"Μαύρος Γάτος"

Δευτέρα 13 Ιουνίου, στους AFANEIS (Αριστοφάνους 13, Ψυρρή)

Προβολή της πρωτης ταινίας μικρού μληκους του Σπύρου Μανωλάτου “ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ” που είναι βασισμένη σε διηγήσεις για τη ζωή του Ανέστη Δελιά. Πριν και μετά την προβολή θα παίξει ζωντανά η ρεμπέτικη κομπανία “Αφανείς”.

Ώρα έναρξης 21.00

Υ.Γ. Αντιγραφή από blog του χρήστη spyridon έπειτα από παρένεση του Νίκου Πολίτη.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει ενδεικτική δουλεία του Σπύρου Μανωλάτου στο ακόλουθο video που παρουσιάζεται η είσοδος αστυνομικών σε τεκέ, ως δραματοποίηση των στίχων του τραγουδιού “Χθες το βράδυ στον τεκέ μας” του Στέλλιου Χρυσίνη, το οποίο ακούγεται και στο τέλος της ταινίας σε αυθεντική εκτέλεση με την φωνή του Στελλάκη Περπινιάδη (1934).

Αλλιώς τα έχω στο μυαλό μου.Άλλες φωνές,άλλες εικόνες.Για αυτό δεν μου αρέσει το αποτέλεσμα στο παραπάνω βίντεο.

Κ εγω αλλα αξιζει να του δωσουμε μια ευκαιρια αλλωστε ενα αποσπασμα ειδαμε…Απλα το θεμα ειναι πως θα το βρουμε εμεις που δεν ειμαστε Αθηναιοι…Αν ανεβει καπου στο ιντερνετ σφυρατε!!!

Ελπίζουμε πως ο φίλτατος Σπύρος Μανωλάτος θα το ανεβάσει τουλάχιστον στο profil του στο myspace, επομένως θα είναι ευκολότερα προσβάσιμο σε όλους. Ο χρόνος θα δείξει. Αν και θέλω να πάω να το δω και από κοντά εάν τα καταφέρω.

Κάτι δε μου κάθησε, αλλά συμφωνώ με τον Γιάννη, αξίζει μια ευκαιρία, πολύ περισσότερο που οι ταινίες γύρω από το ρεμπέτικο είναι σπάνιες σήμερα… Εξάλλου, αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι δύσκολο, οι μορφές, οι εκφράσεις του προσώπων σίγουρα δεν είναι οι ίδιες όπως παλιά, είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα.

ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ.
ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ. Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΓΙΑΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΑΜΕ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ “ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”
ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΛΕΓΕΤΑΙ…
ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ “ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ” ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΑΦΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΕΛΑΤΕ ΑΥΡΙΟ…

Μήνυμα από συντονιστή: Γράφε σε παρακαλώ με μικρά γράμματα. Τα μεγάλα εκτός από το ότι είναι κουραστικά στην ανάγνωση, στην ιντερνετική κουλτούρα δηλώνουν ότι “φωνάζεις”.

Απο την Κερκυρα προλαβαινω; :slight_smile:

όσο ζώ μαθαίνω…
κατι θα γίνει και για τον φιλο στην Κερκυρα αφου το θετει ετσι… μολις ελαφρηνει λιγο το πρόΓραμμα θα στειλουμε ένα Γράμμα…

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 18:43 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 18:13 —

Σπυρο πες μας 2 λογια παραπανω…Εσυ δεν την εκανες την ταινια?Απο εσενα πρωτα και κυρια πρεπει να ακουσουμε…

Η ταινία έγινε στα πλαίσια της πτυχιακής μου εργασίας για τη σχολή κινηματογραφου του “ΙΕΚ Ακμή”.
Έκανα αρκετή έρευνα και έψαξα πληροφορίες για την ζωή και το έργο του Ανέστη Δελιά. Φυσικά και μέσα από το Ρεμπέτικο Φόρουμ άντλησα πολύ υλικό και μίλησα με ανθρώπους.
Η ταινία λοιπόν βασίζεται στις διηγήσεις που υπάρχουν για τη ζωή του Ανέστη (και λέω διηγήσεις γιατί σχεδόν όλες οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τις ιστορίες ανθρώπων που τον έζησαν απο κοντά όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο φίλος του Γιώργος Μουφλουζέλης, η Νταίζη Σταυροπούλου και άλλοι). Το σενάριο δέν έχει την κλασσική δομή αρχής, μέσης, τέλους, αλλά παρατίθονται στιγμές από την ζωή του έτσι όπως τις φαντάστηκα διαβάζοντας τις εξιστωρήσεις των φίλων του.
Είναι γυρισμένη σε ψυφιακή μορφή επειδή η παραγωγή είναι ανεξάρτητη και δεν υπήρχαν χρηματα για να το γυρίσουμε σε φίλμ και η εικόνα είναι ασπρόμαυρη. Αξίζει να αναφέρω πως για την ταινία εργάστηκαν όλοι εθελοντικά.
Γυρίσματα έγιναν στην περιοχή του Ψυρρή και συγκεκριμένα στο καφενείο “Η Αυλη”, στα Αναφιώτικα και στην ταβέρνα του Προίαμου το “εικοσηπενταράκι” όπως και στο σπίτι του Ορέστη στον Νίκαια που γυρίστηκε η σκηνή του τεκέ.

Μαλιστα.Μπραβο σου λοιπον που επελεξες ενα τετοιο θεμα κ μας το παρουσιαζεις να το χαρουμε κ εμεις.Για τον Μαυρο Γατο?Δικο σου ειναι κ αυτο,απο ο,τι καταλαβα…

Εισακουστηκα…ευχαριστω;)

Οταν βρεις το χρονο κανε τα κουμαντα,εδω ειμαστε!

Και τις δύο τανίες τις έχω σκηνοθετήσει.
Η παραπάνω περιγραφή είναι για την ταινια Μαύρος Γάτος.
Μαύρος Γατος ήταν το παρατσούκλι του πατέρα του Ανέστη του Παναγιώτη, που ήταν από τη Σμύρνη.

OK Σπυρο,καταλαβα…Σ’ευχαριστω πολυ!!!Αναμενω να παρακολουθησω την ταινια σου…Αν βρεθει καποιος τροπος παρακαλω ενημερωστε!

Τώρα να την πώ την βλακεία μου, αλλά “Μαύρη γάτα” ήταν το παρατσούκλι και όχι “Μαύρος γάτος”. Ελάχιστες εώς μηδαμινές οι πληροφορίες για το βίο των Δελιάδων, με χαρά αναμένουμε την ταινία (αν υπάρχει η δυνατότητα streaming που δε παραβιάζει τα δικαιώματα του δημιουργού, ευπρόσδεκτη!).

κατάφερα και πήγα στην πρεμιέρα χθες. δεν είμαι σινεφίλ για να κρίνω το κινηματογραφικό αποτέλεσμα, πάντως οι χώροι που γυρίστηκε και το κλίμα δίνανε την εικόνα του '30. κάποιες ιστορικές ανακρίβειες θα τις επισημάνει ο νίκος ο πολίτης, επίσης παρών. εξαιρετική η ερμηνεία της σκουλαρικούς, αδύναμη θα έλεγα του ανέστου. ελπίζω με αυτήν την καλή αρχή να υπάρξει και η συνέχεια, μεγάλου μήκους, με τη ζωή του δελιά!
βασικά το ταινιάκι (17 λεπτά) είναι η δραματοποίηση του “πόνου του πρεζάκια”, πώς ήτανε πριν, πως κόλλησε και πώς κατάντησε ο δελιάς με την πρέζα… δόθηκε ρεαλιστικά η σχέση της κομπανίας με τον πρεζάκια φίλο τους, αλλά με ενόχλησε η αναπαραγωγή της άποψης πως “φταίνε οι άλλοι”, εν προκειμένω πως η σκουλαρικού του τραβούσε μυτιές στον ύπνο του.
πριν και μετά την προβολή έπαιξε ο σπύρος και η κομπανία του, πολύ δεμένοι και μελετημένοι! η πλάκα είναι πως δεν έπαιξαν ούτε μισό δελιά όλη νύχτα, αφήσανε τα κομμάτια του να ακουστούν στην ταινία. ε, στήσαμε και ένα γλεντάκι μέχρι τις 3… στην μεγάλου μήκους ταινία θα κάνουμε και γλέντι μεγάλου μήκους!