Γενικά,πιστεύω πως υπάρχει γενικότερο πρόβλημα.
Πόσοι γονείς ασχολούνται γενικά με τα παιδιά τους για να ασχοληθούν και ειδικά με τη μουσική παιδεία τους?:106:
Ποιο ωδείο και ποιος δάσκαλος μας έμαθε ή θα μας μάθει ή θα μάθει στα παιδιά μας το παραμικρό για την παραδοσιακή ethnic(sic!) μας μουσική(Θρακειώτικα,Μακεδονίτικα,Ηπειρώτικα,Θεσσαλικά,Ρουμελιώτικα,Μωρα’ί’τικα,
Νησιώτικα,Κρητικά,Ποντιακά,Πολίτικα,Σμυρναίικα,Ρεμπέτικα,Λα’ι’κά και σύγνώμη αν ξεχνάω κάποια)?Ακόμα και στο πτυχίο του πιάνου,που τόσα παιδάκια ξεκινούν,ως ελληνικό κομμάτι,θα σου βάλουν μια αηδία-κακέκτυπη καρικατούρα δημοτικού,“σύνθεση” κάποιου έλληνα μαθουσάλα με κλασσικές σπουδές.Αντι να καθήσουν να διασκευάσουν(με σεβασμό και ακρίβεια) Τσιτσάνη,Χατζηχρήστο,Τούντα,Περιστέρη,Σέμση και τόσους άλλους(που επίσης είχαν κλασσικές σπουδές,τουλάχιστον όσοι αναφέρω),τα ίδια και τα ίδια(Καλομοίρη,Δέλλιο κλπ).:106::mad:
Το δημοτικό,ένεκα μιας εμμονής κάποιων ψευτο-αριστερο-διανοουμενο-ειδημόνων με την Χούντα και μιας επιφανειακής και ατυχούς συσχέτισης με τα “κλαρίνα” των πανηγυριών και των Χαυτείων,το έχουν ρίξει στον Καιάδα,καταδικάζοντας διαμάντια σύνθεσης και στιχουργικής στην αφάνεια.:mad:
Ράδιο - φονικοί σταθμοί διατείνονται πως παίζουν ethnic και μας έχουν ταράξει στο tango(το οποίο μου αρέσει αλλα νισάφι ρε παιδιά),αδιαφορώντας για την δική μας ethnic.
Η τηλεόραση είναι μια μεγάλη εταιρεία. Ένας τομέας της λοιπόν ειναι αναπόφευκτο να ασχοληθεί με το ιδιαίτερα επικερδές θέμα του μικρασιάτικου - ρεμπέτικου - λαικού,αφού έχει ψωμί η υπόθεση.Αναπόφευκτο επίσης είναι αυτή η ενασχόληση να είναι επιδερμική και μάλλον καταστροφική,δημιουργώντας τους διαβόητους “ρεμπετολόγους”,για τους οποίους και αρχικά η συζήτηση και που,προσωπικά,απεχθάνομαι.
Τέλος,στα μαγαζιά,θα σας παραθέσω την προσωπική μου εμπειρία.
Φέτος,ξεκίνησα σε ένα μαγαζί εδώ στην Πάτρα.Παίζω τρίχορδο αποκλειστικά.
Το σχήμα:τρίχορδον,κιθάρα,κόντραμπάσο,2 αντρικές και μια γυναικεία φωνή.
Κατάλαβαίνετε τι κομμάτια πρέπει να παίξει και τι δυναμική έχει ένα τέτοιο σχήμα,δεδομένου ότι στεκόμαστε αξιοπρεπέστατα μουσικά.
Ε λοιπόν,ο μαγαζάτορας ήθελε playlist(κουπλε-ρεφρεν,σειρές non-stop) και τα σημερινά *****.:mad:Τι να πείς???:087::106:
Σε όσα μαγαζιά παρουσιάζεται ένα αξιόλογο πρόγραμμα,κατά κανόνα,γίνεται ένα ψείρισμα του ρεμπέτικου,“ψάχνοντας το σπανιότερο τραγούδι του Μάρκου Μελκόν”.Έχουμε γίνει παρελθοντολάγνοι,πράγμα λογικό αφού OUR AGE SUCKS,από κάθε μπάντα.
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν οτι δεν υπάρχουν φωτεινότατες εξαιρέσεις.Που όμως παραμένουν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν απογοητευτικά τον κανόνα.Δεν θα ήθελα να ακουστώ σαν να γενικεύω.
Τελικά,σαν δικό μου συμπέρασμα:
Νομίζω οτι φταίει το εξής.
Όλοι,λίγο ή πολύ, τα ξέρουμε όλα και όλοι,λίγο ή πολύ, φταίμε,ενεργητικά ή παθητικά.
Ταπεινά και με σεβασμό,
Στέφανος Μαγουλάς