"Ο Κουτσαβάκης" του Δελιά

Κάποιοι λένε ότι αυτό το τραγούδι ονομάζεται και “ο φιγουρατζής”.
Τι τίτλος είνα ο επίσημος?

Μάρθα. “Ο φιγουρατζής” με τραγουδιστή το Στράτο Παγιουμτζή είναι διαφορετικό τραγούδι από τον “Κουτσαβάκη”, που αναφέρεται και με τίτλο ¨ρε μάγκα το μαχαίρι σου" και το τραγουδάει ο ίδιος ο Δελιάς.

Σωστά, “Κουτσαβάκι” είναι ο τίτλος του δίσκου του Δελιά, που βεβαίως στους στίχους αναφέρεται και το γύρισμα Φιγουρατζή (πρέπει να έχεις την ψυχή, φιγουρατζή, κλπ.) Ο Φιγουρατζής του Περιστέρη με το Στράτο είναι άλλο κομμάτι.

Σας ευχαριστώ για τις εξηγήσεις, δεν το ήξερα…
Από πότε είναι το τραγούδι με το Παγιουμτζή?

Ζητώ μια μικρή ερμηνεία στο τραγούδι του Δελιά> το κουτσαβάκι δηλαδή είναι αυτός που μιλάει (ο προβοκάτορας) μιλάει μ΄ένανς φιγουρατζή. Έτσι το καταλαβαίνω εγώ.

Μάρθα, ο κουτσαβάκης-φιγουρατζής είναι το 2ο πρόσωπο, εκείνος που προκαλεί για φιγούρα, ο θρασύδειλος που δεν έχει την “ψυχή”… Δες εδώ τους στίχους

Θέο, ακόμα δεν κατάλαβα καλά>
υπάρχει ένας φιγουρατζής θρασύδειλος (αυτός που μιλάει και αυτός προκαλεί για φιγούρα του) και
υπάρχει ένας φιγουρατζής δειλός (σ’ αυτόν απευθύνεται και αυτός ο δειλός πρέπει να κουσουμάρει το μαχαίρι του ).
Τη λέξη “κουτσαβάκι” μόνο ο δειλός είναι?

Το δεύτερο ισχύει.
Δηλαδή αυτός που μιλάει απευθύνεται στον φιγουρατζή - κουτσαβάκη και τον προειδοποιεί να μην είναι προκλητικός!
Ελπίζω να έγινε κατανοητό…

Ας κάνω και εγώ μία προσπάθεια: Μάρθα, μόνο ένα πρόσωπο μιλάει στο τραγούδι και αυτό το πρόσωπο απευθύνεται στον κουτσαβάκη / φιγουρατζή.

Υ.Γ. Τώρα βλέπω το μήνυμα του Θοδωρή, άρα το δικό μου περιττεύει, αφού τα ίδια λέμε.

Για μένα φάνηκε ότι οι δυο “κάνουν φιγούρα”, γιατί αυτός που μιλάει μου φάνηκε απειλητικός και ήθελε να φοβίζει τον άλλον.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Και οι δύο απειλούν. Ο Κουτσαβάκης για φιγούρα και ο ομιλητής απαντά στην πρόκληση.
Η διαφορά είναι ποιος έχει την “ψυχή” να πραγματοποιήσει τις απειλές του. Υποτίθεται το 1ο πρόσωπο αυτός που μιλάει, και όχι ο άλλος και γιαυτό τον αποκαλεί φιγουρατζή. Ο ομιλητής μας δεν κάνει φιγούρα, προτιμά να αποφύγει την αναμέτρηση γιατί είναι βέβαιος για τις δυνάμεις του. Έτσι προειδοποιεί τον φιγουρατζή και τον προτρέπει να πάει αλλού, για να μην πεθάνει χωρίς λόγο… Νομίζω δεν θα έχεις πλέον αμφιβολία.

Όλα ξεκαθαρά τώρα, σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ.