Πρόβλημα με Χορδές/Πένα

Καλησπέρα σε όλους.

Επειδή είμαι άπηρος ( σχεδον 6 μήνες σε ωδείο, 4χορδο μπουζούκι) δε ξέρω τι συμβαίνει . Πήρα ένα όργανο Μάτσικα και πένες Μάτσικα hard κιθάρας , έπαιζα και σκάλωνε/γατζωνόταν η πένα στην ΦΑ χορδί αλλά κυλούσε η άσκηση. Με τον καιρό άλλαξα πένες αλλά ήρθε ο καιρός που έπρεπε να κάνω συντήρηση . Το πήγα (στον Μάτσικα) , άλλαξα τις χορδές αλλά τα πράγματα γίναν χειρότερα . Την άσκηση που έβγαζα πάνω κάτω τις χορδές 2 φορές , τώρα ουτε πάνω απο 2 χορδές μπορώ, ξεκινάει και σκαλώνει/γατζώνει άγρια . Ο δάσκαλος το ειδε το όργανο και είπε δεν βλέπει κάτι ούτε στο όργανο ούτε στο παίξιμο μου και ότι τυχαίνει . Το θέμα είναι ότι δεν τυχαίνει κάποιες μέρες αλλά ότι το πρόβλημα είναι εκεί όποτε πιάσω το μπουζούκι (πάνω απο 2 βδομάδες). Δοκίμασα με περισσότερη δύναμη αλλά τίποτα και οι πένες απο καινούριες φαγώνονται σε μεγάλο βαθμό χωρίς βέβαια να βγαίνει η άσκηση. Δοκίμασα prodigy M/MH , Ματσικα Hard/ Medium κιθάρας και Hard τριγωνικές και έχει το ίδιο αποτέλεσμα .

Έχει συμβεί σε κάποιον το ίδιο ή γνωρίζει τί μπορεί να φταίει ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

καλώς ήρθες!
μην σφίγγεις καθόλου την πένα, είναι πολύ σημαντικό αυτό. μήπως χτυπάς την χορδή με μεγάλη γωνία ή πολύ βαθειά; η μύτη της πένας ίσα που θα εξέχει από τα δάχτυλα, να χαϊδεύεις τις χορδές και να μην σκάβεις. η πένα να είναι παράλληλη στις χορδές.
λογικά η πένα θα έχει αγριέψει εκεί που ακουμπάει την χορδή, πάρε ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο ή τρίψε την πάνω σε ένα τζιν. μια μέτρια πένα (0,75) έχει πιστεύω το καλύτερο αποτέλεσμα στην πενιά.

4 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ .

Κοίταξα την πένα και όντως είναι φαγωμένη δεξιά και αριστερά απο την μύτη (αριστερά απο την πάνω μεριά , δεξία απο την κάτω μεριά). Δεν έπαιζα με την μύτη , έμπαινε πιο μέσα και όπως είπες έσκαβα .

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ !!!

1 «Μου αρέσει»

Αυτό που λέει ο Νικόλας έχει δίκιο…θέλει χαλαρά το χέρι.Οι πένες τις κιθάρας εμένα δεν με βόλεψαν πολύ.Αν και παίζω περίπου ένα χρόνο δεν νομίζω ότι έχω βρει την πενιά που λέμε.Θέλει υπομονή.Αν καταλαβαίνω σωστά από τα λεγόμενά σου μάλλον την κρατάς και προεξέχει πολύ η πένα από τα δάχτυλα.

1 «Μου αρέσει»

Πέρα από αυτά που έχουν ήδη αναφερθεί, δώσε βάση και στον τύπο/σχήμα της πένας. Προσωπικά έχω καταλήξει μετά από αρκετές δοκιμές σε medium. Παραθέτω και αυτές στις οποίες κατέληξα και ίσως βολέψουν κι εσένα:

H6M

ή αυτές:
mastro

++ Εxtra Laouto - medium (τις οποίες δεν βρήκα σε φώτο)

3 «Μου αρέσει»

Οι Mastro είναι αγαπημένες και οι thin και οι medium. Με Έχουν βολέψει αρκετα και εμένα.

2 «Μου αρέσει»

Thin δεν έχω δοκιμάσει στις Mastro αλλά σε άλλες που το έκανα δεν ξέρω δεν με βόλεψε. Έβγαζε μια ελαστικότητα σε βαθμό που για μένα ήταν περισσότερο μπελάς παρά άνεση. Ίσως να έφταιγε και η μάρκα ποιος ξέρει, μόνο 1 ή 2 δοκίμασα τις οποίες δεν τις θυμάμαι καν.

Αν δεν σου εκαναν οι thin μην δοκιμάσεις άλλες. Ειναι πολυ λεπτές σχεδον ολες τους, εμενα με βολεψαν γιατί βγάζουν πιο οξυ ηχο όταν παίζω πολύ χαμηλόφωνα τα βραδυα για μελετη, επίσης σε γρήγορες ασκήσεις και τραγούδια δεν βολεύουν, τουλάχιστον εμένα. Αν παίξω μέρα η με παρεα παίζω με medium.

1 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές και τις υποδείξεις

2 «Μου αρέσει»

Εδώ και κανα μήνα μου έχει κολλήσει στο μυαλό να δοκιμάσω με φτερό. Το έχει επιχειρήσει κανείς, αποδίδει στο θέμα χειρισμού + ηχητικου αποτελέσματος;

Κάτι μου λέει ότι λογω των λεπτών χορδών θα έχει κάποια δυσκολία, ισχύει ;

Το έχω δοκιμάσει στο λαούτο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επίσης, ορισμένοι το θεωρούν στάνταρ στο μπουλγαρί.

Αλλά μιλάμε για πολύ διαφορετικά όργανα και διαφορετικά παιξίματα (τεχνικές) σε σχέση με το μπουζούκι.

Αλλά βέβαια πρέπει να βρεις φτερό, και να ξέρεις να το φτιάξεις. Ένας φίλος μου βρήκε έναν ψόφιο γύπα (δε σου τυχαίνει κάθε μέρα), τον μάδησε, και μου 'δωσε κι εμένα μερικά φτερά, αλλά κάθονται και περιμένουν μήνες πότε θα βρω χρόνο να ψάξω τα της κατεργασίας τους.

1 «Μου αρέσει»

Μα, φτερό λένε και την πένα για ούτι και λάφτα. Πλαστική είναι βέβαια, όπως σημειώνει και ο Περικλής, όρνεα δεν βρίσκεις κάθε μέρα, αλλά το σημερινό μπουζούκι δεν μπορεί να βγάλει τον επιθυμούμενο ήχο ούτε με το “φτερό” του ουτιού, ούτε με φτερό γύπα, όποια επεξεργασία και να του δόσεις.

το μπουζούκι του καραμπά παιζόταν με φτερό, ήταν λαουτομπούζουκο βέβαια.
πρόσφατα μου έφεραν και μένα ένα φτερό από κρήτη, περικλή όποιος μάθει πρώτος ενημερώνει εδώ!

Είπα σημερινό μπουζούκι.

1 «Μου αρέσει»

Σκέφτηκα τις παραμέτρους που θέτετε απλά λέω μπας και το δοκίμασε κάποιος. Αν τύχει και πετύχω θα το δοκιμάσω και αν βγει κάτι καλό θα το ανεβάσω κι εδώ. Πάντως μπουζούκι (σημερινό) έχω δει 1-2 άτομα να παίζουν με φτερό, στο μπαγλαμά θα είναι ακόμη πιο παράξενο (εάν βέβαια είναι αρχικά δυνατό να γίνει)

Σωστά, το φτερό πουλιού είναι ο πρόδρομος συγκεκριμένων ειδών πένας, όχι κάθε πένας.

Κάτι αντίστοιχα «προδρομικό» για μπουζουκίσια πένα θα ήταν ίσως η πένα από φλούδα κερασιάς (???). Αν και βέβαια για τον μπαγλαμά ο πρόδρομος είναι το νύχι. Υποθέτω μάλιστα, το χοντρό, αργασμένο νύχι του χειρώνακτα. (Και ο πρόδρομος του ίδιου του μπαγλαμά είχε μονές χορδές, εφτά τάστα κλπ…)

Ίσως πένα από καβούκι χελώνας ?!?!?!

Η ταρταρουγα έχει απαγορευθεί πλέον και επίσημα.
Και όσοι λένε για την αντοχή της και τον ηχο της συνήθως μιλανε με ενθουσιασμό χωρις να ψάχνουν ιδιαίτερα στον ηχο και τις πένες φαντάζομαι.
Καποτε ειχα 1-2 (δυστυχώς), θυμάμαι κόστιζαν (και κοστίζουν) πολυ ακριβα.

Πένες από ταρταρούγα δεν πρέπει να αγοράζουμε, αν βρίσκονται ακόμα και όσο κι αν κοστίζουν, για λόγους προστασίας της άγριας πανίδας.

4 «Μου αρέσει»

Με την ίδια λογική δε σκοτώνουμε τα όρνια (φαντάζομαι) για να πάρουμε τα φτερά τους :thinking: :sunglasses:

Επίσης μιλήσαμε για προδρόμους των σημερινών πενών. Και καλώς ή κακώς η ταρταρούγα ήταν πρόδρομος νομίζω …