Πώς όμως θα λειτουργούσε ο ίδιος ο τροχός αν δεν ήταν κυκλικός; Εκτός αν εννοείτε ότι ίσως οι πρώτοι τροχοί μπορεί να κόβονταν σαλαμωτά από κορμούς, και να χάνανε λίγο στο περίγραμμα;
E βέβαια και κάτι θα έχαναν από τον τέλειο κύκλο. “Σαλαμωτά” θα ήταν κάπως δύσκολο να κοπούν, αφού δεν είχαν ακόμα εφευρεθεί τα πριόνια…
Άρα δεν το έκαναν έτσι. Όπως όμως και να έκαναν τους πρώτους τροχούς, θα πρέπει να τους στρογγύλευαν, τουλάχιστον για οχήματα, οι τροχοί των αγγειοπλαστών ίσως θα μπορούσαν και να μην. Δεν καταλαβαίνω αν εννοείτε ότι οι πρώτοι τροχοί ήταν κατά προσέγγιση μόνον κυκλικοί λόγω περιορισμένων τεχνικών μέσων, ή ότι ίσως ήταν πολυγωνικοί;
Μην ξεχνάμε τί είδους εργαλεία ήταν διαθέσιμα σε προϊστορικές εποχές. Πριόνια φυσικά δεν υπήρχαν, πέτρες και μόνο, σε κατάλληλα μεγέθη και μορφές. Άρα, πολυγωνική μορφή δεν γινόταν να επιτευχθεί.
Ξεχνάς όμως Νίκο ότι ο κύκλος - τροχός είναι σχήμα που βρίσκεται στην φύση (δέντρο). Κανείς δεν είπε ότι οι πρώτοι τροχοί ήταν λεπτοί. Εξάλλου ο πρώτος τροχός έχω την αίσθηση ότι χρησιμοποιήθηκε ως κατρακύλι και όχι ως ρόδα για την μεταφορά βαριών αντικειμένων. Ένα πεσμένο δέντρο αν του αφαιρέσεις τα κλαδιά χρησιμοποιείται άνετα γι αυτή τη δουλειά. Εξάλλου το πέτρινο τσεκούρι μια χαρά κόβει τον κορμό σε κομμάτια.
Μα, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία! Από τη χρήση δύο ίσιων και ισόπαχων κορμών δέντρων ως κατρακύλια για τη μεταφορά βαρών ξεκινήσαμε, για να φτάσουμε στον τροχό όπως αυτός χρησιμοποιείται σε μονοαξονικά ή διαξονικά αμάξια.
Ου
Όχι δύο, πολλών. Φορτώνουν π.χ. ένα πλοίο ή οποιοδήποτε άλλο ογκώδες βαρύ αντικείμενο σε 6-7 ή περισσότερους κορμούς και το τσουλάνε. Μόλις ο τελευταίος κορμός ελευθερωθεί, τον σηκώνουν με τα χέρια και τον ξαναβάζουν πρώτο, κ.ο.κ.
Δεν υπάρχει όμως και σε παλιά οργανα π.χ. κάποιες εκδοχές αναγεννησιακής τσέτρας (cittern)
Υπάρχει, αλλά εδώ είναι του Farkas. Τέλοσπάντων, γενικά μιλώντας, καλό είναι να κοιτάει κανείς και τι δεν βλέπει. Πχ, θα ήταν δύσκολο να υπάρχουν στατιστικές για το αν οι ξένοι, τυπικά, βρίσκουν δυσάρεστο τον ήχο των ελληνικών (και αν υπήρχαν θα ήθελε κόλπα για να βγουν αξιόπιστες), αλλά σε έναν χώρο όπως εδώ, όπου υπάρχουν πολλοί ξένοι κατά τεκμήριο φιλέλληνες, πιστεύεις ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έσπευδαν μερικοί να μας υπερασπιστούν;
Εμπασηπεριπτώσει, τροφή για σκέψη περί δίχορδων ταμπουράδων, είναι αξιοσημείωτο ότι αυτοί είναι μάλλον ανύπαρκτοι σε παλιές φωτό, ενώ αποτελούν, θαρρώ, την μεγάλη πλειοψηφία των παλιών ταμπουράδων που σώζονται, και μεγάλο, νομίζω, ποσοστό των μη-δίχορδων που σώζονται ανήκαν σε σημαντικά ιστορικά πρόσωπα.
Αυτή την ιστορία με το ομοιογενές σύνολο των ξένων που έχουν άποψη περι νέων ελληνικών δεν καταλαβαίνω γιατί την επαναφέρεις, αν νομίζεις ότι αξίζει να τη συζητήσουμε άνοιξε νέο θέμα.
Το αναφέρω ως γενικό περί λειτουργία της επιστήμης, και επειδή έχω την εντύπωση ότι για κάποιο λόγο έχεις την εντύπωση πως είμαι παντελώς αστοιχείωτος περί τέτοια πράγματα, αλλά και επειδή έχει κάποια αναλογία με ό,τι άλλο αναφέρω εδώ. Επίσης ποτέ δεν είπα για «ομοιογενές σύνολο», αλλά για το τι είναι τυπικό. Μάλλον πρέπει να μάθω να εκφράζομαι πολύ καλύτερα αφού παρεξηγούμαι τόσο πολύ.
Όχι, δεν έχω αυτή την εντύπωση ούτε για εσένα ούτε για οποιοδήποτε άλλο συνφορουμίτη.
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω εάν με ειρωνεύεσαι εδώ ή όχι, αλλά αφενός δεν είμαι ιδιαίτερα παρεξηγιάρης και μυγιάγγιχτος, αφετέρου είμαι υπέρ της ειρωνίας.
Χμ.
Καλύτερα:
(παλιοχαρακτήρες)
Σχετικά με το ότι οι ξένοι βρίσκουν τον ελληνικό ήχο δυσάρεστο έτυχε να ακούσω σε ένα βίντεο του Farya Faraji, το εξής.
Ότι την περίοδο του φιλελληνισμού με την λανθασμένη άποψη που είχαν οι ξένοι περί αρχαίας και νέας Ελλάδας οτιδήποτε ακουγόταν ανατολίτικο το θεωρούσαν επιρροή εξ ανατολών και όχι ντόπιο. Ήθελαν η Ελλάδα ως βάση του δυτικού τρόπου σκέψης και ζωής να είναι “καθαρή” από ανατολίτικα στοιχεία.
Άποψη προφανώς λανθασμένη, γιατί η Ελλάδα είναι ανατολή.
Ισχύει και αυτό, αλλά δεν είναι μόνο αυτή η προκατάληψη εδωπέρα, εξάλλου η προφορά μας δεν έχει τίποτα το ειδικά ανατολίτικο. Αν θες δες το σχετικό με την ελληνική προφορά κείμενο του Τζέφερσον, και πρόσεξε και την μίμηση της προφοράς από τον ίδιο τον Faraji. Και δεν μπορώ να θυμηθώ με τίποτα σε ποιο κείμενο ποιανού γλωσσολόγου αναφέρεται το φαινόμενο, μαζί με την αφήγηση του πώς πίεσε να το παραδεχτεί κάποιον ξένο που προσπαθούσε να αλλάξει την κουβέντα.
Η προφορά δεν ξέρω αν είχε να κάνει αλλά η μουσική μας και το τραγούδι μας σίγουρα είχε. Σε δυτικά αυτιά ακούγεται αραβικό - ανατολίτικο.
Ο emc πάντως έχει δίκιο. Αν είναι να γίνει τέτοια κουβέντα καλύτερα να ανοιχτεί άλλο θέμα.
Ασφαλώς! Εδώ όμως αναφερόμασταν ειδικά στην προφορά. Και πραγματικά δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για τέτοια κουβέντα, είναι κάτι που αναφέρθηκε παρεπιπτόντως.