Γεια σας,
Ψάχνω πληροφορίες για τον Αντώνη Νταλγκά. Ξέρει κανείς πού έμενε στην Αθήνα (ή αν έμενε εκτός Αθηνών); Επίσης, αν υπάρχει καμία πηγή γι’ αυτόν — βιογραφία, άρθρο ή ακόμα και κάποιο γενικό βιβλίο για το ρεμπέτικο που μπορεί να έχει αναφορές σ’ αυτόν. Φαίνεται δύσκολο να βρω πληροφορίες και κάθε βοήθεια θα ήταν πολύτιμη.
Δεν έχω κοιτάξει συγκεκριμένα για Νταλγκά, αλλά είναι από τις καλές διαδικτυακές πηγές για το ρεμπέτικο γενικά, και λιγότερο γνωστή, νομίζω, από το παρόν φόρουμ και το Σίλαμπς. (Καλά δεν ξέρω, μπορεί και να πέφτω έξω σ’ αυτό, αλλά δεν είναι και τόσο σημαντικό…) Γενικώς έχε το υπόψη σου:
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Ναι, τα sites τα γνωρίζω, αλλά χρειάζεται να αγοράσω οπωσδήποτε το βιβλίο του Κουνάδη, φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον. Όσο για τη διπλωματική εργασία, φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και θα προσπαθήσω να τη διαβάσω, ευχαριστώ που τη μοιράστηκες.
Οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία θα ήταν πολύτιμη. Για παράδειγμα, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πληροφορία για την οικογένειά του. Η κόρη του, η Άννα, που παντρεύτηκε τον συνεργάτη του Φίλανδρο Μάρκου μετά τον θάνατο του Νταλγκά, για παράδειγμα, δεν αναφέρεται πουθενά. Αν έχει κανείς κάποια ιδέα ή πηγή, ας τη μοιραστεί!
Αυτός είναι ο Φίλανδρος από το τραγουδιστικό ντουέτο «Φίλανδρος και …»; (Δε θυμάμαι τον άλλο.) Κάπου στην ιστορία του ελαφρού τραγουδιού θα υπάρχουν πηγές και για κείνον, όχι;
Αυτό το έχεις δει;
Συνέντευξη της Άννας Διαμαντίδη-Μάρκου, κόρης του τραγουδιστή, συνθέτη, στιχουργού και οργανοπαίκτη (κιθάρα, σαντούρι, μπάντζο) Αντώνη Διαμαντίδη ή Νταλγκά (Κωνσταντινούπολη 1892 - Αθήνα 1945), και του συζύγου της, τραγουδιστή, συνθέτη και οργανοπαίκτη (κιθάρα) Φίλανδρου Μάρκου (Σάμος 1907 - Αθήνα 1993).
Μα πόσος κόσμος ρε παιδιά έπαιζε μπάντζο; Μήπως θα έπρεπε να το προσέξουμε λίγο περισσότερο αυτό το όργανο; Το έχω δει σε κάποιες φτγρ, το έχω ακούσει σε κάτι λιγοστές ηχογραφήσεις, το έχω συναντήσει σε αναφορά προς τον Τσορό, τον Παπάζογλου, τον Τσιτσάνη, και όλα αυτά τα θεωρούσα «μεμονωμένα περιστατικά». Μήπως τελικά δεν ήταν;
(Αρκεί να μη γίνεται σύγχυση με τα διάφορα είδη τζουμπούς.)