Μικρασιάτες Μουσικοί με φουστανέλες το 1930


(Φώτης Χατζίδης) #1

Καλημερίζω τους φίλους και τις φίλες του Φόρουμ.

Μόλις χθες έπεσα πάνω σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Άνθρωπος” στις 28 Δεκεμβρίου 1930, με μια φωτογραφία φουστανελοφόρων Μικρασιατών Μουσικών. Στον λίγο χρόνο που είχα από χθες, όσο και να έψαξα στο διαδίκτυο την συγκεκριμένη φωτογραφία δεν μπόρεσα να την βρω κάπου δημοσιευμένη. Δεν αποκλείεται όμως κάπου, κάποιος, να την έχει δημοσιεύσει. Ίσως σε κάποιο βιβλίο που δεν είναι σε γνώση μου να έχει δημοσιευτεί.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Εθνική Ελληνική Χορωδία ήταν ο τίτλος του μουσικού σχήματος, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στο οποίο συμμετείχαν τρανταχτά ονόματα μουσικών που ήρθαν μετά την καταστροφή της Σμύρνης στην Ελλάδα.

Βιδάλης, Κοντογιώργης, Σαβαρής, Ποταμιάνος, Μακρής, Βοϊλας, Φιλιππόπουλος, Περιστέρης, Τουμπακάρης, ήταν οι μουσικοί που συμμετείχαν στην Εθνική Ελληνική Χορωδία, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ ετοιμάζονταν για μεγάλη περιοδεία σε διάφορα μέρη της Υφηλίου με έντονο Ελληνικό στοιχείο.

Στα πλαίσια αυτά, η Χορωδία, που τα μέλη της ήταν περιζήτητοι στις φωνογραφήσεις και είχαν εκατοντάδες ηχογραφήσεις στους δίσκους 78 στροφών, έδινε αποχαιρετιστήρια συναυλία στο Αθηναϊκό κοινό λίγο πριν αναχωρήσει για την μεγάλη τουρνέ.

Το ιδιαίτερο της Χορωδίας ήταν ότι στις συναυλίες τους έπαιζαν και τραγουδούσαν με τις φουστανέλες, εξού και η φωτογραφία με το ρεπορτάζ ως απόδειξη. Θα λέγαμε ότι στο δημοσίευμα βρίσκουμε ένα μέρος από “Τα Πολιτάκια” δέκα χρόνια περίπου μετά την φωτογραφία που δημοσίευσε ο Αριστομένης Καλυβιώτης στο βιβλίο του “Σμύρνη-Η μουσική ζωή 1900-1922”.

Εδώ μπορείτε να δείτε την φωτογραφία του Αριστομένη Καλυβιώτη όπως την ανέβασε ο bill1961 στο http://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?f=9&t=5008

Συγκρίνοντας τις δύο φωτογραφίες βρίσκουμε τους Βιδάλη-Μακρή-Περιστέρη και Βοϊλα να συμμετέχουν και στα δύο μουσικά σχήματα.

Το ρεπερτόριο της εν λόγω χορωδίας περιείχε Λαϊκά και Δημώδη άσματα, Καντάδες καθώς και Ελληνικού χορούς. Συνοδεύονταν δε από μεγάλη Μανδολινάτα μετά χορωδίας.

Απομένει να βρεθούν δημοσιεύματα από εφημερίδες των περιοχών που επισκέφτηκαν για να δούμε την ανταπόκριση που είχαν από τους Έλληνες της διασποράς.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους


(Φώτης Χατζίδης) #2

Στα πλαίσια αυτά, η Χορωδία, που τα μέλη της ήταν περιζήτητα

Καντάδες καθώς και Ελληνικούς χορούς.