Ντοκιμαντέρ στην ΕΤ1

Αυτήν τη στιγμή έχει στην ΕΤ1 ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, μάλλον περί μουσικής (δεν το 'πιασα από την αρχή οπότε δεν είμαι σίγουρος περί τίνος πρόκειται ακριβώς αλλά ως τώρα ακούστηκαν κάποια πειραιώτικα και σμυρνέικα ενώ φαίνεται να συμμετέχουν και γνωστοί μουσικοί όπως ο Γκουβέντας, ο Στέλιος Βαμβακάρης, κ.ά.).

(Τώρα που το βλέπω καλύτερα, σκέφτομαι πως το ντοκιμαντέρ είναι στα πλαίσια των φετινών αφιερωμάτων για τα 90 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Δεν είμαι σίγουρος για τα πειραιώτικα αλλά σμυρνέικα έχει σίγουρα).

Δεν ήμουν σπίτι για να το δω αλλά μου είπαν γι αυτό το ντοκιμαντέρ-μίνι σειρά. Μάλιστα βρήκα στο φορουμ περσινή ανάρτηση http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=23580 που ζητάει πληροφορίες σχετικά.

Δυστυχώς οι μόνες πληροφορίες που βρήκα στο ίντερνετ είναι αυτές: άρθρα-βιβλία | Rebetiko Online. Where rebetika live online.
Ούτε λόγος για βίντεο ή κάτι τέτοιο. Μιας και είδες πλάνα, πιθανότατα μπορείς να μας πεις αν πράγματι πρόκειται γι αυτή τη σειρά. Εντωμεταξύ η συγκεκριμένη εκπομπή δεν υπάρχει στο πρόγραμμα της τηλεόρασης (σε διάφορα site και σε έντυπο που έχω) ενώ αναφέρεται μόνο στο online πρόγραμμα της ΕΡΤ: http://tvradio.ert.gr/et1/ πράγμα που μάλλον σημαίνει ότι ήταν έκτατο.

Πως μπορούμε να τη βρούμε ρε παιδιά, πρέπει να έχει τρομερό ενδιαφέρον.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 23:40 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 23:21 —

Το παρακάτω κείμενο το πήρα από εδώ και μπερδεύτηκα λίγο γιατί φαίνεται κάπως διαφορετική η περιγραφή, και επίσης αναφέρει 2 και όχι 4 επεισόδια όπως το άλλο κείμενο. Επίσης ενώ ο σκηνοθέτης είναι ο ίδιος στο ένα αναφέρεται έτος παραγωγής 1998 και στο άλλο 2010.

Άξονας της ταινίας είναι η προσπάθεια τριών φίλων - ενός μουσικού, γιου του πρωταγωνιστή της «τετράδος» Μάρκου Βαμβακάρη, ενός μελετητή κι ενός ερευνητή - να προσεγγίσουν το είδος αυτό των «τραγουδιών της ψυχής», με αφορμή την «εντολή» που τους δίνει μία «παράξενη» επισκέπτριά τους (η γυναίκα στο ρεμπέτικο, η τραγουδίστρια, η χορεύτρια, ή πελάτισσα στο «πρώτο» τραπέζι). Θα ακουστούν περισσότερα από εκατό ρεμπέτικα τραγούδια - μερικά ανέκδοτα - στις πρώτες αυθεντικές τους εκτελέσεις (στην Αμερική, στην Πόλη, στη Σμύρνη, αλλά και στην Ελλάδα), με παράλληλες σύγχρονες, αλλά πιστές, εκτελέσεις από την Κομπανία που δημιουργήθηκε ειδικά για τις ανάγκες της σειράς, με επικεφαλής τον Στέλιο Βαμβακάρη, γνωστό συνθέτη, οργανοπαίκτη και τραγουδιστή. Η ιστορική, κοινωνιολογική και μουσική προσέγγιση, καθώς και η επιλογή, διδασκαλία και επίβλεψη των τραγουδιών πραγματοποιήθηκε από τον Παναγιώτη Κουνάδη, ο οποίος προμήθευσε και το σχετικό αρχειακό (φωτογραφικό και μουσικό) υλικό.

Ειδα το μισο ντοκιμαντερ σημερα. Το εχω ξαναδει θυμαμαι καποια στιγμη περσυ, μαλλον καλοκαιρι ηταν, οπου ειχαν βαλει ολα τα επεισοδια μαζι το ενα μετα το αλλο! 4 επεισοδια ειναι.
Δεν συγκρατησα λεπτομερειες, οπως ποια τραγουδια ακουστηκαν κλπ. Παντως εμενα το αισθητικο αποτελεσμα μου αρεσε και το παρακολουθησα ευχαριστα, αν και δε θα ελεγα οτι προκειται για ενα 100% στοιχειοθετημενο ντοκιμαντερ, καθως πεφτει στη λουμπα του λυρισμου του θεματος με το οποιο καταπιανεται.
(πχ ελεγε καπου για το Στελιο Βαμβακαρη που παιζει σε ολη τη σειρα, “κουρδιζει στη φωνη του πατερα του, γιατι κ ο Μαρκος δεν κουρδιζε με νοτες αλλα με τη φουντωση που ειχε μεσα στην καρδια” καπως ετσι… που προφανως ειναι μπαρουφα, οποιος εχει διαβασει την αυτοβιογραφια του καταλαβαινει το ποσο ηξερε απο μουσικη)

Όντως, γι’ αυτήν τη σειρά πρόκειται. Οι τίτλοι τέλους ανέφεραν τον Διονύση Γρηγοράτο ως σκηνοθέτη, τον Κουνάδη ως το άτομο που παρείχε οπτικοακουστικό υλικό (ο ίδιος εμφανίζεται και σε μερικές σκηνές), ενώ πέρα από τους μουσικούς που προείπα αναφέρονται -μεταξύ άλλων- ο Ζωρζ Πιλαλί και οι Άκης και Αντώνης Τουρκογιώργης. Επειδή δεν το έπιασα από την αρχή, δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν οι τρεις τελευταίοι εμφανίστηκαν σ’ αυτό το επεισόδιο αλλά ο αδερφός μου με πληροφόρησε πως το είχε δει παλιότερα και θυμάται τον Πιλαλί να παίζει ακουστική κιθάρα ξεκινώντας με Μπάτη (ίσως έπαιζε τον “Θερμαστή”) και κάποια στιγμή να το γυρνάει σε Robert Johnson.

Στο online οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ δοκίμασες;

Απ’ όσο είδα, η περιγραφή φαίνεται ακριβής. Όσο για το διαφορετικό έτος παραγωγής και τα δύο επεισόδια αντί τεσσάρων, μη δίνεις και πολλή σημασία. Μπορεί να 'ναι τυπογραφικό λάθος (εδώ γράφει Διάρκεια: 0 λεπτά!), μπορεί και να συμπτύξανε τη σειρά, ποιος ξέρει να πει στα σίγουρα;

Δυστυχώς δεν υπάρχει.

Από την ελάχιστη εμπειρεία μου με “τηλεοπτικές σειρές” μίνι ή μη, τις εμπνευσμένες από φουντώσεις και φλόγες καρδιάς ηρώων του Ρεμπέτικου κλπ. κλπ. δεν φαντάζομαι να έχω χάσει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Αν, παρά ταύτα, κάποιος εντοπίσει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον, ένα τραγούδι π.χ. που έτυχε να μην βγεί ποτέ στην δισκογραφική αγορά μέχρι σήμερα για τον οποιονδήποτε λόγο, ή μία συνταρακτική σύγχρονη ερμηνεία τραγουδιών του Μάρκου ή των άλλων μεγαθηρίων του μεσοπολέμου από κάποιον ή κάποιαν, άγνωστο μέχρι σήμερα καλλιτέχνη που μπροστά στην δύναμη της ερμηνείας του ο Μάρκος, η Παπαγκίκα, ο Νταλγκάς κλπ. ωχριούν, ας μας το αναφέρει, να μην το χάσουμε.

αυτό λέτε μάλλον:

//youtu.be/8zm1RLeuiyo

Αυτό είναι φίλε! Να σαι καλά! Κι αν κρίνω από τη διάρκεια μάλλον είναι και τα τέσσερα επεισόδια!

ειναι και τα 4 αλλα ξεκιναει αναποδα:)