Της Κάλυμνος παιχνίτζα (Δίσκος από το αρχείο του Σ. Καρά)

ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΩΝ

Νέα έκδοση από το Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά: Ανέκδοτες ηχογραφήσεις σκοπών και τραγουδιών με βιολιά και τσαμπούνες από την Κάλυμνο, 1957 και 1971.

Την μουσική παράδοση της Καλύμνου την όρισε σχεδόν η θάλασσα και το σφουγγάρι. Μέσα από την Κάλυμνο της δεκαετίας του ʼ50 και του ʼ70, η έκδοση του Κέντρου Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Κ.Ε.Π.Ε.Μ.), με τίτλο «της Κάλυμνος παιχνίτζα», έρχεται να προσφέρει ακούσματα βιολιού και τσαμπούνας, στο παλαιό καλύμνικο μουσικό ύφος. Η έκδοση περιλαμβάνει ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά στην Κάλυμνο και στην Αθήνα από οργανοπαίκτες που άφησαν ιστορία με το παίξιμό τους στο νησί, καθώς και ένα ένθετο πολυσέλιδο αφιέρωμα-έρευνα για την ιστορία και την παράδοση της Καλύμνου.

Το ηχητικὸ υλικό: Ο ψηφιακός δίσκος περιλαμβάνει είκοσι τραγούδια και σκοπούς, παιγμένους από μία ζυγιά βιολί-λαούτο και από τρείς τσαμπουνιστές. Βιολιστής ο Μικές Τσουνιάς, λαουτιέρης ο Εμμανουήλ Τσουνιάς και τσαμπουνιστές ο Νικόλαος Τάλιας, ο Ιωάννης Βούης και ο Ιωάννης Έλληνας. Ένα σύνολο ήχων και ρυθμών από τις δύο παραδόσεις του νησιού· του βιολιού και της τσαμπούνας.

Το ένθετο: Στο συνοδευτικό ένθετο διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές της καλύμνικης ιστορίας και παράδοσης καταθέτουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Περιλαμβάνεται συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας των Δωδεκανήσων και της Καλύμνου, στοιχεία για το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής, εκτενή σχόλια για τα ήθη, τα έθιμα, την μουσική, τον χορό και την φορεσιά του νησιού, καθώς και λαογραφικές πληροφορίες για τα μουσικά κομμάτια του δίσκου.
Σπάνιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Αγγελικής Καρά από την καταγραφή του 1971, συμπληρώνουν την έκδοση, αποδίδοντας γλαφυρά το κλίμα και το πνεύμα της έρευνας και της εργασίας του Σίμωνα Καρά.

Μπορείτε εδώ να ακούσετε ηχητικά αποσπάσματα του δίσκου.

1 «Μου αρέσει»

Να σημειώσω εδώ ότι αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε. Απλά, κάποιοι προσπαθούν να μετονομάσουν έτσι το αρχείο του Συλλόγου προς διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής που ίδρυσε ο Σίμων Καράς και που, μετά το θάνατό του, με (τότε) ισοβία πρόεδρό του την Αγγελική Καρά, έγινε Σύλλογος προς διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής “Σίμων Καράς”.

Δεν θα επανέλθω στο θέμα αυτό.

Αγαπητέ κ. Πολίτη, αναγκαζόμαστε με όλο τον σεβασμό να απαντήσουμε στο παραπάνω, γιατί αφορά ευθέως στην ηθική υπόσταση των συντελεστών του ΚΕΠΕΜ και κυρίως της ίδιας της κ. Αγγελικής Καρά, συζύγου του Σ. Καρά και προέδρου του Κέντρου. Με την δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 2009 το “Κέντρον Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής - Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά” και εκείνη εποπτεύει την πορεία του νέου φορέα.

Νομίζουμε επίσης ότι δεν θα είχε νόημα το ζήτημα αυτό να συζητηθεί μέσα από τα πεδία ενός φόρουμ. Άλλωστε, τα παραπάνω ζητήματα τα κρίνει η δικαιοσύνη, της οποίας μάλιστα οι μέχρι σήμερα αποφάσεις δεν δικαιώνουν τον ισχυρισμό σας.

Θα δεχόμασταν όμως ευχάριστα από τον καθένα την κριτική του επί των συγκεκριμένων εκδόσεων, το οποίο εξάλλου είναι και το θέμα της ανάρτησης αυτής.

Σας ευχαριστούμε,
εκ του ΚΕΠΕΜ