Πολιτιστικός Μάης στην Χαλκίδα

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία “Εργάνη”,
θα διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων οι οποίες θα φιλοξενηθούν στον πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού “Πράξεις Ευρίπου”
ο οποίος μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και ένα μοντέρνο θέατρο 110 ατόμων,
με τη δυνατότητα προβολής ταινιών, μουσικών εκδηλώσεων, αίθουσα για εικαστικές παρεμβάσεις και αίθουσα χορού.

Ο τίτλος των εκδηλώσεων είναι:
“Πολιτιστικός Μάης στη Χαλκίδα”.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει το Σάββατο 13 Μαίου στις 21.00 στον πολυχώρο:
“Πράξεις Ευρίπου”
Μαυρογένους 2
(δίπλα από το εργοστάσιο “Δάριγκ”).

Θα προβληθεί απόσπασμα από ντοκιμαντέρ για τη Χαλκίδα του Σταύρου Ιωάννου.
Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες και τη βραδιά θα κλείσει συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής, με τραγούδια και σκοπούς από όλη την Ελλάδα.

Θα παίξουν:
Βασίλης Γιαννίσης - βιολί
Κώστας Γιαννακόπουλος - κλαρίνο
Κώστας Σιδερής - λαούτο
Ουρανία Λαμπροπούλου - σαντούρι
Ελένη Λαζάρου - τραγούδι
Για όλο το πρόγραμμα του Μαϊου, πατήστε:
www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Splatt_Forums&file=viewtopic&topic=6240 &gotolast=1

Το σπουδαίο αυτό γεγονός για την πόλη της Χαλκίδας, με την εξαιρετικά πρωτοφανή συμμετοχή των κατοίκων της, παρακολούθησα χτες με ιδιαίτερη ικανοποίηση και μεγάλη χαρά (και βέβαια συγκίνηση…).

Ο πολυχώρος “ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΥΡΙΠΟΥ” είναι ένας χώρος σχεδόν 600 τμ. των αγαπημένων φίλων μου Εφης Σαντοριναίου (σκηνοθέτις) και Νίκου Καρέτσου (αρχιτέκτονα).
Η κ. Έφη Σαντοριναίου το καλοκαίρι του 2005 έριξε “μαύρη πέτρα” στην Αθήνα και μένει, μόνιμα πια, λίγο έξω από τη Χαλκίδα. Ο -πάντα- νεανικός παλμός της και οι καλλιτεχνικές ανησυχίες της δεν την άφησαν και πάλι. Νοίκιασαν με τον Νίκο Καρέτσο ένα γιαπί, πούλησαν όλα τους τα υπάρχοντα στην πρωτεύουσα, υποχρεώθηκαν, δανείστηκαν (κλπ) για να εκπληρώσουν το νεανικό τους όνειρο. ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΩΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΟΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.
Δημιούργησαν έτσι, κυρίως με προσωπική εργασία (μέχρι και χτες μαζεύανε μπάζα και κολλάγανε μοκέτες !) αλλά με πολύ μεράκι (και “έρωτα”) αυτόν τον υπέροχο πολυχώρο με θεατράκι, βιβλιοθήκη, αίθουσα διαλέξεων, αίθουσα χορού, αίθουσα μαθημάτων θεάτρου-μουσικής κλπ, αποδυτήρια, καφενεδάκι-κυλικείο ΚΑΙ Ραδιοφωνικό Σταθμό (!) -που όλα θα λειτουργήσουν στην τελική τους μορφή από τον προσεχή Σεπτέμβρη.
Το πανέτοιμο θεατράκι -χτες στην επίσημη πρώτη του- εγκαινίασε μουσικά η εξαιρετική ομάδα μουσικών που επιμελήθηκε ο Κώστας Σιδερής. (Βασίλης Γιαννίσης-βιολί, Κώστας Σιδερής-λαούτο, Κώστας Γιαννακόπουλος-κλαρίνο, Ουρανία Λαμπροπούλου-σαντούρι και στο τραγούδι η “δικιά μας” Ελένη Λαζάρου - με συγκλονιστικές ερμηνείες σε κάτι καγκέλια !!! -κι όχι μόνο. ΜΠΡΑΒΟ Ελένη, και από εδώ!).

“Η σύμπραξη και συμμετοχή όλων όσων πιστεύουν ότι είναι καιρός να αντιδράσουμε στην επίθεση των σκουπιδιών με μιά γερή δόση πολιτισμού κρίνεται απαραίτητη” είναι η πρόταση και ο σκοπός του πολυχώρου.

Ανακοινώνω και την επίσημη ανοιχτή πρόταση στο “ΦΟΡΟΥΜ” μας να διοργανώσει μια βραδυά ομιλιών, διαλόγου και μουσικής με τα μέλη του.
Καθώς, και για τα μέλη μας επαγγελματίες μουσικούς-τραγουδιστές να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια παρουσιάζοντας τη δουλειά τους.

ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΥΡΙΠΟΥ
Μαυρογένους 2 (δίπλα από το εργοστάσιο “Δάριγκ”).
Τηλ: 22210-84505, 22210-84654 , 6977712169
e-mail: santorineou@praxeis.gr

Γεια σου Ιωάννα. Κατ’ αρχάς σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όλοι πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια της Έφης Σαντοριναίου με όποιο τρόπο μπορούμε. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον πολυχώρο, είναι πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες. Εμεις πάντως αύριο θα ξαναπάμε για την παράσταση “Αγγέλα Παπάζογλου” της 'Αννας Βαγενά. Καταπληκτική δουλειά βασισμένη στην αληθινή ιστορία και μαρτυρία της Αγγέλας, γυναίκας του μεγάλου συνθέτη του ρεμπέτικου Βαγγέλη Παπάζογλου. Την έχω δει, αλλά την βλέπω ευχαρίστως ξανά άπειρες φορές. Όσοι αγαπούν την Σμύρνη, τις ιστορίες της και τα τραγούδια του Παπάζογλου, πρέπει να την δούν οπωσδήποτε. Έτσι κι αλλιώς μια ωρίτσα είναι η Χαλκίδα από την Αθήνα! Ιωάννα χάρηκα που σε γνώρισα και τα είπαμε και από κοντά, και ελπίζω να ξανασυναντηθούμε

Γεια σου …Ελενη…!
Χαιρετισματα απο ΝΥ…!