Μανιατησ - σε cd

Ξέχασα να σας πω για την έκδοση σε CD (ψηφιοποιημένη μορφή) του συζητημένου βιβλίου του κ. Διονύση Μανιάτη "Η εκ περάτων δισκογραφία γραμμοφώνου", από ενημέρωση που μου έκανε ο αγαπητός Θεσσαλονικιός Στέλιος Λαμπρόπουλος (από το αδελφό φόρουμ rebetiko.gr -που το έχουν επιμεληθεί).
Το κείμενο που ακολουθεί, μπορείτε να το βρείτε στη σελίδα του (καθώς, εκεί υπάρχει και η φόρμα παραγγελίας. Κόστος CD 100 euro).

“Εκ περάτων”
Ψηφιακή έκδοσις

Στην εκ περάτων δισκογραφία γραμμοφώνου δεν έχουν καταγραφεί μόνο τραγούδια που σήμερα ονομάζουμε ρεμπέτικα. Κάθε άλλο. Υπάρχουν ακόμη δημοτικά, ελαφρά, νησιώτικα, εκκλησιαστικά κ.λπ.

Εμείς, στο rebetiko.gr, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ψηφιακή έκδοση του παραπάνω βιβλίου γιατί σχεδόν όλα τα τραγούδια που θεωρούμε ρεμπέτικα κυκλοφόρησαν σε δίσκους γραμμοφώνου. Έτσι, μελετητές και ερευνητές, αποκτούν πλέον ένα ηλεκτρονικό ερευνητικό εργαλείο για τις μελέτες και έρευνές τους.

Αυτή η ψηφιακή έκδοση βασίζεται στην έντυπη έκδοση του βιβλίου H εκ περάτων δισκογραφία γραμμοφώνου του Διονύση Μανιάτη, το οποίο περιέχει περισσότερα από 24000 τραγούδια ηχογραφημένα μεταξύ 1896 και 1961, με πλήθος όμως διορθώσεων, που καθιστούν την παρούσα μορφή επαυξημένη και βελτιωμένη εκδοχή της έντυπης μορφής του βιβλίου.

Παρέχει λειτουργίες αναζήτησης σύμφωνα με τον τίτλο του τραγουδιού, τον ερμηνευτή, τον συνθέτη, τον στιχουργό, την εταιρία, το έτος κυκλοφορίας, το είδος του τραγουδιού (π.χ. ρεμπέτικο), τον χορό (π.χ. χασάπικος), τον αριθμό δίσκου, τον αριθμό μήτρας καθώς και σύνθετες αναζητήσεις π.χ. σε ποια τραγούδια του Τσιτσάνη που κυκλοφόρησαν το 1940 τραγουδάει ο Μάρκος Βαμβακάρης.

Επίσης παρέχει, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα προσθήκης σχολίων και του αντίστοιχου ηλεκτρονικού αρχείου ήχου (π.χ. mp3) για κάθε τραγούδι καθώς και τη δυνατότητα προσθήκης βιογραφικού σημειώματος και φωτογραφιών για κάθε καλλιτέχνη. Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του, μοναδικό, ηλεκτρονικό αρχείο. Εάν επιθυμεί, του παρέχεται η δυνατότητα να δημοσιοποιήσει τα σχόλιά του στο rebetiko.gr και να λάβει ενεργό μέρος στη συμπλήρωση της online βάσης δεδομένων.

(http://www.rebetiko.gr/news.php?id=60)

1 «Μου αρέσει»

Λοιπόν… Μη σας πάρω στο λαιμό μου…
Μπήκα στη σελίδα (που για τα μέλη της έχει πρόσβαση στην ψηφιακή μορφή του βιβλίου Μανιάτη) και έκανα μια αναζήτηση.
Τα αποτελέσματα εκεί στη σελίδα (κοιτάξτε τις φωτο) προσωπικά δεν με ικανοποιούν και έτσι έστειλα ερώτηση στον κ. Λαμπρόπουλο, αν και στο CD θα τα βλέπουμε με αυτόν τον τρόπο …
Να μας ενημερώσει για τις δυνατότητες προβολής των αποτελεσμάτων, ώστε να αποφασίσει κάποιος αν του ταιριάζει αυτή η μορφή ψηφιοποίησης ή όχι πριν αγοράσει το CD.

1. Βάζοντας πχ “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ” για το “ΣΙΓΑΝΟΨΙΧΑΛΙΣΜΑ” τα αποτελέσματα δεν έχουν σχέση μόνο με την “Εκ Περάτων”…

2. Κατόπιν πάτησα στο τελευταίο “Σιγανοψιχάλισμα” και είδα πράγματι τα στοιχεία τού Μανιάτη (όχι πλήρη, συνεπώς θα μπορούσαν να ήταν από αλλού):

[b] 3. Πάνω στο όνομα ΓΑΒΑΛΑΣ, πατώντας, ήταν ενεργής η πρόσβαση για το λήμμα και με πήγε στη λίστα τραγουδιών του (για όλη του την δισκογραφική παρουσία σαν ερμηνευτής). Εμφανίστηκαν 113 αποτελέσματα με το παρακάτω τρόπο.

[/b]

Άρα, δεν βιαζόμαστε… Περιμένουμε την απάντηση στα ερωτήματα !!!

…………Τώρα είναι αργά, το κρίμα στο λαιμό σας (χεχεχε), δε βαριέσαι καλό είναι και έτσι (είμαι της αρχής «μάζευε και ας είναι και ρόγες»).

Παίδες !!!
Ο Στέλιος Λαμπρόπουλος μού απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις.
Αυτό που έφτιαξε είναι (φαίνεται να είναι) Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Ο !!!
(άσχετα αν περιέχει τα λάθη & τις ελλείψεις Μανιάτη)

Γιατί :
Έχει τη δυνατότητα προσθήκης και συμπλήρωσης σχολίων και στοιχείων κλπ…κλπ… στην προσωπική -πια- βάση του καθενός μας.
Κάνει Καταλογοποίηση-Ευρέσεις-Ταξινόμηση και ό,τι ζητάμε !!!

(Δεν έχει ουδεμία σχέση με την “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ” στη σελίδα του. Κακώς λοιπόν το παρουσίασε έτσι !)

Είχε ξεχάσει να μας βάλει τις εικόνες παρουσίασής του. Και το έκανε.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ “ΒΟΛΤΑΡΕΤΕ” ΕΔΩ : http://www.rebetiko.gr/maniatis/view/index.php?pic=1

Νομίζω, πως καλύπτει άψογα τις επιθυμίες-ανάγκες μας!!!

ΥΓ:
Ροδίτη, αν και βιαστικός αποδείχτηκες τυχερός !!! :slight_smile:

Μπα άτυχος, άλλα τα dvdιά και άλλο το… «χαρτί»που το πιάνεις και στο χεράκι σου, αλλά στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι.

Και τον ευλογημένο (Μανιάτη) τον είχα πάρει τηλέφωνο για το βιβλίο του, αλλά το είχε δώσει στο Υπουργείο και με παρέπεμψε εκεί, άσε που άρχισε να ρωτά για δίσκους 78 στροφών.

ΥΓ.Ελπίζω την Δευτέρα να το έχω στα χεράκια μου οπότε θα δω εάν μπορώ να το τυπώσω.