Μυκονιάτικα κάλαντα

Καλό θα ήταν να το έγρφα μερικές μέρες νωρίτερα, κι όχι τώρα που πέρασε η Πρωτοχρονιά, αλλά τώρα το αντιλήφθηκα κι εγώ.

Το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο Μυκόνου ασχολείται και με την καταγραφή τοπικών παραδοσιακών μουσικών και με την ανάρτηση σχετικών βίντεο στο ΥΤ. Έχουν ανεβάσει λοιπόν και διάφορα μυκονιάτικα κάλαντα. Εντυπωσιάστηκα με το πλήθος και την ποικιλία καλάντων μέσα σ’ ένα μικρό νησί: μέτρησα εφτά διαφορετικά μόνο για τον Άγιο Βασίλη, χώρια Χριστουγέννων και Φώτων:

  1. Τα Δηλιανά, μ’ έναν Άη Βασίλη φαταούλα:
  1. Τα Ντρανταμάσουρα ή Σκυλομούλαρα. Είναι παραλλαγή των καλάντων του ζευγά, αλλά μ’ έναν εκτενέστατο πρόλογο που ούτε τον έχω ξανακούσει πουθενά ούτε γενικά θυμίζει κάλαντο.
  1. Τα «μικρά» της Άνω Μεράς. Εϊναι τα πανελλήνια πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, αλλά ο στίχος αρχίζει ακριβώς εκεί που συνήθως το σταματάμε στην Αθήνα. (Κανονικά αυτό που ξέρουμε όλοι, Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, κι αυτό που ακούμε εδώ, είναι όλο μαζί μια συνέχεια.)
  1. Τα μοναστηριακά της Άνω Μεράς, ή «Περιτομή». Αν θυμάμαι καλά κάποια πληροφορία που είχα διαβάσει, λέγονται ανήμερα την Πρωτοχρονιά, στην πομπή προς το μοναστήρι της Τουρλιανής όπου γίνεται λειτουργία της Πρωτοχρονιάς.
  1. Τα παιδικά της Χώρας, παραλλαγή των πανελληνίων:
  1. Άλλα, της Χώρας πάλι:
  1. Άρχοντες καλησπερίζω:
6 «Μου αρέσει»