Λευτέρης Μενεμενλής 1874-;

A-1905578-1605100368-4948

<Ο Λευτέρης Μενεμενλής ή Μπεσλεμεδάκης (ή Κος Λευτέρης ) όπως ήταν το πραγματικό του επώνυμο γεννήθηκε το 1874 στη Μενεμένη της Μ. Ασίας εξ ου πήρε και το παράνομά του. Ήταν τραγουδιστής, από τους πρώτους αμανετζήδες και το όργανο που έπαιζε ήταν η κιθάρα. >

δισκογραφία.

https://www.discogs.com/artist/1905578-Λευτέρης-Μενεμενλής?srsltid=AfmBOopmbkB2bIkFfYhmNz4MvNhWlAo6XjPRxrWbZbai7gMdNsJ1X22P

https://adp.library.ucsb.edu/index.php/mastertalent/detail/331204/Menemenlis_Lefteris

1 «Μου αρέσει»

Ανοίγοντας το λινκ βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, τα δύο τραγούδια αυτού του δίσκου:

Ω κρητικιά μου λεμονιά (χορός κρητικός) / Άιντε άιντε (χορός κρητικός).

Το δεύτερο όντως ταιριάζει για κρητικός χορός, καθώς είναι κοντυλιές, κλασική μουσική φόρμα στην Κρήτη. Η Κρητικιά λεμονιά όμως δε νομίζω. Σήμερα τραγουδιέται σε διάφορα μέρη αλλά όχι στην Κρήτη, απ’ όσο ξέρω τουλάχιστον, και δε συμφωνεί με καμία από τις συνήθεις φόρμες της κρητικής μουσικής. Απλώς μιλάει για την Κρήτη.

Σημειωτέον ότι η Κρητικιά λεμονιά κανονικά είναι πολύστιχο ενιαίο τραγούδι, όχι μαντινάδες. Αναρωτιέται πού να τη φυτέψει, όχι στον γιαλό μην την κλέψουν, όχι στο βουνό μην κρυώσει, και τελικά στην καρδιά. Και υπάρχει και σε τοπικές παραλλαγές (με άλλες μελωδίες) όπου δεν είναι ούτε κρητικιά ούτε λεμονιά αλλά είναι και πάλι το ίδιο τραγούδι.

2 «Μου αρέσει»

Με τους κλασικούς στίχους, Χίος:

Με στίχους παρόμοιους με του Μελεμενλή: Τέτος Δημητριάδης 1927

Με άλλη μουσική και παραλλαγή των κλασικών στίχων έχω ακούσει ένα ηπειρώτικο. Αλλά δε θυμάμαι τι λέει αντί για “κρητικιά λεμονιά”, οπότε δεν μπορώ να το αναζητήσω…

2 «Μου αρέσει»

Να το, το θυμήθηκα και το ηπειρώτικο. Η κρητικιά λεμονιά μεταλλαγμένη σε τρίκλωνο βασιλικό, και το ηπειρώτικο τραγούδι μεταλλαγμένο σε άφρο.

Απολαύστε υπεύθυνα:

2 «Μου αρέσει»

ευχαριστούμε pepe, που μας το θύμησες.
θα ηθελα να πω εδω οτι περιλαμβάνεται σε μια αξιόλογη παραγωγή 14 CD της FM RECORDS με συμμετοχή των,

Τραγουδούν:
Στρατής Ράλλης, Νίκος Καλαϊντζής, Δέσποινα Τσούρου, Τασία Αντωνίου,
Ειρήνη Δερέμπεη, Ουρανία Σινοπούλου.
Συμμετέχουν:
Βιολί: Κυρ. Γκουβέντας
Κρουστά: Βαγγέλης Καρίπης, Άγγελος Πολυχρόνου, Κώστας Μερετάκης
Λαούτο: Στ. Κατσιάνης
Σαντούρι: Νίκος Καλαϊτζής
Ούτι: Αντώνης Απέργης, Χρίστος Τσιαμούλης
Μουσικολογική έρευνα - κείμενα: Γ. Κωνστάτζος
Ενορχηστρώσεις: Γ. Κωνστάτζος, Κυρ. Γκουβέντας
Ηχογραφήσεις: Β. Γεωργακόπουλος, Γ. Αγγελόπουλος (Studio Crystal)
Επιμέλεια ηχογραφήσεων: Χρυσόστομος Μητροπάνος
Φιλολογική έρευνα: Νέλλη Τσολάκου
Αγγλική μετάφραση: Κλαίρη Λημόνη
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Κωνστάντζος.

https://m.youtube.com/playlist?list=PLfHw9FlKF1q_fAeUqQJTy1JsjfeNKwKx4

Εντυπωσιακό ότι κάποιος ανέβασε ολόκληρη τη σειρά με τα 14 σιντί!

Αξιόλογη, πράγματι. Έχω αρκετά από αυτά. Αλλού παίζουν ντόπιοι, συχνά από τους πιο σημαντικούς του κάθε τόπου, και είναι εντυπωσιακό πόσους από αυτούς εντόπισαν από την FM records, και αλλού υπερτοπικοί μουσικοί σαν τον Γκουβέντα, τον Τσιαμούλη και άλλους εξαιρετικούς. (Οι συντελεστές που αναφέρονται στο #5 είναι αυτοί του δίσκου «Χίος-Μυτιλήνη-Σάμος-Ικαρία», όχι όλης της σειράς.)

(Edit: Α, η ίδια η FM records τους ανέβασε. Ε, μπράβο τους και πάλι!)

Η ειρωνία είναι ότι εμένα μου ακούγεται σαν τη μουσική των κυπριακών τσιαττιστών: η ίδια εισαγωγή, η ίδια μελωδία με την αλλαγή δρόμου/τετράχορδου/συγχορδίας ή όπως αλλιώς το βλέπει ο καθένας.

1 «Μου αρέσει»

Για την μνήμη του Μενεμενλή ανεβάζω 4 ηχογραφήσεις του από τη Σμύρνη

1. Μπάλος του Γάμου 1909 (Concert Record Gramophone με αριθμό καταλόγου (G. C. 11-12928) και αριθμό μήτρας (2337y))
    Stream Μπάλο του Γάμου (Ballo tou Gamou) by Mourgos Official | Listen online for free on SoundCloud

2. Ψεύτικος Ντουνιάς 1909 (Concert Record Gramophone με αριθμό καταλόγου (G. C. 11-12929) και αριθμό μήτρας (2338y))
    Stream Ψεύτικος Δουνγιάς (Psefticos Dounias) by Mourgos Official | Listen online for free on SoundCloud

3. Αετός 1909 (Concert Record Gramophone με αριθμό καταλόγου (G. C. 11-12167) και αριθμό μήτρας (1605y))
    Stream Αετός (Τσάμικο) Eagle (Tsamico) by Mourgos Official | Listen online for free on SoundCloud

4. Μινόρε μανές 1909 (Concert Record Gramophone με αριθμό καταλόγου (G. C.
    11-12158) και αριθμό μήτρας (1581y))
    Stream Μινόρε (Minoré) by Mourgos Official | Listen online for free on SoundCloud

3 «Μου αρέσει»