Μάρκο Μέλκον - Οργανοπαίχτης

Μάρκο Μέλκον.
Mε την ευκαιρία ενός υπέροχου cd που έπεσε στα χέρια μου σκέφτηκα να παραθέσω ορισμένα στοιχεία για τον καλλιτέχνη. Όλα τα παρακάτω στοιχεία τα έχω ξεσηκώσει από το οπισθόφυλλο του cd καθώς και από την σελίδα του (του cd) στο internet.
«Ο Μέλκον Αλεμσιριάν γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1895 από Αρμένιδες γονείς.
Η μητέρα του ήθελε απ’ αυτόν να μάθει κιθάρα άλλα το πιο κοντινό όργανο που βρήκαν ήταν το ούτι. Έτσι σχεδόν από τύχη έγινε ουτίστας. Στα 17 του χρόνια και ενώ ήταν να καταταγεί στον τουρκικό στρατό (ο πατέρας του δεν θα άντεχε κάτι τέτοιο) το έσκασε για την Αθήνα όπου και έπαιξε σε ταβέρνες και Καφέ-Αμάν. Το 1921 έφυγε μετανάστης για την Αμερική μαζί με τον φίλο του και μουσικό Αχιλλέα Πούλο. Από τότε ξεκίνησε την καριέρα του σαν μουσικός στα καμπαρέ όπου και ξαναβαπτίστηκε σαν Μάρκος Μέλκον. Ήταν από τους πιο αγαπητούς μουσικούς των καμπαρέ στα «ανατολικά» κλάμπ τις 8ης Λεωφόρου της Νέας Υόρκης (Club Khyam, the Britania, Port Said, Egyptian Gardens). Oι ηχογραφήσεις του από την Mi-Re Records και την Kaliphon ήταν ευρέως διαδεδομένες ανάμεσα στις Αρμενικές και Ελληνικές οικογένειας της Νέας Υόρκης. Πέθανε στα μέσα της δεκαετίας του 1960»
Τον Μέλκον τον είχα ακουστά από κάνα δυό τραγούδια που έτυχε να ακούσω από άλλες συλλογές («ήθελα να ‘ρθω το βράδυ»). Στο συγκεκριμένο cd τα κομμάτια είναι στα τούρκικα (αρμένικα;) αλλά τυγχάνει να είναι κοινά κομμάτια όπως το
“Yandim yandim”- «Σε καινούργια βάρκα μπήκα», “Oglan oglan”-“Σε ζωγράφισα βλάχα’μ», Το πολύ γνωστό ορχηστικό « Cifte telli”, «Αman Arap Kizi”- “Aραπίνα μου σκερτσόζα», «Kadifeden Kesesi”-“H τσαχπίνα» και άλλα τα οποία δεν μπορώ να θυμηθώ τους τίτλους τους.
-“Marko Melkon”,- ”Armenians on the 8th Avenue” Traditional Crossroads, PO Box 20320 Greeley Square, NY, NY 10001-9992 USA

Απ’ ό,τι μου είπε στο τηλέφωνο ο γιός του Ιωάννη Χαλκιά, που μας βρήκε μέσα απ’ αυτό το Φόρουμ, ο Μελκόν έχει παίξει και στις ανέκδοτες ηχογραφήσεις που έκανε στο σπίτι του ο μέγας Τζακ, μαζί με Παπαϊωάννου, Ρένα Ντάλια κ.ά.