Προσωπικά έχω παρατηρήσει ότι έχω μια ιδιαιτερότητα ως προς το είδος της μουσικής που μου αρέσει, κυρίως ως προς τη μελωδία. Θα παραθέσω 1 link που εκφράζει αυτή μου τη προτίμηση
Δεν γνωρίζω και πολλά από μουσική. Να ρωτήσω απλά λοιπόν. Τι “είδους” μουσική είναι αυτή; Που μπορώ να βρω κομμάτια (κυρίως ορχηστρικά) με όμοια μελωδία, δηλαδή ακριβώς αυτού του είδους το μινόρε. Διότι, και άλλου είδος μινόρε έχω ακούσει αλλά δεν με αγγίζουν.
Και στα δύο τραγούδια της ταινίας τα κρέντιτς λένε συνθέτης Πλατύραχος. Ο Ραφαήλ λέει ότι το πρώτο είναι διασκευή από παλιό σμυρναίικο, μπορεί και να έχει δίκιο αλλά η εκτέλεση είναι τόσο διαφορετική που εγώ με μια σύντομη ακρόαση δεν το αναγνώρισα.
Τέλος πάντων, αν σου αρέσει πώς είναι παιγμένα τα κομμάτια της ταινίας, εγώ νομίζω ότι θα 'πρεπε να ψάξεις λίγο τον Χατζιδάκι: εκείνος είναι που καθιέρωσε αυτή την αισθητική στο ελληνικό τραγούδι.
Αν πάλι προτιμάς τα αρχαία που προτείνει ο Ραφαήλ, να κάτσεις εδώ που ήρθες, έχει πολύυυυυυ πράμα να βρεις.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Ακούω Χατζιδάκη και έχω συγκλονιστεί! Είναι ακριβώς αυτό που έψαχνα. Να κάνω μια ερώτηση λίγο απλοϊκή : Έχει κάποιο συγκεκριμένο όνομα αυτού του είδους η μουσική, ως προς τη μελωδία της;
Φυσικά. Δεν το είπα υποτιμητικά, αλλά για να τονίσω ότι, ακόμη κι αν είναι οι ίδιες μελωδίες με του Πλατύραχου, η τελική αισθητική είναι διαφορετική.
Έλα ντε; Για του Πλατύραχου, εφόσον πρόκειται για μουσική επένδυση ταινίας, μπορεί κανείς πάντα να πει «κινηματογραφική μουσική», «σάουντρακ», αλλά αυτό δεν περιγράφει τη μελωδία. Μπορείς επίσης να πεις «σε στιλ Χατζιδάκι», αλλά τότε ο ίδιος ο Χατζιδάκις τι είδος θεωρείται; Έντεχνο; (Μπλιαχ…)