Μ' αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου - Ντοκιμαντέρ

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να ανεβάσει το ντοκυμανταιρ Μ’ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ - ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ στο rapidshare ή κάπου αλλόυ για να το βροούμε? γιατι απο το κέντρο κιμηματογραφου που το ζήτησα μου είπαν οτι μόνο εκεί μπορώ να πάω να το δώ με ραντεβού. Όσο για αγορά δεν υπάρχει πουθενά.

Ευχαριστώ

Είσαι σίγουρος ? κυκλοφορούσε σε βιντεοκασέτα, το θυμάμαι στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία -όχι πρόσφατα- άρα δεν χάνεις τίποτα να τους πάρεις ένα τηλέφωνο…
Εγώ το έχω σε βινεοκασέτα αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το ανεβάσω. Αν δεν βγάλεις άκρη στειλε ΠΜ

Μου είχαν πεί πάλι για το πολιτεία και είχα πάει αλλα δεν το είχαν.

Κοιτα εδω τα 10 λεπτα απο το εργο φιλε!!!:089:

//youtu.be/rB7eTaz7R1U

Εδω αποσπασματα απο την ταινια!!!:089:

//youtu.be/8VGUMxr3Mqk

Έκατσα και είδα μονορούφι τα δύο ντοκιμαντέρ για το Μάρκο: «Μʼ αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου» του Γ. Ζέρβα, και το αφιέρωμα της εκπομπής του Άλφα «Η μηχανή του χρόνου» (μέρος 1, 2, 3, 4 και 5). Υπάρχει κι αυτό της ΕΡΤ, αλλά πόσα νʼ αντέξει κανείς σε μία δόση; Κι αύριο μέρα είναι.
Από γεγονότα, έχοντας πρόσφατα διαβάσει την Αυτοβιογραφία του, δεν μπορώ να πω ότι έμαθα πολλά καινούργια. Το λέω αυτό όχι για να υποβιβάσω τη δουλειά των ανθρώπων που έστησαν τα δύο ντοκιμαντέρ −και μόνο οι εικόνες και οι φωνές που ζωντανεύουν την πληροφορία δεν είναι μικρή δουλειά− αλλά μάλλον για να εξάρω το γεγονός ότι ο Βαμβακάρης, αν και ολιγογράμματος, τα έχει ήδη πει όλα! Ή σχεδόν.
Ένα από τα σημεία που με συγκίνησαν ήταν το εξής: Πολύ νέος ο Βαμβακάρης έκανε από έρωτα έναν ατυχή γάμο, με μια κοπέλα που του έψησε το ψάρι στα χείλια. Έχει ήδη μιλήσει πολύ και με πικρία γιʼ αυτή την ιστορία τόσο στην Αυτοβιογραφία του όσο και σε πολλά τραγούδια, η δε Αγγελική Κάιλ, η επιμελήτρια της Αυτοβιογραφίας, μάς λέει στην ταινία ότι τον είχε σημαδέψει τόσο πολύ ώστε συχνά πεταγόταν από μία άσχετη συζήτηση για να ξαναπεί τον καημό του γιʼ αυτή την κακή σχέση. Το συγκινητικό λοιπόν ήταν όταν ο Στέλιος, ο γιος του από τη δεύτερη και «κανονική» γυναίκα του, μιλάει σχετικά· κι ενώ περιμένουμε ότι θα πει κάτι του στυλ «αυτή η γυναίκα στάθηκε αιτία να πονέσει πολύ ο Μάρκος», τελικά στην ουσία όντως αυτό λέει, αλλά πώς; «…στάθηκε αιτία να γραφτούν πολλά τραγούδια»!
Μου έκανε πάρα πολύ έντονη εντύπωση, θετική εννοώ, η παρουσία της ίδιας της Αγγελικής. Ο λόγος της, η όψη της, ο τόνος της φωνής της φανερώνουν μια ευαισθησία, αγάπη αλλά και γνώση που ίσως στο γραπτό της τις έχει περιστείλει. Από το κείμενο δε χωράει αμφιβολία για τον σεβασμό της προς το Μάρκο, προς την αλήθεια και προς τον αναγνώστη· αλλά μερικά πράγματα δεν ήμουν βέβαιος αν τα έχει κατανοήσει σε όλο τους το μέγεθος: τώρα την είδα στην ταινία του Ζέρβα και πείστηκα.
Το ντοκιμαντέρ του Άλφα οπωσδήποτε σε κάποιο βαθμό ξαναλέει τα ίδια με το «Μʼ αρέσουν οι καρδιές…» −ίσως να ήταν και αναπόφευκτο αυτό, αν δεν έχουν μείνει άλλες πηγές αναξιοποίητες. Με ενόχλησαν λίγο κάποιοι βαρύγδουποι τίτλοι, όπως «Ο Μάρκος κατά της ηρωίνης» ή «Η Πτώση», αλλά αυτή είναι η γλώσσα της τηλεόρασης.

Αλλά εμένα ένα παράπονο μού έμεινε: αυτά τα ρημάδια τα ντουζένια, πού είναι; Στα πρώτα δευτερόλεπτα της ταινίας του Ζέρβα ακούγεται ο Μάρκος να εξηγεί στην Αγγελική το «γιουρούτικο» ντουζένι, να κουρδίζει το μπουζούκι και να παίζει ένα παράδειγμα, και τέρμα! Μάλιστα της λέει κιόλας «κλείσʼ το», εννοώντας ίσως «ποιον τον νοιάζει να ακούσει τον ήχο τη στιγμή που κουρδίζω;», κι εκείνη του λέει «δεν πειράζει»!
Ναι, αλλά αν υπάρχει αυτή η εγγραφή, όπως υπάρχει κι αυτή με το Συριανό , θα υπάρχουν κι οι άλλες. Πού είναι; Βγάλʼ τες βρε Αγγελική, να ʼχεις την ευχή μας! Μεγάλο, τεράστιο καλό έκανες με την Αυτοβιογραφία, άντε κάνε τώρα κι άλλο ένα! Κάνε ένα σιντί, και τα πληρώνουμε εμείς όσο κάνει!

Υ.Γ. Μπράβο σε όσους τα ανέβασαν και σε όσους τα ανακοίνωσαν στο φόρουμ. Να 'στε καλά παιδιά, Κώστα και όλοι οι άλλοι.

Αγαπητοί φίλοι, στο ρεμπέτικο φόρουμ απαγορεύεται η δημοσίευση links που έχουν σχέση με την ανταλλαγή αρχείων τα οποία προστατεύονται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Για το λόγο αυτό, παρακαλώ να σταματήσει η ανταλλαγή τέτοιων συνδέσμων.

Επαναφέρω αυτή την παλιότερη συζήτηση, μια που τώρα το ντοκυμαντέρ έχει ανέβει ολόκληρο στο youtube.

Το 2000 κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο: [[b][u]

«Μ’ αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου, Μάρκος Βαμβακάρης 1905-1972»,](https://www.youtube.com/watch?v=vu6SYRPiGn0)[/b][/u] σε βιντεοκασέτα, αφιερωμένο στο Μάρκο.

Ένα πορτρέτο του Μάρκου Βαμβακάρη που - όπως αναγράφεται στο σημείωμα του οπισθόφυλλου - υπήρξε ο σημαντικότερος δημιουργός της κλασικής περιόδου του ρεμπέτικου τραγουδιού.
Η ταινία περιέχει σημαντικά και σπάνια ντοκουμέντα, οπτικά, ηχητικά, οπτικοακουστικά, που φωτίζουν την περίπτωσή του και το ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε.
Μαρτυρίες ειδικών, φίλων και συγγενών για τη ζωή και το έργο του, ρεμπέτικα τραγούδια, χορούς. κυρίως όμως το περιβάλλον, τους χώρους, την ατμόσφαιρα όπου έζησε ο Βαμβακάρης και οι οποίοι διατηρούν ακόμη σήμερα αναλλοίωτη την ατμόσφαιρα της μουσικής του: μια σκληρότητα που ενίοτε συναντιέται με μια μεγάλη τρυφερότητα.
Το ντοκιμαντέρ βασίσθηκε στην ηχογραφημένη συνέντευξη που έδωσε ο Μάρκος στην Αγγελική Καλαμαρά, αλλά και στις μαρτυρίες των συγγενών και των ανθρώπων που έζησαν κοντά του και δούλεψαν μαζί του.

Το σενάριο ήταν του Γιώργου Ζέρβα και του Βαγγέλη Παπαδάκη, η σκηνοθεσία του Γιώργου Ζέρβα και η διεύθυνση παραγωγής της Τζίνας Πετροπούλου.

H ταινία απέσπασε το βραβείο Ελλήνων δημοσιογράφων στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2000.