Πολύγυρος Χαλκιδικής - Σημερινές ηχογραφήσεις από το ΚΕΠΕΜ

Τρία βιντεάκια από τις ηχογραφήσεις που κάνει σήμερα το ΚΕΠΕΜ στη Χαλκιδική, ενδεικτικές του τοπικού ύφους ή σωστότερα ενός κλάδου του τοπικού ύφους της περιοχής.

Τα δύο πρώτα έχουν την εξής ιδιαιτερότητα. Παίζει βιολί ο παλιός (90άρης πλέον) βιολιστής του Πολυγύρου Γιώργος Κατερτζής και τραγουδάει ο 82άρης Γιώργος Δέας, παλιός μερακλής, του οποίου παλιά ηχογράφηση είχαμε ανεβάσει εδώ. Σε εκείνη την ηχογράφηση, του 1982, έπαιζε και πάλι ο Γιώργος Κατερτζής και τραγουδούσε ο Γιώργος Δέας. Από εκείνο το γλέντι οι δυο τους δεν είχαν ξαναβρεθεί. Πάμε λοιπόν τη μια μέρα στον μπαρμπα-Γιώργη τον Κατερτζή, το βιολί, και όταν τον ρωτήσαμε ποιος τραγουδούσε καλά, μας είπε:

  • Ήταν ένας που έμενε σε ένα χωριό απέναντι από την Ορμύλια, ο οποίος τραγουδούσε και δεν υπήρχε άλλος σαν αυτόν.
  • Το Γιώργο το Δέα λες; τον ρωτάμε.
  • Ναι.

Την επόμενη μέρα παίρνουμε τον Δέα από το χωριό Βατοπαίδι, όπου μένει σήμερα, και τον ανεβάζουμε στον Πολύγυρο στο σπίτι του Κατερτζή. Μετά από 33 χρόνια ξαναβρέθηκαν οι δυο τους και τους ηχογραφήσαμε. Από αυτή την ηχογράφηση είναι τα δύο πρώτα βιντεάκια. Στο πρώτο αποσπάσματα από διάφορα τραγούδια, χορευτικά και καθιστικά, στο δεύτερο του ναύτη η μάνα σε αργό χρόνο, όπως το τραγουδούσαν εδώ οι παλιοί, και με όλα τα λόγια. Σ’ αυτό το δεύτερο τραγουδάω κι εγώ (Δημήτρης), καθώς έμενα 6 μήνες δίπλα στο σπίτι του μπαρμπα-Γιώργου του Δέα και ήταν έξι μήνες γεμάτοι τραγούδι… κι ήθελα να το θυμάμαι.

//youtu.be/DiuHSF4b3u4

//youtu.be/WXE5HxSiNlM

Το επόμενο βιντεάκι είναι από ηχογράφηση του Γιώργου του Δέα με νεότερους μουσικούς, τον Αστέριο Τράκα (βιολί) και τον Αργύρη Κόκορη (λαούτο), στο στούντιο του πρώτου στη Γαλάτιστα. Κάτω στην Αγια-Μαρίνα το τραγούδι, στην τοπική μελωδική εκδοχή του.

//youtu.be/kMChQTr4ZyY

Εύγε, Δημήτριε !
Πάντα ΤΕΤΟΙΑ.