Την Τρίτη του Πάσχα (7 Μάη) στη Ζάκυνθο, θα παραδώσω σεμινάριο εισαγωγής στη λαϊκή κιθάρα. Στο Θέατρο Σαρακηνάδο, 5-8μμ στον όροφο του θεάτρου.
Σε αυτό το νησί με τη γνήσια μουσική παράδοση, είναι σημαντικό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι από μικρή ηλικία ασχολούνται συλλογικά αποκτώντας οικειότητα με την τοπική μουσική - στην οποία κυριαρχούν τα δυτικά ακούσματα - και στην πορεία διαχέονται σε διάφορα μουσικά ρεύματα. Σε ένα φιλόξενο χώρο της Ζακύνθου θα αναζητήσουμε μαζί τις μουσικές μας ρίζες από την Ανατολή, σε ένα διαδεδομένο όργανο που όμως αποκτά ιδιαίτερο ρόλο και τεχνική στο μικρασιάτικο και ρεμπέτικο ύφος.
Θα γίνει ανάλυση των ιδιαίτερων τεχνικών παιξίματος και για τα δύο χέρια, καθώς και των διαφοροποιήσεων ανά περίοδο (Μικρασιάτικο, Πειραιώτικο, Πρώιμο λαϊκό). Παράλληλα, θα γίνει επεξήγηση των βασικών ρυθμών που χρησιμοποιούνται στο ρεμπέτικο και αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κατασκευής της λαϊκής κιθάρας. Τέλος, θα γίνει μια εισαγωγή στην τροπικότητα της Ανατολικής Μεσογείου και στο πώς προσαρμόστηκε σε αυτήν η δυτική αρμονία, ώστε τελικά να προκύψει το σύστημα των λαϊκών δρόμων.
Προπληρωμή μέχρι 3/5. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο 6942443650 ή με μήνυμα στη σελίδα:
Συγχαρητήρια για την διάδοση των γνώσεων και την αγάπη για την παραδοσιακή μας μουσική. Εάν ήμουν κοντά στον χώρο θα παρακολουθούσα το σεμινάριο με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί όμως λέμε λαϊκή κιθάρα ! Ποια η διαφορά με την άλλη κιθάρα; Πρόκειται για διαφορετικά όργανα;
ως προς το σχημα και τις διαστάσεις ειναι
σχεδόν ιδια όργανα.
η λαϊκή (κιθάρα) εχει μεταλλικές χορδές,
ενώ η κλασική εχει νάιλον η εντέρου.
η ουσιαστική διαφορά των, ειναι στον τρόπο παιξίματος.
η λαϊκή με πέννα, αλλα η κλασική με τα δάχτυλα.
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια!
Η λαϊκή κιθάρα είναι διακριτή και ως τεχνική και ως κατασκευή, στην ουσία είναι το παλιό στυλ κιθάρας με συρμάτινες χορδές (πριν την επικράτηση της αμερικάνικης σχολής και των μικροφώνων). Η τεχνική προέρχεται από το ούτι και το λαούτο, ενώ η κατασκευή είναι προσανατολισμένη στον φυσικό και δυνατό ήχο.
Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στο φόρουμ και σε βιβλία (Κουρούσης, Μυστακίδης, Καγιάφας). Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες, μια που μόλις παρακολούθησα όλο το φεστιβάλ λαϊκής κιθάρας στην Θεσσαλονίκη!