Έχω αρκετό καιρό που συνθέτω δικά μου ρεμπέτικα κομμάτια, μελωδίες κύριος αλλά έχω έναν προβληματισμό• φοβάμαι πως μπορεί μια ή περισσότερες από τις μελωδίες μου να υπάρχουν ήδη χωρίς την γνώση μου και δεν θέλω να “κλέβω” από άλλους συνθέτες. Πως θα μπορούσα να δω αν υπάρχει κάποια μελωδία ήδη;
Το πολύ πολύ, να χρειαστεί να τα βρείτε μεταξύ σας, εσύ και κάποιος που θεωρείς ότι τον αντέγραψες κατά τύχην και χωρίς πρόθεση, και που βεβαίως δεν τον γνωρίζεις ακόμα. Μία πρόταση: ανέβαζε τα κομμάτια σου στο γτ. Σημείωνε ότι εσύ τα έφτιαξες και ότι αν τυχόν υπάρχει κάποια συνάφεια μουσικών φράσεων με κάποιο κομμάτι άλλου δημιουργού, δεν έκανες αντιγραφή, έτυχε. Στην (πολύ απίθανη, θα έλεγα τουλάχιστον εγώ) περίπτωση που βρεθεί κάποιος και πεί «μα αυτό, είναι δικό μου, να, εδώ το είχα πρωτοανεβάσει τότε και τότε κλπ. κλπ.» και πράγματι είναι ακριβώς σαν αυτό που εσύ δημιούργησες, ή του μοιάζει πάρα πολύ, θα πεις ωραιότατα και χωρίς παρεξηγήσεις, «Α, ωραιότατα, μπράβο, δεν το ήξερα! Παίρνω το δικό μου πίσω» και, ούτε γάτος, ούτε ζημιά. Αλλά δεν νομίζω να συμβεί κάτι τέτοιο…
Χμμμ στο γιουτιουμπ υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί αυτόματα κάποια εταιρία διαχείρισης δικαιωμάτων και να ζητήσει ποσοστά. Έχει συμβεί σε συνθέτες, ακόμα και σε περιπτώσεις που τα κομμάτια δεν έμοιαζαν και τόσο μεταξύ τους…
Χμμμ, το θέμα είναι, πόσο διατεθειμένοι είναι οι διαχειριστές μιας τέτοιας εταιρίας να απαιτήσουν τα όποια ποσοστά, και πόσο χρήμα και κόπο είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν, προκειμένου να τα εξασφαλίσουν…
Δε θα σε μπλέξουν. Μου ‘χει συμβεί. Όχι με κομμάτια που τα νόμιζα δικά μου, παλιά κομμάτια που κάποιος τα είχε ήδη ανεβάσει -ενδεχομένως σε άλλη εκτέλεση που το ΥΤ αναγνώρισε τη μελωδία- , και μου ήρθε μία ειδοποίηση πριν την ολοκλήρωση του ανεβάσματος, ότι υπάρχει ήδη, και ότι ο δημιουργός ή η εταιρεία δεν έχει πρόβλημα να το ανεβάσω (άλλες φορές μπορεί να έχει, ανάλογα τι δηλώνει ο καθένας, αλλά αυτό δε μου έτυχε μέχρι τώρα) αλλά αν αρχίσω να βγάζω λεφτά από το ανέβασμα ενδέχεται να πάνε κατευθείαν στη δική του τσέπη, παρακάμπτοντας τη δική μου.
Εντωμεταξύ μιλάμε για κομμάτια που σιγά μην έβγαζα λεφτά. Τόσο αουτσάιντερ που δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν διαφημίσεις σ’ αυτά - νομίζω ότι από τις διαφημίσεις έρχονται τα έσοδα στους γιουτουμπίστες.
Οπότε, το όφελος θα είναι ότι θα μάθεις ποιος είχε γράψει το τραγούδι σου πριν από σένα!
Υποθέτω βέβαια, @Mantos , ότι εσύ μάλλον θα υποπτεύεσαι ταύτιση με παλιά κομμάτια, όχι σημερινά.
Συνήθως οι μεγάλες εταιρείες, βάζουν μια εξ ίσου μεγάλη εταιρεία π.χ. ( Όρφιουμ) να ασκεί εποπτεία στην δική τους πνευματική περιουσία, οπότε δεν κάθονται να ασχοληθούν μεμονωμένα με τον καθένα.Όπως είπε ο Περικλής, σου έρχεται μια ειδοποίηση, και αναλόγως πράττεις.Το θέμα είναι σε ποιον ανήκει εν τέλει η πατρότητα,σε ποιον νομίζουμε εμείς ότι ανήκει, και εν τέλει,που αυτό το πράγμα ξεκινάει, και που τελειώνει,( ως προς την ομοιότητα μουσικών φράσεων, πόσο επαναλαμβανόμενες είναι κλπ.). Εδώ,- έχει ξανανέβει στο φόρουμ - μια διαφωτιστική ομιλία.https://youtu.be/55utUMyi8Fs?is=V_eO4VRIMEgGW2HP