Βραδυά αφιερωμένη στον Μάρκο Βαμβακάρη στο cafe-bar Αερικό στην Καλαμάτα

Βραδυά αφιερωμένη στον Μάρκο Βαμβακάρη, με προβολή του ντοκιμαντέρ «Μʼ αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου… Μάρκος Βαμβακάρης» και συναυλία ρεμπέτικου τραγουδιού στο καφέ μπαρ «Αερικό», στοά Λόντου, την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 9.00 μμ.

Το ντοκιμαντέρ « Μʼ αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου… Μάρκος Βαμβακάρης», βασίζεται στην αυτοβιογραφία του και παρουσιάζει εκτός από τις μουσικές του, σημαντικά και σπάνια ντοκουμέντα, οπτικά, ηχητικά και οπτικοακουστικά, συνεντεύξεις με συγγενείς, συνεργάτες και φίλους του. Εμφανίζονται ακόμη η σύζυγός του Βαγγελιώ, τα παιδιά του Στέλιος και Δομένικος, ο βετεράνος του ρεμπέτικου Μιχάλης Γενίτσαρης, ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Κ. Παπαδόπουλος.
Πρόκειται για ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ, ένα ποιητικό πορτρέτο, του Μάρκου Βαμβακάρη (1905-1972), ο οποίος υπήρξε αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος συνθέτης ρεμπέτικου τραγουδιού της κλασικής περιόδου (1932-1940). Το ρεμπέτικο δεν ήταν μόνο μια μορφή τέχνης, αλλά ο τρόπος ζωής, το ισοδύναμο των αμερικανικών μπλουζ. Στην αρχή, οι ρεμπέτες ήταν μια κοινωνική ομάδα στο περιθώριο της κοινωνίας με ένα σύστημα αξιών και αρχών που σχετίζονταν με τον αναρχισμό και ρομαντισμό. Μέσα απ’ την περίπτωση του Μάρκου Bαμβακάρη, μοναδική, αλλά και, ταυτόχρονα, αντιπροσωπευτική αυτού του κόσμου, εξετάζεται η ιδιαιτερότητα των ρεμπετών και η σχέση τους με την υπόλοιπη κοινωνία Δεν είναι ένα απλό πορτραίτο ενός ανθρώπου, αλλά παρουσιάζει το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο της Ελλάδας κατά τα πρώτα 70 χρόνια του 20ου αιώνα.
Σενάριο- Σκηνοθεσία Γιώργος Ζέρβας.
Διεύθυνση φωτογραφίας Ηλίας Κωνσταντακόπουλος
Ήχος Μαρίνος Αθανασόπουλος
Μοντάζ Ηλέκτρα Βενάκη
Διεύθυνση παραγωγής Τζίνα Πετροπούλου
Αφήγηση Μιχάλης Μαραγκάκης, Στάθης Λιβαθηνός, Κάτια Γέρου, Αντώνης Πάλλης.
Διάρκεια 68 λεπτά
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη και άλλων εκπροσώπων του ρεμπέτικου με τους, Τάκη Καντζιλιέρη, μπουζούκι-φωνή, Σωτήρη Πιφέα, μπουζούκι-φωνή, Δημήτρη Καντζιλιέρη, κιθάρα-φωνή και Μαριλένα Καντζιλιέρη, φωνή.
Αερικό. Στοά Λόντου 3 Καλαμάτα. 6977202694.