"Σμυρνιοί συνθέτες του ρεμπέτικου τραγουδιού - Σμύρνη-Πειραιάς" (2009)

[FONT=Garamond]Μουσική αναδρομή στη Σμύρνη και τις παραδόσεις της.

Κυριακή 8/11/2009 (22:00-01:00) στην Αυλαία


Αγ. Όρους 15 (και Κωνσταντινουπόλεως 115) Βοτανικός
Τηλ. 2103474074
E-mail. info@avlea.gr

[/FONT]

Η μουσική της Σμύρνης που μεταλαμπαδεύτηκε στην κυρίως Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα μετά το 1922, αποτέλεσε μία από τις βάσεις του ρεμπέτικου και μεταγενέστερα του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. Σημαντικοί δημιουργοί και εκτελεστές με πλούσιο υλικό σε ηχογραφήσεις στον ελλαδικό χώρο, όπως είναι ο Π. Τούντας, ο Βαγγ. Παπάζογλου, ο Γ. Δραγάτσης κ.ά., είχαν ως μουσική αφετηρία τον τόπο γέννησής τους, τη Σμύρνη. Το σμυρναίικο ύφος είναι αυτό που καθόρισε και διαμόρφωσε κατά κύριο λόγο τα μουσικά δρώμενα στην Ελλάδα, σε πρώτη φάση. Αυτή η πολιτισμική μετακίνηση μετά το 1922 υποδηλώνεται με την υποσημείωση της εκδήλωσης «Σμύρνη-Πειραιάς».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης, αλλά και τραγούδια των Σμυρνιών συνθετών που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την καταστροφή του '22 και τα δημιούργησαν εδώ. Έτσι, θα ακουστούν και κάποια κομμάτια πειραιώτικου ύφους. Το μουσικό εγχείρημα έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας δύο μουσικοί, ορμώμενοι από τη Θεσσαλονίκη:

ο Δημήτρης Μυστακίδης: κιθάρα, τραγούδι και

ο Απόστολος Τσαρδάκας: βιολί, κανονάκι
και τρεις μουσικοί που ζουν και κινούνται στην Πάτρα:
ο Ευγένιος Βούλγαρης: ούτι, λύρα πολίτικη, yaili tanbour, bozuk, τραγούδι, ο Σέργιος Βούλγαρης: κρουστά και η Θεοδώρα Αθανασίου: τραγούδι

Τους είχα δει πέρυσι, πάρα πολύ ωραίοι,και η Θοδώρα φωνάρα.Αλλά σε κάποια στιγμή οι αμανέδες κυριάρχησαν.Εμφανίστηκε και ένα γιαλί ταμπούρ και πάνε οι σμυρνιοί συνθέτες…Αλλά γενικά πολύ καλό.Και μοναδικό δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος άλλος να παίζει κάτι παρόμοια,έστω να το παρουσιάζει σε κοινό.

Φίλε Νίκο υπάρχει η επεξήγηση κατω απ τον τίτλο της παράστασης που λέει Σμύρνη Πειραιάς.
Με το γυαιλί παίζουμε τον κατάδικο(γιοβαν τσαούς),το εφουμέρναμε ενα βράδυ (μάρκος) και το ντερτλίδικο(κωστή).Εντάξει είναι λίγο εκτός του Κωστή…

Κατανοητό κ.Δημήτρη.Απλά λιγάκι με ξάφνιασε.
Πληροφοριακά είχα έρθει ενα βράδυ που ήταν και ο Σόλων Λέκκας.Καταλαβένετε τώρα…

Απ’όσο φαντάζομαι . . . οικοδεσπότης της [i]βραδιάς θα είναι . . . “Αψιλίες” (live) . . .

Καλά να περάσουμε συντελεστές και κοινό μαζί . . .
[/i]

Σήμερα «αψιλίες» στην Αυλαια.