Λύρες του Σαμμακοβιού (Δίσκος από το Αρχείο του Σίμωνα Καρά)

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ
ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΙΜΩΝΑ ΚΑΡΑ

Νέα έκδοση από το Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά: Ανέκδοτες ηχογραφήσεις λύρας από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης, 1958 και 1964.

Η μουσική παράδοση των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, μίας περιοχής με εξαιρετικά μεγάλη πολιτισμική ποικιλομορφία, παραμένει μέχρι σήμερα σχεδόν άγνωστη. Η έκδοση του Κέντρου Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Κ.Ε.Π.Ε.Μ.), με τίτλο «Λύρες του Σαμμακοβιού», έρχεται να προσφέρει λησμονημένα ακούσματα θρακιώτικης λύρας από το Σαμμακόβι, ένα κεφαλοχώρι ανατολικά των Σαράντα Εκκλησιών, εγκαινιάζοντας έτσι την νέα σειρά εκδόσεων ηχογραφήσεων από το Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά. Η έκδοση περιλαμβάνει ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά στην Κομοτηνή, το 1958 και το 1964, από δύο παλιούς σαμμακοβιανούς λύρατζηδες, τους τελευταίους του είδους τους, τον Χαράλαμπο Μενίδη και τον Γιώργη Γκόρε, καθώς και ένα ένθετο πολυσέλιδο αφιέρωμα-έρευνα για την ιστορία και την παράδοση του Σαμμακοβιού.

Το ηχητικό υλικό: Εικοσιτρία τραγούδια υπό τον υποβλητικό και αρχέγονο ήχο της θρακικής λύρας, αλλά και δείγματα λόγου, αφηγήσεις και απαγγελίες, ανασυνθέτουν την ταυτότητα, το ήθος και τον πολιτισμό του Σαμμακοβίου, οικονομικού και πολιτιστικού κέντρου της περιοχής μεταξύ Σαράντα Εκκλησιών και Μαύρης Θάλασσας.

Το ένθετο: Στο συνοδευτικό ένθετο διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές της θρακικής ιστορίας και παράδοσης καταθέτουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Περιλαμβάνεται συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας της Θράκης και του Σαμμακοβιού, στοιχεία για το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής, εκτενή σχόλια για τα ήθη, τα έθιμα, την μουσική και την λύρα των Σαμμακοβιανών, καθώς και ανέκδοτες καταγραφές για τον χορό και την φορεσιά του Σαμμακοβιού.
Σπάνιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και δύο αφηγήσεις της Αγγελικής Καρά για την καταγραφή τού Γιώργη Γκόρε συμπληρώνουν την έκδοση, αποδίδοντας γλαφυρά το κλίμα και το πνεύμα της έρευνας και της εργασίας του Σίμωνα Καρά.

Μπορείτε [b]εδώ[/b] να παρακολουθήσετε ένα μικρό βίντεο-παρουσίαση του δίσκου, καθώς και να ακούσετε ηχητικά αποσπάσματα.

Να σημειώσω εδώ ότι αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε. Απλά, κάποιοι προσπαθούν να μετονομάσουν έτσι το αρχείο του Συλλόγου προς διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής που ίδρυσε ο Σίμων Καράς και που, μετά το θάνατό του, με (τότε) ισοβία πρόεδρό του την Αγγελική Καρά, έγινε Σύλλογος προς διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής “Σίμων Καράς”.

Δεν θα επανέλθω στο θέμα αυτό.

Αγαπητέ κ. Πολίτη, αναγκαζόμαστε με όλο τον σεβασμό να απαντήσουμε στο παραπάνω, γιατί αφορά ευθέως στην ηθική υπόσταση των συντελεστών του ΚΕΠΕΜ και κυρίως της ίδιας της κ. Αγγελικής Καρά, συζύγου του Σ. Καρά και προέδρου του Κέντρου. Με την δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 2009 το “Κέντρον Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής - Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά” και εκείνη εποπτεύει την πορεία του νέου φορέα.

Νομίζουμε επίσης ότι δεν θα είχε νόημα το ζήτημα αυτό να συζητηθεί μέσα από τα πεδία ενός φόρουμ. Άλλωστε, τα παραπάνω ζητήματα τα κρίνει η δικαιοσύνη, της οποίας μάλιστα οι μέχρι σήμερα αποφάσεις δεν δικαιώνουν τον ισχυρισμό σας.

Θα δεχόμασταν όμως ευχάριστα από τον καθένα την κριτική του επί των συγκεκριμένων εκδόσεων, το οποίο εξάλλου είναι και το θέμα της ανάρτησης αυτής.

Σας ευχαριστούμε,
εκ του ΚΕΠΕΜ