Ο Πασατέμπος: Ποιος παίζει κιθάρα;

ξερει κανεις ποιος παιζει εδω κιθαρα συνοδεια ?
και ακουγεται μπουζουκι ή ειναι δυο κιθαρες ?

Σίγουρα είναι κιθάρες και όχι μπουζούκι.
Στο βίντεο που παρέθεσες κάτω στα σχόλεια υποστηρίζεται οτι:
"
οι κιθάρες είναι ξεκάθαρα τρεις. η μία παίζει τέμπο είναι ο λεμονοπουλος, ο χιωτης σίγουρα και χαρακτηριστικά φαίνεται στην πρώτη φωνή, και στα σιγοντα που ακούγονται παιζει ο δημητρης στεργιου ή αλλιώς μπεμπης."

οποτε αυτη η στοιχειωμενη συνοδεια ειναι του λεμονοπουλου ?
και αυτα τα εγχορδα που ακουγονται σα βιολια ειναι του μπεμπη ?
σαν ορχηστρα ακουγονται

Ο Λεμονόπουλος ήταν γνωστός κιθαρίστας πριν το γυρίσει στο μπουζούκι. Ο Χιώτης έχει παιξει κιθάρα σε πάρα πολλές ηχογραφήσεις δικών του τραγουδιών, αλλά και άλλων συνθετών, και ο Μπέμπης (Δημήτρης Στεργίου), νομίζω ότι έχει παίξει κιθάρα σε άλλες δύο ή τρεις συνθέσεις του Χιώτη.

Καλησπέρα και καλώς όρισες φίλε.

Επειδή το βίντεο που μας παραπέμπεις από το youtube, αναφέρει ως τραγουδιστή τον Στελλάκη Περπινιάδη, πρέπει να πούμε ότι ο Στελλάκης σε αυτή την εκτέλεση δεν συμμετέχει. Το αναφέρει, σωστά, και ο χρήστης Just me, ότι η δεύτερη φωνή είναι του συνθέτη, δηλαδή του Χιώτη. Ο Στελλάκης και η Γεωργακοπούλου δεν τραγούδησαν ποτέ δισκογραφικά μαζί τον “Πασατέμπο”.

Σύμφωνα με τον Βολιότη-Καπετανάκη (του Κυρίου του η Φωνή) ηχογραφήθηκε στις 12 Ιουνίου 1946 και θεωρείται η πρώτη μεταπολεμική ηχογράφηση για την HMV. Μάλιστα από τις ιδιόγραφες σημειώσεις του υπεύθυνου των ηχογραφήσεων Ευάγγελου Αρεταίου, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου αναγράφεται ως Ιωάννα Μιχαλοπούλου. Λανθασμένα ο Βολιότης-Καπετανάκης αναφέρει ότι την Γεωργακοπούλου την συνοδεύει ο Στελλάκης (σελ.182). Αυτή η εκτέλεση, Γεωργακοπούλου-Χιώτη, είναι η πρώτη του τραγουδιού. Σύμφωνα με το sealabs οι στίχοι είναι του Γιώργου Γιαννακόπουλου.

Ακολούθησε η εκτέλεση με την Ρόζα και τον Ζαχαρία Κασιμάτη λίγες μέρες μετά. Ο Βολιότης-Καπετανάκης σημειώνει την ηχογράφηση αυτή ως την πρώτη μεταπολεμική της Parlophone. Όμως η πρώτη μεταπολεμική ηχογράφηση για την Parlophone είναι το τραγούδι της άλλης πλευράς του δίσκου, “Το Κομπολογάκι”, του Γιώργου Μητσάκη με τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Κώστα Καπλάνη που ηχογραφήθηκε στις 19 Ιουνίου 1946. Άρα η εκτέλεση με την Ρόζα και τον Κασιμάτη, ηχογραφήθηκε μετά τις 19/6/1946 και μέσα στις επόμενες μέρες.

Στην συνέχεια έχουμε την ηχογράφηση με τον Χιώτη και τον Στελλάκη και αργότερα του Αθανασίου με τον Γιορταμάκη. Τέλος υπάρχει και η εκτέλεση με τους Παγιουμτζή-Χιώτη.

Εδώ όλες οι εκτελέσεις του τραγουδιού από το sealabs:
http://rebetiko.sealabs.net/display.php?string=ΠΑΣΑΤΕΜΠΟΣ

Και οι ετικέτες από τις 2 πρώτες ηχογραφήσεις.

Για τα όργανα υπάρχουν πιο έμπειρα αυτιά να μας το ξεκαθαρίσουν.

1 «Μου αρέσει»

Εδώ ο Καπλάνης λέει ότι σε μια εκτέλεση του Πασατέμπου παίζει ο Χιώτης κι ο Σπαγγαδώρος κιθάρες, κι ο Καπλάνης τις απαντήσεις στο μπουζούκι

ευχαριστω για τις απαντησεις
οπως και να χει για μενα ειναι η καλυτερη εκτελεση απο πλευρας συνοδειας

και κατι αλλο , υπαρχει κατι αντιστοιχο του rebetiko.sealabs για την παραδοσιακη μουσικη ?

το sealabs έχει και δημοτικά/παραδοσιακά στην βάση (επίσης αρκετά ελαφρά).

Και η ετικέτα με τους Χιώτη-Στελλάκη από την Standard Αμερικής.

http://rebetiko.sealabs.net/display.php?d=0&recid=5967

STANDARD%209030%20%20A

1 «Μου αρέσει»

Ανατύπωση του αρχικού τραγουδιού με την Ιω.Γεωργακοπούλου και τον Μ.Χιώτη για την Αμερικάνικη RCA-VICTOR. Σε αυτή την ετικέτα αλλά και στην προηγούμενη από την Standard Αμερικής βρίσκουμε και το όνομα του στιχουργού Γιώργου Γιαννακόπουλου.

RCA%2026-8200%20%20A-%CE%9F-%CE%A0%CE%91%CE%A3%CE%91%CE%A4%CE%95%CE%9C%CE%A0%CE%9F%CE%A3

1 «Μου αρέσει»