Forum ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΕΤΟΣ 2005

FORUM ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ- 10,11,12 ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Forum Μεσογειακής Μουσικής πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 10 έως και τις 12 Ιουνίου στο Porto Carras Grand Resort της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της δράσης του τριετούς έργου (2002-2005) MediMuses.

Το MediMuses είναι ένα έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο Euromed Heritage II, το οποίο ανήκει στο ευρύτερο πλαίσιο του Barcelona Process και συγχρηματοδοτείται από το ΥΠ.ΠΟ. Από το Φεβρουάριο 2002 το MediMuses υλοποιεί ένα από τα πιο φιλόδοξα διαπολιτιστικά προγράμματα της περιοχής της Μεσογείου. Στόχος του έργου είναι η αναζήτηση, ανασύσταση και προώθηση της κοινής γλώσσας της κλασσικής μουσικής παράδοσης της Ανατολικής Μεσογείου: της Βυζαντινής, της Οθωμανικής και της Αραβικής. Οι πολιτιστικοί σκοποί του έργου τίθενται στην κατεύθυνση της καλλιέργειας της γνώσης, της κατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ των κατοίκων της ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Στο τριήμερο Forum θα συναντηθούν πλήθος μουσικών από κάθε σημείο της Μεσογείου προκειμένου να δώσουν συναυλίες για το ευρύ κοινό αλλά και για να μετάσχουν σε συζητήσεις και ομάδες εργασίες σχετικά με τη Μεσογειακή μουσική παράδοση.

To Forum της Χαλκιδικής θα αποτελέσει ευκαιρία για να παρουσιαστούν οι ένυλοι και άυλοι καρποί του προγράμματος και να αξιολογηθεί ο αντίκτυπός τους. Παράλληλα, σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής, της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ θα ανταλλάξουν ιδέες για τη θέση και το ρόλο της Μεσογειακής Μουσικής στο σύγχρονο μουσικό περιβάλλον.

Στην κατεύθυνση αυτή, κατά τη διάρκεια του τριήμερου Forum, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με γενικό τίτλο Η Ανατολική Μουσική Παράδοση – Νέες Ιδέες στους Ήχους της Παράδοσης. Το συνέδριο θα εστιάσει στα ακόλουθα θέματα: «Η Αντίληψη των Μουσικών Παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου στα ΜΜΕ της Δύσης», «Η Μεσογειακή Μουσική στο Εκπαιδευτικό σύστημα – Προκλήσεις και Προοπτικές» και «Μεσογειακή Τροπική Μουσική – Κατευθύνσεις και Πρακτικές μετά το MediMuses».

Στους ομιλητές του περιλαμβάνονται διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της εκπαίδευσης, των ΜΜΕ, της μουσικής έρευνας και του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού management. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των προσκεκλημένων αναμένεται να φτάσει –ή και να ξεπεράσει- τα 200 άτομα.

Το Forum Μεσογειακής Μουσικής θα είναι η καταληκτική δράση του έργου MediMuses. Ως τέτοια, φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός εκτενούς δικτύου μελών τα οποία θα συνεχίσουν και θα διευρύνουν τους στόχους και τις κατευθύνσεις του έργου στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης, της καλλιτεχνικής ερμηνείας και της πολιτιστικής κινητικότητας. Περισσότερο από όλα, όμως, το δίκτυο ευελπιστεί ότι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί στην κατεύθυνση προώθησης της πολιτισμικής αλληλοκατανόησης και αμοιβαιότητας ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου.

πηγή http://www.medimuses.gr/

Η πηγή που μας παρέθεσες, Μπάμπη, δεν αφήνει να πάς παραπέρα από την αρχική σελίδα (εμένα τον άσχετο, τουλάχιστον). Αυτά που μας λές ενδιαφέρουν όμως. Πώς μπορούμε να μάθουμε για το πρόγραμμα, ποιοί είναι οι σύνεδροι που θα παρουσιάσουν εργασίες κλπ;

Νίκο αυτό το βρήκες ? ?
http://www.medimuses.gr/greek.html
Δεν μπορώ να σε βοηθήσω παραπάνω —δυστυχώς— ό,τι βλέπεις βλέπω…:089:

Babis
Μολις άρχισα να διαβάζω το μήνυμα σου για την Χαλκιδική με έπιασε μεγάλη χαρά.Αμέσως μετα άρχισα να συνειδητοποιώ πώς κάποιο λάθος κάνεις και… κάποιο λάκο έχει η φάβα…, θυμούμενος ότι τις ίδιες ημερομηνίες το 2005 ήμουν και εγώ στην Χαλκιδική, στο Πόρτο Καράς και συμμετείχα με μεγάλη όρεξη και πολλές προσδοκίες στο Φόρουμ Μεσογειακής Μουσικής, έχοντας παρέα μου ,τον αγαπητό μου φίλο, τον κανονιέρη, τον Μανώλη τον Κανακάκη.Ήταν η τελευταία μεγάλη δημόσια εκδήλωση του προγράμματος Medimuses, το οποίο είχε συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης την 31 του Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου.
Για να μην αφήσω μάλιστα κανένα περιθώριο να κάνω εγώ λάθος , επικοινώνησα με τον φίλο τον Κυριάκο τον Καλαϊτζίδη στο Εν Χορδαίς ο οποίος μου είπε χαρακτηριστικά …τί καλά που θα ήταν Γιώργο αυτό το πρόγραμμα (εννοώντας το Medimuses ) να μην τελείωνε ποτέ!!
Πάντα πρέπει να ελπίζουμε αλλά και να αγωνιζόμαστε ώστε τα σπουδαία πράγματα να έχουν συνέχεια!!!

:087: μάλλον πρέπει να ζητήσω συγγνώμη.
:230:

καλύτερα να διαγραφεί το ποστ ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση…

Οχι να μη σβηστει … ας μας πει ο Αγαπιος τις εντυπωσεις και τα συμπερασματα του.
Ακουγεται σαν τιτλος τουλαχιστον ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΟ !!

Και σε μενα ειχε φτασει η πληροφορια πως το “Εν Χορδαις” “χειριζεται” ενα Ευρωπαικο κονδυλι-προγραμμα τελος παντων … πανω στις μουσικες της Μεσογειου … ετερον ουδεννν …

Γειά σου Γιωργιό μου,
Πριν απ’όλα να σουπώ πως βρέθηκα εξπρές χθές το βραδάκι στο Ρέθεμνος, σε σκέφτηκα πολλές φορές, αλλά δεν υπήρχαν περιθώρια ! Υπάρχει, έξω απο την Επισκοπή πηγαίνοντας για Αργυρούπολη ένα πολύ καλό ταβερνάκι, με πολύ καλή κουζίνα και πολύ καλές μουσικές παρουσίες απο τον κόσμο του ρεμπέτικου και του παραδοσιακού ρεπερτορίου, που λέγεται “Η αυλή της αρκούδαινας”. Πότε θα πάμε παρέα !!!
Για το¨"Μέντιμούσες" τώρα να πώ δυό μεστά λόγια. Κανείς μπορεί να μιλάει για μέρες αλλά δεν είναι ουτε η ωρα ουτε η περίσταση.
Σε όλο το Πρόγραμμα , που κράτησε 3 χρόνια ,έγινε πολύ αξιόλογη δουλειά σε πολλά επίπεδα και κυρίως σε αυτό της γνωριμίας, επικοινωνίας και συνεργασίας με εκατοντάδες συντελεστές του μουσικού γίγνεσθαι ολόκληρης της λεκάνης της Ν.Α. Μεσογείου και της Μέσης και Εγγύς Ανατολής.
Ειδκά το φόρουμ της Χαλκιδικής που ήταν μία , και όπως είπα η τελευταία μεγάλη δημόσια εκδήλωση του προγράμματος, απο τις δεκάδες εκδηλώσεις ανάλογου μεγέθους που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του, ήταν μεν πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά κατά την γνώμη μου δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αποστολή της η οποία ήταν πολύπλευρη και πολυσήμαντη και ασχολήθηκε στο συντριπτικά μεγάλο μέρος της με την κοινή δράση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στο τεράστιο θέμα της προώθησης της Μεσογειακής μουσικής, ιστορίας και μουσικών παραδόσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, με την μία ή την άλλη ιδιότητα.
Ήταν εξαιρετικά μικρό, απο όσο ξέρω ,το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της τελευταίας διοργάνωσης και το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει διάδοχο πρόγραμμα για να συνεχιστεί η αξιόλογη δουλειά που ξεκίνησε με το “Μέντιμούσες” και να οικοδομηθεί σε πιό στέρεες βάσεις η επικοινωνία και συνεργασία με όλο αυτό το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό της αρχής.

Αγάπιε το έχω ερευνήσει και γω το θέμα. Ειδικά τη στάκα τους…:slight_smile:
http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=17625
Ραντεβού τον Ιούλη κάτω σύσσωμη η αντιπροσωπεία Κρήτης. Ακούς Βαβουλέ;