Ντουζένια - Σκοποί Παλαιάς Κοπής - Παρουσίαση

Σε υλική ακόμα δεν υπάρχει! Αν ανοίξει κάποιος ένα ένα τα τραγούδια, έχει όλες τις πληροφορίες! Ευχαριστούμε Περικλή!

1 «Μου αρέσει»

ΟΚ, ευχαριστώ. Τα είχα βάλει να παίζουν όλα στη σειρά, από την αρχική του άλμπουμ.

Η αληθεια ειναι οτι ειμαι ασχετος με το bandcamp, θα δω αν γινεται και αλλιως.

Ωραιες ηχογραφησεις. Ποιοι παιζουν;

2 «Μου αρέσει»

Ο δίσκος του αιώνα για μένα.

5 «Μου αρέσει»

Μερικά σχόλια:

  • Έλειπε κάτι τέτοιο. Στα ντουζένια, μετά από μια αρκετά μακρά περίοδο πλήρους άγνοιας και σύγχυσης, ξακίνησε έρευνα, έγιναν ανακαλύψεις, έχει ήδη γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, και αυτός ο δίσκος είναι ένα μέτρο της μέχρι τώρα προόδου.
  • Μ’ αρέσει που είναι προσωπικές εκτελέσεις και όχι προσπάθειες πιστής αναπαραγωγής των πρωτοτύπων. Χαρακτηριστικά η Βραΐλα, που ποτέ δε θα τη σκεφτόμουν έτσι, είναι αποκαλυπτική εκτέλεση.
  • Είναι επίσης πολύ καλές εκτελέσεις, σεμνές, μετρημένες, αλλά με ζωή μέσα τους. Ένα ακρόαμα που σέβεται τ’ αφτιά μας, γι’ αυτό και κερδίζει και τον δικό μας σεβασμό.
  • Ο Αλεξανδρής είναι σημαντική μορφή στην αντίστοιχη έρευνα για την κιθάρα, ήδη πριν γίνει αντιληπτή (σ’ εμένα τουλάχιστον) η απήχηση της αναβιωτικής δουλειάς του Μυστακίδη.
  • Μ’ άρεσε που είχε και τραγούδια χωρίς καθόλου κιθάρα, ιδίως μάλιστα δίπλα δίπλα με άλλα που έχουν μόνο κιθάρα. (Αν και, να πω την αλήθεια μου, εγώ για τα 3χ έκατσα να το ακούσω!)
  • Επικροτώ απολύτως κάποιες μικροαλλαγές που αντιλήφθηκα σε σχέση με τους αρχικά δισκογραφημένους στίχους. Τα ορίτζιναλ τραγούδια δεν τα χάραξε ο θεός σε μαρμάρινες πλάκες. Περιμένω πώς και πώς εκείνον που θα σπάσει εντελώς την εξάρτηση της μορφής από τις παλιές ηχογραφήσεις, και θα κάνει 7λεπτα-10λεπτα κομμάτια με αβέρτα στιχάκια (ιδανικά μάλιστα, σε διάλογο από πολλούς και με παρέα να επαναλαμβάνει…)
5 «Μου αρέσει»

συγχαρητήρια σε όλους, είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ δουλειά, την ακούω δεύτερη φορά μονορούφι και έχω ενθουσιαστεί!

4 «Μου αρέσει»

Πολύ ωραία δουλειά.Μπράβο κι απο μένα!!

2 «Μου αρέσει»

Συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν για αυτή την έκδοση! Όσοι ξέρω προσωπικά έχουν που αγάπη και βαθειές γνώσεις για το αντικείμενο, μουσικοί, οργανοποιοί και ηχολήπτες. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, το ίδιο πιστεύω για τους υπόλοιπους συντελεστές.
Είναι μια δουλειά που περιμέναμε με ανυπομονησία, και δικαίωσε την αναμονή. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις ή δράσεις σε σχέση με τα ντουζενια και γενικά τον παλαιό τρόπο παιξίματος.
Μου άρεσαν ιδιαίτερα τα ταξίμια, τα οποία αναδεικνύουν το κάθε ντουζενι και την γεωμετρία του. Επίσης χαίρομαι που συμπεριλήφθηκε η κιθάρα, εκτός από τα τρίχορδα.
Θα ήθελα κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, όπως τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν, πώς αποφασίστηκαν οι τονικότητες, αλλά και την εμπειρία που αποκομίσατε από το ψάξιμο για το ταίριασμα των σκοπών με τα ντουζενια.
Καλοτάξιδο να είναι, και ελπίζω να υπάρχει αντίστοιχη συνέχεια και από άλλους μουσικούς.

5 «Μου αρέσει»

Ειλικρινα απο το μακρινο 2012 που πρωτομπηκα στο φορουμ, μεχρι τωρα, δεν υπαρχει κατι που να με κανει τοσο χαρουμενο στο ιντερνετ, οσο το να εκθεσω κατι ρεμπετοειδές στο φορουμ και να μπαινω να βλεπω τις απαντησεις και τις αποψεις των αλλων. Ειμαι πολυ περηφανος για το φορουμ και αν δεν ηταν το Φορουμ και η Κλικα, δε θα ειχε γινει ισως τιποτα…
Θα Απαντησω σε ολα ενα ενα! ειμαι δυστυχως βενζινας και τρεχω!!(να γλυτωσω)

5 «Μου αρέσει»

Πολύ όμορφη δουλειά. Μπράβο σε όλους τους συντελεστές και μακάρι να υπάρξει και συνέχεια.

2 «Μου αρέσει»

Γεια σας και από εμένα, ευχαριστώ όλους για τα καλά σχόλια. Θέλω να απαντήσω λίγο στον liga rosa μια και ο Αντρέας μάλλον βάζει βενζίνη τώρα.
Τα όργανα, το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς του Αντρέα είναι Αλεξανδρής, (ο μπαγλαμάς είναι μάλλον ο καλύτερος που έχω παίξει),Η κιθάρα του Μωυσή είναι παλιά άλλα ούτε και ο ίδιος ξέρει ποιανού κατασκευαστή είναι, ο Λευτέρης παίζει κομπολόι σε ποτήρι, δαχτυλίδι σε ποτήρι και στον σακαφλια βαράει την θήκη της κιθάρας του Μωησή. Το μπουζούκι μου είναι Μητρεντζης, αντίγραφο ζόζεφ δεκαετία 50-60 (αυτό με την πεταλούδα επάνω) και ο μπαγλαμάς Παρασκευάς (μου είχε πει ότι τον είχε χρησιμοποιήσει ο Νταλαρας σε μια συναυλία…)
Στον μπαγλαμά μου βάζω μονές χορδές εκτός απ τη μουργκάνα που είναι διπλή (μουρκανα και καντινι) και ο Αντρέας έχει διπλές έκτος απτην μουργκάνα που είναι σκέτη αν θυμάμαι κάλα.
Οι τονικότητες ήταν συγκεκριμένες , για παράδειγμα αν έχεις ένα καραντουζενι η θα το πεις ρε σολ λα ή ρε# σολ# λα# ή μι λα σι, ποιο κάτω είναι χλαπάτσα ποιο πάνω σπάνε οι χορδες. Τα περισσότερα κομμάτια φωνητικά μου ήταν χαμηλά (Ο αντρεας με την ντουντου δεν ειχε θεμα) άλλα έπρεπε να τα πω στους συγκεκριμένους τόνους για να βάλουμε το κούρντισμα.(Καραντουζενι ειναι το κουρντισμα… Μιχάλης Γενιτσαρης 1917-2005)
Γεια το ταίριασμα των σκοπών με τα ντουζένια εγώ τουλάχιστον κάνω το εξής : Διαλέγω μια μελωδία που έχει μουρμούρικο ύφος , κυρίως από αυτές που είναι παιγμένες με σαντουροβιόλια, άλλα κάποιες φορές και από κομμάτια που έπαιζαν σε ρε λα ρε ο Μάρκος ο δελιας και οι υπολοιποι , ύστερα μόλις βρω το δρόμο παίζω τον σκοπό σε όλα τα ντουζένια που μπορεί να παιχτεί, πχ Το μπαρμπουτι είναι ουσακ, άρα ταιριάζει σε καραντουζενι, ρε λαλα,ρε μι ρε κτλ. Πολλές φορές το ρε λα ρε είναι το καλύτερο ακόμη και στα μουρμούρικα. Και στο τέλος ανάλογα το ντουζένι που θα διαλέξω, διαλέγω και το όργανο, πχ αν είναι ρε μι ρε μπουζούκι αν είναι ρε σολ λα μάλλον (άλλα όχι απαραίτητα) μπαγλαμά.
Στον δίσκο την πληροφορία ότι η βραιλα παιζόταν σε καραντουζενι μας την έδωσε ο Σταύρος ο Κουρουσης και μας έδωσε και μια παλιά εκτέλεση του σακαφλια απτό αρχείο του, την οποία σχεδόν αντιγράψαμε.

10 «Μου αρέσει»

Εξαιρετικά υψηλού επιπέδου δουλειά, ένα μεγάλο μπράβο κι από μένα σε όλους τους συντελεστές! Πάρα πολλά συγχαρητήρια όμως αξίζουν ειδικά στον Σταύρο: πληρέστατο κείμενο, σαφές, περιεκτικό και απόλυτα κατατοπιστικό.

6 «Μου αρέσει»

Ευχαριστούμε θερμά κύριε Νίκο! Συμφωνώ και επαυξάνω για το Σταύρο Κουρούση. Εύχομαι να σου δημιούργησε καλές εικόνες ο δίσκος

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστούμε πολύ για την αναλυτικότατη απάντηση! Ποιοτικά όργανα όλα, και μακάρι κάποια στιγμή να γίνει παρουσίαση με ιστορικά όργανα εποχής.
Πραγματικά, το να δοκιμάζεις σκοπούς σε κάθε ντουζενι είναι μια αποκαλυπτική διαδικασία. Κάποια τραγούδια ταιριάζουν αμέσως, φανερώνοντας ότι πιθανότατα προέκυψαν από ταξίμια πάνω στο συγκεκριμένο ντουζενι. Αντίθετα, κάποια άλλα ενώ φαινομενικά ταιριάζουν τελικά δεν κάθονται καλά.
Έτσι σιγά σιγά αναπτύσσεται η αντίληψη μας και το παίξιμο σε κάθε κούρδισμα και σε κάθε δρόμο. Επίσης έχει ενδιαφέρον όταν κάποιος σκοπός ταιριάζει σε παραπάνω από ένα κουρδισματα, με λίγο διαφορετική αίσθηση κάθε φορά αναλόγως τις ανοιχτές χορδές.

3 «Μου αρέσει»

Εξαιρετική εργασία!!! Πρότυπο και για άλλες. Τα συγχαρητήριά μου και από εμένα, σε όλους τους καλούς φίλους που ασχολήθηκαν.

3 «Μου αρέσει»

Εύγε σε όλους που συμμετείχαν. Δουλειά σοβαρή με ήχο λιτό κι απέριττο.

Και σε επόμενους θα πω εγώ…!

3 «Μου αρέσει»

Εξαιρετική δουλειά!
Μπράβο σε όλους σας.

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστουμε όσους συμμετείχαν για την ιδέα,
την υλοποίησή της και το αποτέλεσμα. Το εχω ακουσει αρκετες φορές απο όταν ανέβηκε, επιτέλους να βγουν προς τα έξω και αυτά τα ακούσματα. Ευγε.

2 «Μου αρέσει»

Φανταστική δουλειά, πολλά μπράβο

2 «Μου αρέσει»