Μπαγιαντέρας η Δημήτρης Γκόγκος, αφιέρωμα ΕΡΤ

Πριν λίγο έπεσε στην αντίληψή μου αυτο. Αν έχει ήδη αναφερθεί ας το διαγράψει η “διοίκηση”
Απόσπασμα από την εκπομπή «Τραγούδια που έγραψαν ιστορία», η οποία παρουσιάζει το τραγούδι «Μ’ έχεις μαγεμένο» του Δημήτρη Γκόγκου ή «Μπαγιαντέρα», ενός από τους κορυφαίους συνθέτες του ρεμπέτικου τραγουδιού. Μιλούν γι’ αυτόν ο ερευνητής του ρεμπέτικου Σπύρος Παπαϊωάννου, ο οποίος αποκαλύπτει και την ιστορία πίσω από το παρατσούκλι «Μπαγιαντέρας» και η κόρη του Έλλη Γκόγκου-Μαργαρίτη, που αναφέρεται στη μεγάλη αγάπη που είχε στην οικογένεια του και στη μουσική και θυμάται στιγμές που μοιράστηκε μαζί του. Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 39 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Γκόγκου (Μπαγιαντέρα), στις 18 Νοεμβρίου 1985. Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: Δημήτρης Γκόγκος (Μπαγιαντέρας) – 18 Νοεμβρίου 1985

2 «Μου αρέσει»

Τι να πει κανεις γιαυτο το παλικαρι? Ηρωας του 40’ στο πλεον δυσκολο μερος του Αλβανικου μετωπου, πατερας τυφλος που μεγαλωσε οικογενεια, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ συνθετης και τραγουδοποιος απο τους λιγους. Φυλακιστηκε λεει πρωτη φορα γιατι εκλεψε εκρηκτικα απο το στρατο για κατι ψαραδες φιλους του. Εμαθε διαφορα οργανακια και κατηχησε και το Χιωτη. Θα πω τα εξης που ξερω.
Γνωστος ‘‘ρεμπετολογος’’ καποτε καθοταν σε καφε στην Αθηνα και ενας τυφλος ζητιανομπουζουξης πηγε να τους παιξει για μεροκαματο και τον εδιωξε μη γνωριζοντας ποιος ειναι…
Στο στρατο με βαλανε να παιξω τραγουδια ρεμπετικα του Μπαγιαντερα, αλλα χωρις τους στιχους, απλα σαν ιντρο γιατι ειναι ρεμπετικα… Ποια τραγουδια? Το μαγεμενο μυαλο και το ζουσα μοναχος, γιατι αυτοι ειναι.
Φυσικα τα υπολοιπα του ρεπερτοριου τυπου τα ρημαδια τα λεφτα κλπ, ειπωθηκαν κανονικα.
Σπουδαιος. Φωναρα, παικταρα και γνησιος ρεμπετης. Μπορουσε να γραψει τους Κενταυρους δε φοβαμαι και να το πει τενοριτζιδικα και μετα την ΑΝοιξη και να τραγουδαει και να παιζει κουτσαβακικα…

2 «Μου αρέσει»

Οι πηγές μας σχετικά με οποιαδήποτε πληροφορία, πρέπει πάντα να αναφέρονται. Αν δεν τις γνωρίζουμε, ας διαμορφώσουμε την ανάρτησή μας με τρόπο που να μας καλύπτει, π.χ. «Λέγεται (ακούγεται) ότι …

1 «Μου αρέσει»

Συμφωνω, αλλα δεν ειπα ονομα. Ειναι κατι που ξερω απο καπου και οποιος θελει το πιστευει. Εχεις δικιο ομως κυρ Νικο.

Έχει ήδη γίνει μνεία σε αυτό το έργο - σημαντική εργασία και εισφορά αλλά μια υπενθύμιση πάντα ωφελεί θεωρώ

2 «Μου αρέσει»

Δεν την καταλαβα την ιστορία…

Ειμαι ασαφης ε? Μου το λενε.
Δε με αφησανε να πω στιχους σε ρεμπετικα, καμια δυο τρια που επαιξα που ετυχε να ναι μπαγιαντερας, τα πιο αθωα κιολας, γιατι λεει ειναι ρεμπετικα και δε θελουμε τετοια. Συγκεκριμενα ρεμπετικα δε θελανε με στιχους. Απλα το εβαλα σαν ιστορια γιατι εγινε το 2016 και μαλιστα ο Μπαγιαντερας ηταν και ηρωας του 40, κατι που ειπα και μου ειπανε οτι δεν εχει σημασια. Ειναι καπως γελοια τα μυαλα καποιων στο στρατο. Φυσικα αυτο δεν παιρνει τους παντες. Ακομα και το τους Κενταυρους δε φοβαμαι να ελεγα, που ειναι για το 40’, παλι θα με λεγανε στιχους οχι χαχαχαχα

Έχετε δίκιο , κάπου διάβασα ότι στην διάρκεια της κατοχής μια νύχτα που ο Μπαγιαντέρας ήθελε να πάει στο σπίτι του έχασε τον δρόμο και τον συνάντησαν Γερμανοί στρατιώτες όπου διαπίστωσαν ότι δεν βλέπει, τον πήραν μαζί τους και τον πήγαν εκεί που έμενε. Παράδοξο μεν αλλά όχι και απίθανο. Δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια, πάντως τέτοιες προσωπικότητες περιβάλλονται συνήθως από διάφορες ιστορίες και ο μύθος περιπλέκεται με την πραγματικότητα.

1 «Μου αρέσει»

Νομίζω πως το λέει και η κόρη του στο ντοκυμαντέρ που προαναφέραμε!

Οι Ναζί είχαν μεγάλες ευαισθησίες στο ζήτημα των αναπηριών. (Εφάμιλλες με αυτές σε ζητήματα μειονοτήτων κλπ.) Καθημερινά βοηθούσαν τυφλούς να πάνε σπίτι τους, ακόμα και τυφλούς που ήξεραν να πορευτούν χωρίς ανάγκη βοήθειας.

2 «Μου αρέσει»

Δεν ηταν ολοι οι Γερμανοι στρατιωτες Ναζι.

2 «Μου αρέσει»

Αυτό θα μπορούσε κάποιος να το πει για τους Ιταλούς, όχι για τους Γερμανούς…

Το γεγονος οτι δεν ηταν ολοι οι Γερμανοι στρατιωτες Ναζι, οπως και οτι υπηρχαν ακομα και στραταρχες που ηταν κομμουνιστες οπως ο Φον Παουλους κλπ, ειναι δεδομενο. Αλλο πραμα τα Ες Ες, αλλο η Βερμαχτ. Υπηρχαν και Ιταλοι ακραιοι φασιστες… Και Ελληνες κλπ κλπ. Μεγαλο μερος του Γερμανικου πληθυσμου ηταν κομμουνιστες. Ο Κροποτκιν ειχε πει οτι την επανασταση στη Γερμανια την περιμενανε. Τεσπα… Η συνθηκολογηση του 18’ και οι οροι, καθως και πολλα αλλα, οππως το κραχ, συνεβαλλαν στο να ανεβει ενα καθεστως που πουλουσε ελπιδα στο γερμανικο λαο. Δεν ηταν ολοι οι Γερμανοι εγκληματιες. Και δεν ειμαι και γω συνενοχος της κυβενρησης μου επειδη εκλεγεται απο μια πλειοωηφια. Κατα τα αλλα σε περιπτωση πολεμου, μου απαιτει να παω καπου. Αν αρνηθω, τα ξερετε…

2 «Μου αρέσει»

Ο Φον Πάουλους δεν ήταν κομμουνιστής. Μην λέμε ότι θέλουμε. Μετά την ήττα και την παράδοσή του στους Σοβιετικούς αποκήρυξε τον ναζισμό.
Στην Γερμανία είχε μεσολαβήσει η επανάσταση του 18 - 19 που πνίγηκε στο αίμα και αυτό οφείλεται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, (SPD).
Ο αριθμός των αντιφασιστών Γερμανών που εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ ανέρχεται στους χίλιους. Και άλλοι διακόσιοι συνελήφθησαν ή εκτελέστηκαν κατά την προσπάθεια αυτομόλησης. Αυτοί στο μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονταν από τα τάγματα 999 που η σύνθεσή τους ήταν αποκλειστικά από ανεπιθύμητους πολιτικά. Κατά την διάρκεια του πολέμου πρόσθεσαν και ποινικούς κατάδικους.
Πηγή: Γερμανοί αντιφασίστες στον ΕΛΑΣ - Το Περιοδικό
Όσο για τον Μπαγιαντέρα γνωστό είναι το επεισόδιο που τραγουδάει αντάρτικα και τον χτυπάνε Γερμανοί και Έλληνες δωσίλογοι. Τώρα αν τον πήγαιναν μετά και στο σπίτι του δεν το έχω ακούσει.
“Τα αντάρτικα που τραγουδούσε στην Κατοχή θα του έφερναν ξύλο με το τσουβάλι από τους Γερμανούς αλλά και τους δωσίλογους Έλληνες συνεργάτες τους, αν και ο μπάρμπα-Μήτσος δεν σταμάτησε να τραγουδά για την ελευθερία ούτε στιγμή.”
Πηγή: Δημήτρης Γκόγκος (Μπαγιαντέρας) - Σα μαγεμένο το μυαλό μου... - αφιερώματα - mousikogramma.gr
Όσο για το συμβάν που αναφέρει ο Ανεστάκος στον στρατό ήταν πολύ πιθανό να συμβεί γιατί ο Μπαγιαντέρας δεν ήταν ουδέτερος. Είχε γίνει μέλος του ΚΚΕ πριν από τον πόλεμο και αυτό ήταν γνωστό.

1 «Μου αρέσει»

Αυτο για τον Παουλους το ειχα διαβασει καποτε σε μια σειρα για στρατιωτικη ιστορια. ΕΙναι και ο πρωτος στραταρχης στην γερμανικη ιστορια που παραδοθηκε νομιζω. Στο σταλινγκραντ. Παντως ηθελα να πω οτι οπψσδηποτε δεν ειναι ολοι οι γερμανοι το ιδιο.

Δηλαδή οι ναζί ήταν κάτι σαν φιλανθρωπικό κίνημα.