Παρουσίαση CD "Λύρες του Σαμμακοβιού"

Το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) παρουσιάζει τον δίσκο “Λύρες του Σαμμακοβιού” τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, και ώρα 19.00, στο Σπίτι της Κύπρου (Κυπριακή Πρεσβεία, Ξενοφώντος 2Α, 10557, Αθήνα).

Η έκδοση περιλαμβάνει αυθεντικές ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά το 1958 και το 1964 στο Ν. Σιδηροχώρι Κομοτηνής από δύο σημαντικούς λυράρηδες, πρώτης γενεάς πρόσφυγες από το Σαμμακόβι της Ανατολικής Θράκης, τον Γιώργη Γκόρε και τον Χαράλαμπο Μενίδη.

www.simonkaras.com

Οι καταγραφές του Σ. Καρά (1948-1964) και οι λαογραφικές αποστολές του ΚΕΠΕΜ (2010-2013) στα χωριά όπου εγκαταστάθηκαν Σαμμακοβλήδες πρόσφυγες φέρνουν στο φως μία εξαιρετικά σημαντική, κατʼ εξοχήν θρακική, μουσικοχορευτική παράδοση, φανερώνοντας ένα άλλο πρόσωπο της Ανατολικής Θράκης, που στιγματίζεται από την έντονη παρουσία της θρακιώτικης λύρας. Η έρευνα αυτή προσφέρει την ευκαιρία για επανεξέταση της εικόνας που κυριαρχεί για τη μουσική και τον χορό ολόκληρης της Θράκης και δίνει το έναυσμα για συστηματικότερη έρευνα, ειδικά στους προσφυγικούς πληθυσμούς της Ανατολικής Θράκης.

| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ |

19.00: Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του ΚΕΠΕΜ, Μιχαήλ Μαντζούρη.

19.05: «Θράκη - Αέναος ήχος», από τη διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγελική Γιαννακίδου.

19.20: «Οι πρώτες ηχογραφήσεις σαμμακοβιανών τραγουδιών από τη Μέλπω Μερλιέ. Ο λύρατζης Δημήτριος Φτουχίδης», από τον Μάρκο Δραγούμη, μουσικολόγο και υπεύθυνο του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου της Μέλπως Μερλιέ.

19.30: Σύντομος σχολιασμός της μουσικής παράδοσης του Σαμμακοβιού από την λαογράφο Μιράντα Τερζοπούλου, μέσα από την προσωπική της έρευνα.

19.40: «Αναζητώντας τη λύρα του Σαμμακοβιού μέσα από τις ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά», από τον εθνομουσικολόγο Χάρη Σαρρή.

19.55: «Η αποκάλυψη μίας παράδοσης. Το χρονικό της έκδοσης και οι νέες καταγραφές του ΚΕΠΕΜ στα χωριά Αγία Παρασκευή Δράμας, Μικρόκαμπος Κιλκίς και Ν. Σιδηροχώρι Κομοτηνής», από τον επιμελητή της έκδοσης Δημήτριο Μαντζούρη.

20.10: Παρουσίαση μικρού δείγματος από τον τραγουδιστικό και χορευτικό πλούτο του Σαμμακοβιού, μέσα από την έρευνα του ΚΕΠΕΜ.

Δημήτρης Αρβανίτης: θρακιώτικη λύρα
Χάρης Χαριτωνίδης: γκάιντα
Βασίλης Ι. Οικονόμου: νταούλι

Τα τραγούδια θα τραγουδηθούν και θα χορευτούν από ομάδα χορευτών, η οποία απαρτίζεται από μαθητές στο τμήμα χορού του ΚΕΠΕΜ και από συμμετέχοντες στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Κέντρο τον Δεκέμβριο του 2013, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η μουσικοχορευτική παράδοση του Σαμμακοβιού.

Την παρουσίαση συντονίζει ο Βασίλης Ι. Οικονόμου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ