Ρένα Στάμου, Λονδίνο 29 Μαΐου 2011

Ρένα Στάμου
http://renastamou.weebly.com

Κυριακή 29 Μαΐου 8.30μμ
Ζωντανά στο Λονδίνο
Μυθόπολις, 277 City Road, Λονδίνο, Αγγλία
Με το μουσικό σύνολο: ‘μουσουτού’
Εισιτήρια: £15. Φοιτητικό: £12.
Κρατήσεις: 07909890634, 02074907867

Η Ρένα Στάμου μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο στην Κρήτη. Από τα δεκατρία της χρόνια, δούλεψε ως υπηρέτρια στο σπίτι της θρυλικής τραγουδίστριας Ρίτας Αμπατζή. Προς το κλείσιμο της εφηβίας της ξεκίνησε τηνπροσωπική της καριέρα. Και με ποιόν δεν τραγούδησε… Με το Μάρκο Βαμβακάρη το Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιάννη Παπαϊωάννου κι όλους τους Μεγάλους για δύο χρόνια στου Καλαματιανού (Τζιτζιφιές), με τον Τσιτσάνη στο ‘Φαληρικό’ (Τζιτζιφιές) και με το Χρηστάκι στα ‘Καλαμίτσα’ και ‘Καλαμάκι’ στη Θεσσαλονίκη. Με το Ζαμπέτα, τον Καπλάνη και το μάγο του ακορντεόν Βασίλη Βασιλειάδη στην ‘Τριάνα του Χειλά’ (Συγγρού), με τον Μπαγιαντέρα στου ‘Δομιζόπουλου’ (Τζιτζιφιές) και στην Ταραντέλα (Νέο Φάληρο), με το Χατζιχρήστο στον Παράδεισο (Μαρούσι), με τον Καλδάρα, το Μπιθικώτση και τον Καρίπη στη ‘Ζούγκλα’ (Πλατεία Βάθυς), με το Στράτο Παγιουμτζή σε επαρχίες, με το Χρυσίνη στην Αθήνα, με το Τζουανάκο επίσης στην Αθήνα, με το Ζαμπέτα στο ραδιοφωνικό σταθμό ‘ΥΕΝΕΔ’ και στο θίασο του Φατσέα, με το Χιώτη στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με το Λουκά Νταράλα στον ‘Κήπο του Αλάχ’ (Αιγάλεω), με τον Πάνο Γαβαλά -ως μπουζούκι - στου Μακρή (Ιωάννινα), με το Μωραΐτη στου Σαμπάνη (Πλατεία Αμερικής), με τον Γκολέ στο ‘Εσμεράλδα’ (Κεφαληνίας).

Στη ρεμπέτικη δισκογραφία της θα βρει κανείς τραγούδια ‘διαμάντια’ όπως το ‘Απόψε Μ’Εγκατέλειψες’ του Στέλιου Χρυσίνη, το ‘Βασανάκι’ -που τό’μαθε σ’ένα βράδυ- του Απόστολου Χατζιχρήστου και το ‘Νροπιασμένος στη Ζωή’ του Βασίλη Τσιτσάνη. Δισκογράφησε επίσης με το Στέλιο Καζαντζίδη στις πρώτες του επιτυχίες, με το Γρηγόρη Μπιθικώτση και με τόσους άλλους.

Η Ρένα Στάμου είναι ένας κολοσιαίος φορέας της ρεμπέτικης και λαϊκής παράδοσης και ίσως η μόνη εν δράση τραγουδίστρια από τις μεγάλες εκείνης της εποχής! Τα τελευταία χρόνια ζεί μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, οπού έρχεται συχνά για ιατρική θεραπεία. Δε θα το περίμενε κανείς ότι με πάνω από εξηνταπέντε χρόνια τραγουδιστικής δράσης στην Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Αυστραλία, Αμερική, Νέα Ζηλανδία, Αίγυπτο κλπ η Ρένα θα έδινε ακόμα συναυλίες! Κι όμως, ασταμάτητη η Ρεμπέτισσα! Τραγουδάει, γελάει, αφηγείται ιστορίες…

Η επόμενη εμφάνιση της γίνεται στη μουσική σκηνή Μυθόπολις, στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Ελληνικό μουσικό σύνολο ‘μουσουτού’. Μια συναυλία σταθμός για όποιον ενδιαφέρεται να έρθει σε προσωπική επαφή με την ιστορία και την ουσία του Ρεμπέτικου τραγούδιου. Η κυρία Στάμου έχει ζητήσει να απέχει από οποιονδήποτε οικονομικό διακανονισμό σχετικό με τη συναυλία. Η ίδια και οι μουσουτού έχουν συμφωνήσει ένα ποσό από τα έσοδα να διατεθεί προς ενίσχυση του Ελληνικού φιλανθρωπικού οργανισμού: ‘Το Χαμόγελο του Παιδιού’.

Πληροφορίες για το Μυθόπολις: http://www.mythopolis.co.uk
Πληροφορίες για τους μουσουτού: http://www.moosootoo.co.uk

Θα θέλαμε να μάθουμε και τα ονόματα των μουσικών που θα τη συνοδεύσουν.

Γειά σου Νίκο.
Μουσικοί:
Άγγελος Γεωργάκης, μπουζούκι, φωνή
Παύλος Μελάς, κιθάρα, φωνή
Στέλιος Κατσατσίδης, Μπαγιάν Ακορντεόν
Δημήτρης Κατσιάνος, μπαγλαμά, φωνή
και πιθανόν Βίκη Αναστασίου συντροφιά για φωνή.

Παύλο, σας εύχομαι καλή επιτυχία! Δυστυχώς θα είμαι αρκετά μακρυά… Πολλά φιλιά και στη Βίκη, αν είναι μαζί σας.

Να περνάτε κι εσείς καλά Ελλάδα…καλοκαίρι θα είμαι κι εγώ κάτω μάλλον…