Λαουτο-αποριεσ

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΣΤΟ FORUM.ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙΘΑΡΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΑΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑ;Ι ΕΦΑΓΑ ΚΟΛΗΜΑ…ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ 1ον ΕΜΕΝΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΟΧΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΘΩ Κ ΑΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΖΩΤΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΕ ΜΑΘΕΙ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ(ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ε???)ΚΑΙ 2η ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΤΕΡΙΑΝΟ Η ΚΡΗΤΙΚΟ ΛΑΟΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΡΙΑΝΟ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΚΡΗΤΙΚΑ??ΜΕ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ???ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑ ΣΥΓΝΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕς ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:084::084::084::084:
Μήνυμα από συντονιστή: Καλωσόρισες στο Ρεμπέτικο Φορουμ. Σε παρακαλούμε να μη γράφεις με κεφαλαία.

Νομίζω με ένα τηλέφωνο στον κ. Ζώτο, θα λυθούν όλες οι απορίες σου, αφού είναι και ο μόνος που μπορεί να σου κάνει μαθήματα στην πόλη σου, όπως λες.

Φίλε καήσπέρα.
Από τα λίγα που ξέρω για τα λαούτα είναι ότι υπάρχουν τριών ειδών :Τα κρητικά τα στεριανα και τα νησιώτικα…Στα κρητικά υπάρχουν δύο είδη τα μοντέρνα και τα κλασσικά αλλά και τα δύο είναι μεγάλα σε μέγεθος και οχτάχορδα με κούρδισμα από κάτω προς τα πάνω:ΜΙ-ΛΑ -ΡΕ-ΣΟΛ.Τα στεριανά είναι πιο κοντά και πιο μικρά και οι χορδές δεν είναι αρκετά τεντωμένες όταν κουρδιστούν σε ΜΙ-ΛΑ-ΡΕ-ΣΟΛ για να παίξουν αυτό το κούρδισμα.Στα νησιώτικα τέλος υπάρχει το κλασσσικό που κουρδίζεται από κάτω προς τα πάνω σε ΛΑ-ΡΕ-ΣΟΛ-ΝΤΟ και υπάρχουν και μικρά 10χορδα και 12χορδα λαούτα με χορδές ΛΑ-ΡΕ-ΣΟΛ-ΝΤΟ-ΦΑ και ΜΙ-ΣΙ-ΣΟΛ-ΡΕ-ΛΑ-ΜΙ αντίστοιχα.Τώρα αυτός που θα σε διδάξει λαούτο πρέπει να προσέξεις να ξέρει καλά τα κρητικά τραγούδια και να τ’ άποδίδει με το σωστό ύφος.Αυτά τα λίγα είχα να σου πω και ελπίζω να σε διαφώτισα.

Κανονικά το κρητικό προορίζεται για κρητική μουσική και το στεριανό για όλες τις υπόλοιπες (στεριανό και νησιώτικο είναι δύο ονομασίες για ακριβώς το ίδιο λαούτο). Προσωπικά παίζω κρητικό, έχω αρχίσει τελευταία να την ψάχνω και με στεριανά και με νησιώτικα εκτός Κρήτης*, και βλέπω ότι βγαίνουν μια χαρά. Ωστόσο γενικά θεωρείται ότι το νησιώτικο είναι πιο προσαρμοστικό όργανο από το Κρητικό.
Πάντως όποιο κι αν μάθεις, αν πιάσεις το άλλο και παίξεις μόνος σου χωρίς άλλο όργανο θα είναι σαν να ξέρεις ήδη, δεν έχει καμία διαφορά. Όλη η διαφορά είναι ότι αν πρέπει π.χ.να παίξεις Ρε, είναι άλλη θέση στο ένα κι άλλη στο άλλο. Στην ίδια θέση θα βγει διαφορετικός τόνος, αλλά κατά τα άλλα ό,τι δακτυλισμούς και πενιές ξέρεις στο ένα όργανο εφαρμόζονται και στο άλλο. Το κρητικό είναι ας πούμε το «μπάσο» του στεριανού (όλα 2,5 τόνους χαμηλότερα).
Άλλο βέβαια όταν αρχίσεις να εμβαθύνεις στις ιδιαίτερες τεχνικές κάθε περιοχής , αυτές που δίνουν το τοπικό χρώμα…


*Για την ακρίβεια ούτε κρητικά παίζω, απλώς ξέρω μερικά. Το ρεπερτόριο που πρωτοξεκίνησα και ξέρω καλύτερα είναι το καρπάθικο. Στην Κάρπαθο παίζουν κρητικό λαούτο. Ζούσα 4 χρόνια στην Κάρπαθο, μετά γύρισα στην Αθήνα και πού να βρω άνθρωπο να παίξω καρπάθικα, οπότε το γύρισα σε ευρύτερο ρεπερτόριο.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 02:15 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 02:13 —

Αστειεύεσαι; Γι’ αυτό είναι το φόρουμ. Ελεύθερα.

Καλημέρα. Εάν υπάρχει κάποιος κρητικός σύλλογος κοντά σου, τότε συνήθως διδάσκουν και λαούτο. Συνήθως και τα δίδακτρα είναι ελάχιστα έως μηδαμινά.

Εντάξει με τις διαφορές κρητικου στεριανου αλλα το θεμα μου ειναι ο κυριος ζωτος το ξέρω ο ανθρωπος ειναι συνονυμο με την λεξη λαουτο 3ειναι ταλενταρα και ειναι πολυ καλος αλλα με το θεμα ΚΡΗΤΙΚΑ θα μπορει να με μαθει η θα μπορει μονο παραδοσιακα της πανω ελλαδας μονο, χιλια ευχαριστω για την βοηθεια σας

Σίγουρα δεν είναι γι’ αυτό που φημίζεται ο Ζώτος, εγώ δε θα πήγαινα σ’ αυτόν για κρητικά, αλλά μια ερώτηση στον ίδιο θα λύσει τις απορίες. Δε νομίζω ότι θα ρισκάρει τη φήμη του, να σου πει ότι ξέρει ενώ δεν ξέρει, και μετά να τον κακολογείς.

Βασικά, αν ψήνεσαι για λαούτο (οποιοδήποτε) και μπορείς να βρεις τον Ζώτο, έστω κι αν είναι για μια απλή γνωριμία, αξίζει τον κόπο.

Κανενας να ειχε δασκαλο τον κο ζωτο να μας πει ρε παιδια αν μπορει να με μαθει κρητικα ευχαριστω κ παλι συγνωμη για τις πολλες και ισως χαζες ερωτησεις

Πρώτον, δεν καταλαβαίνω γιατί κάνεις τις ίδιες ερωτήσεις και δεν επικοινωνείς τηλεφωνικά με τον κ. Ζώτο, αφού είναι και ο μόνος που μπορεί να σου κάνει μαθήματα στην πόλη σου, όπως λές στο μήνυμα # 1.

Δεύτερον, εγώ ξέρω ότι ο Ζώτος δεν παίζει - διδάσκει μόνο παραδοσιακά της πάνω Ελλάδας που κάνεις λόγο στο μήνυμα # 6.

Τρίτον, γνωρίζω κάποιους όπως οΚωστής Καλαϊτζάκης, που παίζουν λαούτο και κρητικό και στεριανό που έχουν μαθητεύσει κοντά του. Τώρα με τι κούρδισμα λαούτου, τι κλίμακα, μέγεθος, χορδές, κλπ., δεν γνωρίζω. Μου είπε πάντως ο Κωστής Καλαϊτζάκης, ότι μόνο με την ιδιαίτερη τεχνική του Ζώτου, μπορεί να σολάρει και τα κρητικά από όλους τους τόνους.

Σε ευχαριστω πολυ δεν εποικηνωνησα μαζι του για τι θα κατεβει σε κανα 5 ημερο εδω και θα τα πουμε απο κοντα απλα ηθελα να παρω μια ιδεα επειδη δεν ξερω ρωταω συγνωμη αν εγινα κουραστικος ευχαριστω παντως πολυ ολους σας πιστευω πως δεν θα εχω κανενα προβλημα γιατι ο κ.ζωτος ειναι λαουταρα.

Δηλαδή άμα βάλω σε ένα στεριανό λαούτο χορδές και το κουρδίσω ΜΙ-ΛΑ-ΡΕ-ΣΟΛ θα υπάρχει αισθητή διαφορά στον ήχο;

ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ.

Καλησπέρα, εγώ μάθαινα με τον κ. Ζώτο 3 χρόνια και είναι όπως ακριβώς τα περιγράφει ο pepe.
Ρεπερτόριο έχει ο κ. Ζώτος, αλλά το ύφος του είναι πολύ συγκεκριμένο.

Όσον αφορά το εάν το στεριανό λαούτο σηκώνει κρητικές χορδές η απάντηση είναι πως κάποια - όχι όλα - σηκώνουν αλλά δεν είναι ό, τι καλύτερο.

Άμα τελειώσεις κρητικά με το Ζώτο πέρνα κι απο τον Ψαραντώνη να σου μάθει ποντιακή λύρα.