Ρεμπέτικα με βιολί

Καλησπέρα στην παρέα. Ψάχνω ρεμπέτικα τραγούδια με βιολί για να φτιάξω ένα ρεπερτόριο. Με βολεύουν επίσης τραγούδια όπως το “Θα σου φύγω με καιρό” του Μητσάκη στην εκδοχή με την Γεωργακοπούλου όπου στην αρχή ακούγεται ακορντεόν ( ; ) και ταιριάζει εύκολα να το παίξω και με βιολί. Κάθε πρόταση δεκτή καθώς γνωρίζω λίγα ρεμπέτικα όπου η μελωδία είναι βιολιού και θα εκτιμούσα πολύ την βοήθεια σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Πρέπει να πας νωριτερα σε ρεπερτόριο για να ακουσεις Σεμση και Ογδοντάκη. Είναι ουσιαστικά οι μεγαλυτεροι εκπρόσωποι αυτού του υφους και είναι διαφορετικοί μεταξύ τους.
Ακου επισης Νισύριο και οτι Αμερικάνικη ηχογράφηση με βιολί βρεις. Παπαγκίκα, Κα Κούλα κλπ.

6 «Μου αρέσει»

Θα τους κοιτάξω όλους, χίλια ευχαριστώ!

1 «Μου αρέσει»

Πολύ σωστά. Υπάρχουν όμως και ηχογραφήσεις (όχι πολλές) με συμμετοχή βιολιού και σε κομμάτια της “εποχής του μπουζουκιού” (δεκαετία ΄30 και μετά).

2 «Μου αρέσει»

απο τα αγαπημένα :slightly_smiling_face:

5 «Μου αρέσει»

δεν ειναι απαρατήρητο να ηχογραφήθηκε εξ αρχής με βιολι.
απλώστε το λιγο και δοκιμάστε και άλλα κομμάτια.
που ξέρεις?
ισως βγει κατι ενδιαφέρον και ξαφνιάσει ευχάριστα τους ακροατές!

4 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ κι εγώ.

Στην «εποχή του μπουζουκιού», που λέει κι ο Νίκος, όλο και κάπου μπήκαν μερικά βιολιά ως ενορχηστρωτική ιδέα. Πέρα όμως από αυτό, τα κομμάτια ενέχουν τις ενορχηστρωτικές τους δυνατότητες, συχνά πολλές και διαφορετικές για το καθένα, από τις οποίες όμως μία μόνο έχει μπει στην κάθε ηχογράφηση. Θεωρώ πως λίγο-πολύ οτιδήποτε σμυρναίικο, οτιδήποτε φέρει επιρροές από νησιώτικο (συρτά Παπαϊωάννου κ.ά.) και πολλά από το πρώιμο ανώνυμο πειραώτικο ρεμπέτικο μπορούν να ταιριάξουν ιδανικά με βιολί.

Τώρα, ειδικά για το τελευταίο, θα μπορούσε κανείς να πει: μα μουρμούρικα με βιολί; Σιγά μη φέρναν και τις παρτιτούρες τους στο αναλόγιο: ξεφεύγουμε από το πνεύμα του ανώνυμου, προφορικού, παρεΐστικου τραγουδιού της φτωχολογιάς και του περιθωρίου.

Εύλογο, αλλά άμα κοτζάμ ορχήστρα Παπαγκίκα, μεταξύ άλλων, έχει ανοίξει τον δρόμο προς τις μεγαλοπρεπείς, «πολυτελείς» αποδόσεις τέτοιων λαϊκών και ταπεινών τραγουδιών, νομίζω ότι νομιμοποιείσαι…

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα. Άκου και τους ρεμπετιεν και το τρίο Σκούρα Μηταράκη Ζαρια που έχουν βιολί στο σχήμα τους για να πάρεις ιδέες. Όχι ότι είχαν βιολί οι πρώτες εκτελέσεις των τραγουδιών παι παίζουν αλλά τα παιξιματα τους είναι εξαιρετικά.
Έχουν και στο youtube αρκετά βιντεακια

4 «Μου αρέσει»

Δύο μεταπολεμικές ηχογραφήσεις όπου το βιολί έχει βασικό ρόλο

  1. Τα τάλιρα (Στ. Χρυσίνης, 1946)
  2. Άσε με, άσε με, του Παπαιωάννου στην εκτέλεση με τον Τζιμ Αποστόλου στην Αμερική (1950)
5 «Μου αρέσει»