Σεισμός στα ...κανάλια

Πάνω που είπαμε να κοιμηθούμε μέχρι αργά μια μέρα, μετά από αρκετό καιρό, έρχεται ο Εγκέλαδος και σε ξυπνάει στις εφτά και κάτι ψιλά!
Το καλό με το σεισμό είναι ότι μετά την κρυάδα και το φόβο και αφού δεν σου έχει πέσει ο …ουρανός στο κεφάλι, μπορείς να ησυχάσεις. Το διάστημα μεταξύ ανησυχίας και ησυχίας κυμαίνεται από 3 έως 5 λεπτά, ανάλογα με την ένταση του σεισμού. Εκείνο που διαρκεί πολύ περισσότερο είναι ο εκνευρισμός που σου προκαλούν οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει το λειτούργημα της ενημέρωσης.
Αφού λοιπόν βεβαιώθηκα ότι η σκεπή παραμένει στη θέση της, ανοίγω την τηλεόραση για να μάθω το επίκεντρο και την ένταση του σεισμού (βλέπεις ως Καλαματιανός μετανάστης έχω ιδιαίτερη ευαισθησία, πόσο μάλλον που οι δικοί μου άνθρωποι μένουν στις σεισμογενείς περιοχές του Νότου). Πρώτη ενημέρωση λοιπόν από Mega, Ant1 και Alpha (την κρατική τηλεόραση δεν την ξυπνάει ούτε ο σεισμός, ενώ Alter και Star προφανώς δεν πληρώνουν βάρδια δημοσιογράφου για το πρωί της Κυριακής).
Σεισμός, λέει, αισθητός σε όλη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Λάρισα και μερικές ακόμη πόλεις στα βόρεια, που συνέχιζαν να κοιμούνται, προφανώς ανήκουν σε άλλη χώρα). Οι σεισμολόγοι, γεωλόγοι και λοιπά συναφή επαγγέλματα γίνονται αμέσως περιζήτητοι.
Στον Alpha βγάζουν στην οθόνη μία ιστοσελίδα (σχετική με τους σεισμούς, όπως είπε η χειρίστρια του pc), η οποία δείχνει το επίκεντρο της δόνησης ανάμεσα σε Μυτιλήνη και Ιμβρο. Η χειρίστρια-ειδικός σεισμολόγος ξεκινάει να μιλάει για το επίκεντρο και την ένταση του σεισμού, αλλά τη διακόπτει ο παρουσιαστής της εκπομπής:

 • Εικάζουμε ότι εκεί, κάπου ανάμεσα σε Μυτιλήνη και Λήμνο πρέπει να έχει γίνει σεισμός…
 • Γιατί εικάζουμε; λέει η χειρίστρια-ειδικός σεισμολόγος. Μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό με αυτό το επίκεντρο… Εκτός κι αν είναι σύμπτωση κι έχουμε την ίδια ώρα κι άλλο σεισμό αλλού…
  Εν τω μεταξύ πέφτουν τηλεφωνήματα απ’ πολλά μέρη της Ελλάδας και οι τηλεθεατές αναφέρουν ότι …κουνήθηκαν.
  Αξαφνα πέφτει η πληροφορία:
 • Ο σεισμός είναι 6,5 ρίχτερ, με επίκεντρο την Κυπαρισσία.
  Ζορίσανε τα πράγματα. Κάτσε να πάρω ένα τηλέφωνο στην Καλαμάτα τους δικούς μου.
 • Ελα πατέρα, τι έγινε;
 • Τι να γίνει;
 • Με το σεισμό…
 • Ε, κούνησε αρκετά. Αυτά.
  Πάντα πολυλογάς ο πατέρας μου. Πρέπει ήδη να είχε ξεχάσει το σεισμό και να ετοιμαζόταν να πάει για κανα ψάρεμα. Μου 'φυγε κι ένα βάρος εμένα.
  Γυρνάω στο εγκυρότατο κανάλι και τους βλέπω να λένε ότι το επίκεντρο βρίσκεται ανάμεσα σε Κυπαρισσία και Σπάρτη! Μα ανάμεσα Κυπαρισσία και Σπάρτη βρίσκεται η Καλαμάτα! Ευτυχώς που ήδη είχα πάρει τηλέφωνο, αλλιώς θα με ζώνανε τα φίδια.
  Εχετε ξανακούσει τέτοιο πράγμα; Να γίνεται σεισμός με επίκεντρο την πλατεία Συντάγματος και να σου λένε ότι το επίκεντρο είναι ανάμεσα σε Ραφήνα και Κόρινθο;
  Γυρνάω σε άλλο έγκυρο κανάλι, στον Ant1, για να …μορφωθώ:
  Εχει ήδη βγει τηλεφωνικά στον αέρα ένας γεωλόγος που είπε ότι ο σεισμός ήταν 6,5 ρίχτερ και το επίκεντρό του βρίσκεται κάπου στο νότιο Αιγαίο.
  Τα ίδια πάνω-κάτω λένε και στο Mega.
  Βγαίνει ένας …Παπαδόπουλος και μιλάει ως πρόεδρος της εθνικής επιτροπής (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων) περί σεισμών κλπ. και πολύ σωστά ο άνθρωπος παρακαλεί επιστήμονες και δημοσιογράφους να σταματήσουν τις “εκτιμήσεις” και τις προβλέψεις, έως ότου βγει επίσημη ανακοίνωση από τον αρμόδιο φορέα.
  Στα “τέτοια τους” οι δημοσιογράφοι και παρομοίως και οι επιστήμονες! Το χαβά τους! Σεισμική δόνηση ανάμεσα σε Κυπαρισσία και Σπάρτη (μάλιστα το αναπαράγει πια και ο Alpha, που έχει ξεπεράσει τη χοντροειδέστατη γκάφα του, χωρίς φυσικά να ζητήσει τουλάχιστον συγνώμη από τους ανήσυχους Μυτιληνιούς).
  Καθότι δεν μπορεί να με πει κανείς αγεωγράφητο, έχω αρχίσει από ώρα να οσφρήζομαι τι έχει συμβεί. Βγαίνει εκείνη τη στιγμή ο εκπρόσωπος του Αστεροσκοπείου και δηλώνει επίσημα ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και το επίκεντρό του βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Λεωνιδίου.
  Ενιωσα …έξυπνος!
  Να κάνω λοιπόν κι εγώ τις εκτιμήσεις μου:
  Κάποιος δημόσιος λειτουργός, δηλαδή κάποιος που βάραγε βάρδια στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας ή στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης έχει “ρουφιανέψει” στα κανάλια, πριν ακόμη γίνει επαλήθευση των στοιχείων και επίσημη ανακοίνωση (πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο), ότι ο σεισμός είναι μεταξύ Σπάρτης και Κυπαρισσίου… Σιγά μην ήξεραν οι …ξερόλες των καναλιών το Κυπαρίσσι. Κυπαρισσία, σου λέει, θέλει να πει ο μaλaκaς ο δημοσιογράφος, αλλά θα το 'πε στην καθαρεύουσα. Ετσι γίνεται και ξαφνικά η περιοχή της Αθήνας περιγράφεται ως η περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Κορίνθου.
  Να τη χαιρόσαστε την τηλεόρασή σας!
  Κάθισα κι έγραψα τις παραπάνω κουβέντες την ώρα που οι τηλεοράσεις είχαν βγάλει “στον αέρα” μέχρι και τον τελευταίο διαμερισματικό σύμβουλο του Λεωνιδίου, μέσα από την ύστατη προσπάθειά τους να βγάλουν τουλάχιστον ένα δυο νεκρούς ή έστω μερικούς τραυματίες ή τουλάχιστον κανα σοβά πεσμένο βρε αδερφέ! Χωρίς αίμα τι θα πουλήσουνε οι άνθρωποι; Εις μάτην! Αυτός ο σεισμός ήταν, λέει, ενδιάμεσου σεισμικού βάθους και δεν είχε μεγάλες επιπτώσεις. Ο ξεφτίλας ο σεισμός. Πάλι καλά που δεν πήραν χαμπάρι, τουλάχιστον μέχρι τούτη τη στιγμή, ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται μάλλον κοντύτερα στο Δήμο Ζάρακα, στο Γεράκι και τα γύρω χωριά, που ελπίζω να μην έπαθαν τίποτα. Τουλάχιστον προσωρινά γλίτωσαν από τα τηλεοπτικά κανάλια κι αυτό δεν είναι λίγο.

ΥΓ. Αν το Αστεροσκοπείο της Αθήνας δεν είχε προβλέψει εδώ και τρεις μέρες βοριάδες 5-6 μποφόρ, τότε την ώρα του σεισμού θα βρισκόμουν πάνω στο επίκεντρο του σεισμού, έχοντας σαλπάρει το ένα τρίτο του παραγαδιού μου!

Άρη μου, την πάτησες γιατί έχεις βεβαίως τη μύγα. Εγώ που δεν την έχω (ευτυχώς), αφού εξετίμησα ότι το κούνημα ήταν λιγότερο από εκείνα του 81 και εντεύθεν, άρα αφού η πολυκατοικία μας την έβγαλε καθαρή τρείς φορές έ, και τώρα θα τη βγάλει και στον μετασεισμό, ξανακοιμήθηκα και η οικογένεια το ίδιο. Στις 10 άκουσα ραδιόφωνο (σκάι) και (πρώτη είδηση) ανοιχτά Λεωνιδίου, 6 κόμμα κάτι, αρκετά μεγάλο εστιακό βάθος, δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Σύνολο ακρόασης λιγότερα από δύο λεπτά. Η τηλεόραση συμπλήρωσε άλλο ένα 24ωρο παντελώς κλειστή (κλείνω και το σταμπάη). Αυτά. (μη βγώ και πολυλογάς σαν τον πατέρα σου…)

Δεν θα ήθελα να ήμουν Μυτιληνιός στην Αθήνα χτες βράδυ!

Γνωστή η ευαισθησία των καναλιών αυτών να προσφέρουν σωστή ενημέρωση, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού στον τηλεθεατή. Πριν δυό χριστούγεννα νιώσαμε δυνατό σεισμό στη νότια Κρήτη, και η πρώτη πληροφορία (του ΑΝΤ1) ήταν πως το επίκεντρο είναι η Αττική. Τελικά απεδείχθει πως ήταν βορειοδυτικά των Χανίων. Αλλιώς, δεδομένης της έντασης που νιώσαμε εμείς, η Αθήνα θα έπρεπε τώρα να είναι νησί του Σαρωνικού ή κάτι τέτοιο.

Αυτό που δεν έχει ποτέ μετρηθεί είναι το εστιακό βάθος της μαλακίας και της πτωματολαγνείας των εθισμένων στα νουμεράκια της agb λειτουργών της ενημέρωσης.
Ακόμα και σε στιγμές αγωνίας η απόλυτη προτεραιότητα τους είναι η πώληση του πριόντος που λέγεται “ενημέρωση” , όπου να ναι τους τελειώνει η dvdολαγνεία για τα “ροζ” σκάνδαλα (γιατί τα σκάνδαλα είναι ροζ , δεν θυμάμαι στην γκάμα του ευρώ ροζ χαρτονόμισμα?) και έχουν ανάγκη απο λίγους νεκρούς για την σούπα.
Το ασφαλιστικό το ξεχάσαμε ? την αύξηση στην ΔΕΗ 7% ?
Δεν είναι όμως οι δημοσιογράφοι , είναι τα αφεντικά τους που το στήνουν.
Τελευταίες λοιπόν ειδήσεις:
Παντρεύεται η Ρούλα β με τον Κίτσο το λεβέντη.
Μεγαλύτερο απο 100 km το εστιακό βάθος του πρωινού σεισμού.
Υπάρχει και 3ο dvd όπου φαίνεται το βρακάκι της 35χρόνης.
Σφαγή νεογνών στην Κένυα.
Σύνταξη στα 72 προτείνει ομάδα ειδικών
Περισσότεροι απο το 40% των νεογέννητων χιμπατζήδων αγαπούν να παρακολουθούν τουλάχιστον 2 δελτία ειδήσεων ημερησίως.

Με βάζεις σε πειρασμό Νίκο: Να σε απαλλάξω απ’ τη πλάνη ή να κάνω την πάπια;
Αυτά. (το υιοθετώ κι εγώ - έγραψε)

Για πές, θα επιζήσουμε;

Θέλοντας και μη έχω φιλοσοφήσει την περίπτωση του σεισμού.
Κάθεσαι και κοιτάς το φαινόμενο, νιώθοντας τελείως ανίκανος να κάνεις οτιδήποτε. Γιατί πραγματικά έτσι είναι. Στα περισσότερα ισχυρά φαινόμενα έχεις έστω μια πολύ μικρούλα δυνατότητα κάποιας προσπάθειας. Στη φωτιά, στην πλημμύρα… κάτι θα προσπαθήσεις, ακόμη κι αν φαίνεται μάταιο. Απέναντι στο σεισμό… τίποτα.
Είναι ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη της ασημαντότητάς μας απέναντι στη ζωή.

Δεν έχετε ανάγκη εσείς. Παλιά σκυλιά, γερά κόκκαλα. Θα επιζήσετε.
Τα δύσμοιρα τα κτίρια λυπάμαι! Διαστροφή κι αυτή, ε;
:slight_smile:

Χωρίς πλάκα, οι ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ είναι άψογες και προτείνω να τις διαβάζετε κατά καιρούς. Προσωπικά τις έχω σαν ευαγγέλιο.

Από τις κατα καιρούς (απαίσιες) εμπειρίες μου από σεισμούς, μπορώ να καταθέσω ότι όσο κι αν βαρεθήκαμε να το ακούμε, η μεγαλειωδέστερη ενέργεια είναι η… ψυχραιμία. Ακόμα και στην θεωρητική και υπερβολικά ακραία περίπτωση της ολικής ή μερικής κατάρρευσης, εάν κρατήσουμε τη ψυχραιμία μας, όχι μόνο θα γλιτώσουμε το τομάρι μας και όλο μας το σόϊ (μαζί με το καναρίνι) αλλά θα προλάβουμε και να ξυριστούμε.

Αυτά και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ αν ξέχασα να ευχηθώ.