Ριζίτικα: Τι σημαίνει η λέξη;

Τι σημαίνει αυτή η λέξη? Βρήκα
α> από ρίζα (και δεν ξέρω τη σημασία έχει αν είναι σωστό)
β> από ένα χωριό στην Κρήτα που ονομάζεται Ριζά
Ευχαριστώ πολύ

Μάρθα, ρίζα σημαίνει root στα αγγλικά. Ριζίτικα είναι τραγούδια της τάβλας (επιτραπέζια) που προέρχονται από χωριά που βρίσκονται στις ρίζες της Μαδάρας (ή αλλιώς Λευκά Όρη - βουνά του Νομού Χανίων).

Δηλαδή το χωριό ονομάζεται “Ρίζες”?
Και κάτι άλλο> είναι σωστό ότι μόνο άντρες τραγουδάνε αυτά τα τραγούδια και ότι είναι χωρίς μέτρο?

Μάρθα, ρίξε μια ματιά στα προσωπικά σου μηνύματα.

Αγαπητή Μάρθα, τα ριζίτικα ονομάστηκαν έτσι διότι ξεκίνησαν να τραγουδιούνται στα χωριά που βρίσκονται στις πλαγιές και στις υπώρειες των Λευκών Ορέων του νομού Χανίων, στις επαρχίες Κυδωνίας, Αποκορώνου, Σφακίων και Σελίνου και κατόπιν και στα ορεινά χωριά της Κισσάμου. Τα χωριά λοιπόν αυτά που βρίσκονται κάτω από τις πλαγιές των Λευκών Ορέων (Μαδάρες όπως τα αποκαλούν οι Χανιώτες) λέγονται στην Κρήτη “ρίζες” (στην ρίζα του βουνού δηλαδή). Βέβαια, η ονομασία “ριζίτικα” προέρχεται από κάποιους ερευνητές και μουσικολόγους, που για να τα ταυτοποιήσουν, έδωσαν αυτό τον τίτλο. Στα Χανιά, οι παλαιότεροι γλεντιστές και τραγουδιστές, τα ονόμαζαν “τραγούδια”, χωρίς την λέξη “ριζίτικο”.

Όσον αφορά την παρουσία της γυναίκας στο ριζίτικο τραγούδι, αυτή είναι ελάχιστη (πλήν κάποιων εξαιρέσεων, όπως κάποιες παραλλαγές μοιρολογιών που συνηθίζονταν στην επαρχία Σφακίων μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του’50, αλλά αυτές τις παραλλαγές δεν μπορούμε να τις εντάξουμε στον καθαρόαιμο δωρικό ρυθμό των ριζίτικων).

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Σωστος ο Rivendell !!
(rivendell -τι να σημαινει αραγε :wink:

Γεια σου πατριωτη, σου εχω στειλει 2 φορες π.μ. και δεν εφυγε …

Καλα, θα τα πουμε …

Αν έχεις διαβάσει J.R.R. Tolkien (συγγραφέας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών) ή έχεις δεί κάποια από τις ταινίες, η Rivendell είναι η χώρα των Ξωτικών.

Σε ευχαριστώ Μάρθα να’σαι καλά.

Υ.Γ1. Συγνώμη αγαπητέ webmaster, είναι από τα λάθη του “πρωτάρη” το bold.

Υ.Γ.2 Φίλε Γιώργη έλαβα το μήνυμα σου, θα σου πέψω mail το συντομότερο, να’σαι καλά.

Νομίζω ότι στα περί του nickname “Rivendell” ο webmaster ήταν κατατοπιστικότατος!!