θεματικά εξειδικευμένα κείμενα για την ελληνική λαϊκή μουσική της περιόδου των 78 στροφών.

Ευχαριστώ θερμά τον Σταύρο Κουρούση και τον Κωνσταντίνο Κοπανιτσάνο για τη φιλοξενία του κειμένου στον ιστότοπο της εταιρείας τους.

Το άρθρο αφιερώνεται στη μνήμη των αγαπητών φίλων Hugo Strötbaum και Σάκη Μήτκα, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική για την ενασχόλησή μου με τη βιογραφία του Στέφανου Βέζου.

Στέφανος Βέζος: Στοιχεία Βιογραφίας

2 «Μου αρέσει»

Χορταστικό ρεπορτάz για τη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης.
Επισημαίνω τα του Στέφανου Βέζου, για τον οποίο δεν έχουμε και πολλές πληροφορίες (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 24/1/1937)

(μήνυμα 1057)

2 «Μου αρέσει»

Εύγε Κώστα. Εξαιρετική δουλειά.

Τον Στέφανο Βέζο τον έμαθα πολύ τελευταία. Μέχρι τότε δεν είχα ακούσει ποτε το όνομά του, τα τραγούδια του ή οτιδήποτε για την ύπαρξή του. Αντίθετα, τώρα τελευταία όλο και βλέπω ότι δεν είναι άγνωστος. Αλλά σίγουρα δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστός, και με τέτοιες δουλειές θα τον γνωρίσουν -ελπίζω- κι άλλοι, όπως του αξίζει.

Ο Βέζος εκπροσωπεί μια πτυχή της μετά το '22 σμυρναίικης μουσικής που είναι ελάχιστα τεκμηριωμένη. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, π.χ., η πληροφορία ότι ο Αγάπιος Χατζηνάσιος, με τον οποίο ο Βέζος είχε μακρά και πλούσια συνεργασία, έπαιζε: σαξόφωνο, πιάνο, κιθάρα και ντραμς. Σίγουρα δεν ταιριάζει με το στερεότυπο που έχουμε στον νου μας σχετικά με τα σμυρναίικα. Κι όμως, υπήρχε κι αυτό!

Ούτε ο ήχος των δύο ΛΠ με τις ραδιοφωνικές ηχογραφήσεις ταιριάζει μ’ αυτό το στερεότυπο, κι όμως το ακούει κανείς και νιώθει πως παρά ταύτα είναι γνησιότατο σμυρναίικο. Πρόκειται για δεκαετία (περίπου) '60, βέβαια. Εφόσον εκείνα τα χρόνια υπήρχε ακόμη ενεργή σμυρναίικη παράδοση, δεν περιμένει κανείς ότι θα είχε μείνει ανεξέλικτη από τα χρόνια των 78 στροφών. Γνησιότατο λοιπόν εφόσον το δούμε μέσα στην εποχή του.

Μια παραγνωρισμένη λοιπόν, αλλά σημαντική, ψηφίδα στο μωσαϊκό του αστικού λαϊκού μας τραγουδιού. Ανεξάρτητα δε από αυτό, πρόκειται και για πολύ καλή μουσική!

Γούστο θα 'χε να βλέπαμε και καμιά ωραία επανέκδοση των παλιών του ηχογραφήσεων, όπως με τον Μπέζο και τον Κατσαρό!..

(Υ.Γ. Έχω την εντύπωση ότι το παράθεμα της Αγγέλας Παπάζογλου πρέπει να μετακινηθεί μια παράγραφο πιο πάνω.)

1 «Μου αρέσει»

Άλλα πέντε τεκμήρια περιόδου 1934-1951

Και η σελ. 5 εφημ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 5/11/1977

3 «Μου αρέσει»

Φαίνεται λοιπόν ότι το κατεξοχήν σουξέ του ήταν ο Μπάλος.

Ε ναι, κακά τα ψέματα: ωραία τον λέει!

1 «Μου αρέσει»

Είχε ξανααναφερθεί -χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση- και παλιότερα, από τον Κώστα βέβαια και πάλι:

Ο “Σμυρναίικος μπάλος” ειδικά, όχι ο οποιοσδήποτε. Έτσι ονομαζόταν το κομμάτι.

1 «Μου αρέσει»

Σύμφωνα με τις εφημερίδες, ένας μπάλος ήταν ο ξακουστός του. Δε διευκρινίζουν ποιος, αλλά αφού αυτόν διάλεξε να παίξει στην εκπομπή (που όντως Σμυρναίικος ονομάζεται, αλλά δεν τον λέει έτσι στον δίσκο), ε, αυτόν θα εννοούσαν.

Η βιβλιοθήκη της βουλής χάρη στο ocr κάνει πολύ εύκολη τη δουλειά πλέον. Έχει αρκετά στοιχεία για το Βέζο με μια απλή αναζήτηση

Στην ίδια ευρύτερη σύνθεση, τον Σμυρναίικο μπάλο, ανήκει και το παρακάτω (από την ίδια σειρά ηχογραφήσεων):

Φαίνεται ότι, αφού η δισκογραφία επέβαλε να συντομεύονται τα μεγάλα κομμάτια μέσα στο χρονικό όριο της διάρκειας του δίσκου, διάφορες δισκογραφικές επιλογές/συνδυασμοί τμημάτων του μπάλου αυτονομήθηκαν σαν ξεχωριστά κομμάτια, κυρίως με βάση τις τραγουδιστές πάρτες τους, και πλέον τα έπαιζαν και στο ζωνατνό έτσι.

Σ’ ευχαριστώ για τα καλά λόγια, Περικλή. Το παράθεμα μετακινήθηκε στη σωστή του θέση. Η μορφοποίηση στις διαδικτυακές σελίδες είναι καμιά φορά δύστροπη και προκύπτουν τέτοια λάθη, παρά το ότι στο κείμενό μου σαφώς και δεν υπήρχαν.

Θυμάμαι την παλαιότερη αναφορά στην «Κλίκα» για το Στέφανο Βέζο και χαίρομαι που χάρη στη νεότερη, ακόμα πιο εμπεριστατωμένη και μεθοδική έρευνα του Κώστα Μπουρνά, έχουμε στη διάθεσή μας πλήρη στοιχεία τόσο βιογραφικά όσο και γενικότερα για την εργογραφία, τις συνεργασίες και την καλλιτεχνική πορεία του Βέζου.

Συγχαρητήρια, Κώστα, και σε ευχαριστούμε πολύ.

2 «Μου αρέσει»

Ας μην κουράζουμε τους αναγνώστες μας με επαναλήψεις αλλού συζητηθέντων θεμάτων, όπως περί του ότι η Βιβλιοθήκη της Βουλής «κάνει πολύ εύκολη τη δουλειά πλέον», με μια «απλή αναζήτηση», αν και, αίφνης, όσο και να μας διευκολύνει το οσιάρι της Βουλής, δεν μπορεί να μας αποτρέψει από το να γράφουμε (στα βιβλία που εκδίδουμε) άλλα αντ’ άλλων χρονολογίες, να οβελίζουμε ή και να εξαλλοιώνουμε λέξεις από πρωτότυπα παραπεμπόμενα κείμενα, κλπ κλπ.

Αυτό που πιθανολογώ ευλόγως ότι ενδιαφέρει το εδώ νήμα και την ωραία δουλειά του κ. Μπουρνά, είναι τα επτά σημαντικά τεκμήρια που εισέφερα να αξιοποιηθούν/ενσωματωθούν στη βιογραφία του Βέζου στον αρμόδιο ιστότοπο.

Τουλάχιστον η εξαλλοίωση λέξεων και οι άλλα αντ’ άλλων χρονολογίες ελπίζω να ηρεμήσουν τη ψυχούλα του Λινάρδου Βαμβακάρη που τον έστειλες τον άνθρωπο 10 χρόνια νωρίτερα στο τάφο. ΧΑ! και υπάρχουν και άλλα…

Χαιρετίζω το λόγο σου 'Ανθιμε που είναι βγαλμένος από την Νομική Αθηνών.

Ο αλάθητος…

Σταύρο, αυτό το 'χεις σκεφτεί σαν ιδέα;

“Ουδείς άσφαλτος ει μη ο δρόμος”. Για τη συγκεκριμένη παρεξήγηση πάντως μερίδιο ευθύνης φέρει και το νοσοκομείο που μπέρδεψε τον ολοζώντανο ΛΜ με άλλον ασθενή που όντως πέθανε.

Εντωμεταξύ, αυτές τις μέρες που ο Βέζος έχει έρθει στην τοπική μας επικαιρότητα ως φόρουμ, κάθομαι και τον ξανακούω. Πολύ διαφορετικά τα νεανικά του, στα 78άρια του '30, από τα ώριμα στις ραδιοφωνικές εκπομπές του '60. Στα παλιά είναι πιο ανατολίτης, και εντάσσεται ακριβώς στο τραγουδιστικό ύφος που είχαν καθιερώσει Νταλγκάς, Νούρος και άλλοι. Στα καινούργια, που παίζει και με μαντολίνα και πιάνα, άλλο στιλ, πιο ευρωπαϊκό, άλλη τοποθέτηση φωνής, άλλος τρόπος που εκφέρει τις νότες, ακόμα και η περιοχή της φωνής του που δουλεύει περισσότερο έχει μετακινηθεί (προς τα ψηλά, όλως περιέργως!).

Στο παρακάτω λινκ, με όλα του τα τραγούδια όσα διαθέτει το Σίλαμπς, αν πατήσουμε πάνω στο «Έτος ηχογρ.» και μετά ξαναπατήσουμε δεύτερη φορά στο ίδιο, εμφανίζονται πρώτα όλα τα παλιά (10 τον αριθμό) και στη συνέχεια όλα τα καινούργια (19):

Στη Βιογραφία διαβάζουμε:
“Όπως φάνηκε παραπάνω, ο Στέφανος Βέζος πέθανε στη Θεσσαλονίκη στο διάστημα μεταξύ 6 Μαρτίου και 4 Μαΐου του 1970.”

Από την επιμνημόσυνη καταχώριση που εντοπίστηκε, φαίνεται πως απεβίωσε στις 28 Απριλίου 1970
(αν φυσικά τα έχω υπολογίσει καλά, διότι από μαθηματικά δεν…)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 6/6/1970

1 «Μου αρέσει»