ΛΑΖΑΡΟΣ Β. ΨΥΛΛΑΚΗΣ Κατασκευαστής ρεμπέτικης κιθάρας

Τι ακριβώς είναι αυτή η λύρα; Παλιό κρητικό λυράκι; Νησιώτικο; Προσωπικό μοντέλο;

Αγαπητε κυριε pepe.Η λυρα ειναι αντιγραφο της πολιτικης λυρας του Λαμπρου Λεοντριδη που ητανε προσοπικος φιλος αλλα και πελατης του παππου μου.Οταν επαιζε με αυτο το οργανακι στα χαρεμια στην πολη κλαιγανε οι πασαδες οπως μου ειχε αναφερει σχετικα ο παππους μου

Αγαπητέ Λάζαρε θα μπορούσες να μας πεις -αν γνωρίζεις- αν ο παππούς σου ήταν μαθητής κάποιου γνωστού οργανοποιού (πχ. Μούρτζινος, Αυγέρης κτλ…) ή αν ήταν αυτοδίδακτος? Επίσης τα όργανα που μας παρουσιάζεις είναι του παππού σου ή του πατέρα σου?

Αγαπητε κυριε1980gms.οταν το 1922 ηρθε σαν προσφυγας απο την κωνσταντινουπολη στην Aθηνα ητανε ενας καταξιωμενος τεχνιτης με μεγαλη πελατια που σιγα σιγα πολλοι απο αυτους οταν ηρθαν εδω συνεχισαν να ειναι πελατες του αλλα και καλοι φιλοι.Π.Χ.Τομπουλης με το ουτι,Λεοναριδης με την λυρα λαμπρος, με το κανονακι και αλλοι πολλοι.Ειχε κατασκευασει πριν ερθει εδω αρκετα οργανα κυριως βιολια και απο σχολια παλαιων πελατων που ειχα ακουσει και ο ιδιος οταν ημουνα μικρος και πηγαινα στο μαγαζι και τον [βοηθουσα] ηταν αριστα και και τεχνικα αλλα και σε αποδοση ηχου. Οσο για τις φοτο τα βιολια ειναι του παππου και οι κιθαρες τα μπουζουκια και η λυρα ειναι του Γεωργιου Ψυλλακη.

Ευχαριστώ.

Άρα είναι πολίτικο λυράκι. Μου κάνει εντύπωση όμως, γιατί έχει δύο στοιχεία που δεν ανήκουν στην πολίτικη λύρα: τη γλώσσα, και τον πάνω καβαλάρη που φέρνει τις χορδές στο ίδιο μήκος. Κανονικά στην πολίτικη το μήκος χορδής ξεκινάει κατευθείαν από το κλειδί, και επομένως η μεσαία είναι πιο μακριά. Είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές δυσκολίες αυτού του οργάνου.
(Και ένα τρίτο σημείο, λιγότερο σημαντικό: η χορδιέρα, που συνήθως λείπει από τις πολίτικες).
Άρα ο Λάμπρος έπειζε με τροποποιημένη πολίτικη λύρα; Ή μήπως η λύρα του Γεωργίου Ψυλλάκη είναι τροποποιημένη; Μπορούμε, φίλε Λάζαρε, να το μάθουμε από τον ίδιο;

(Με την άδεια να μην ανταποκριθώ στον πληθυντικό σου! :))

Είχα γνωρίσει τον Λάζαρο Ψυλλάκη πριν πολλά χρόνια, όταν ήμουνα γύρω στα 16…Ο πρώτος οργανοποιός που γνώρισα από κοντά! Του είχα πάει να φτιάξει το βιολί του παππού μου, που βρήκα ξεχασμένο σε μιά αποθήκη.

Θυμάμαι καλά ή κάνω λάθος, πως κάτι μου είχε αναφέρει για σπουδές στη Γερμανία;

Μιας και πολλοί ενδιαφέρονται να μάθουν για τον παππού σου, θα μπορούσες να μας γράψεις ένα βιογραφικό του με λεπτομέρειες ;

Πότε γεννήθηκε, πότε άρχισε να κατασκευάζει, από ποιους έμαθε την τέχνη, που σπούδασε, που είχε εργαστήρια και πότε, ποιους είχε για μαθητές, βραβεία που πείρε, τι ιδιαίτερο είχαν τα όργανά του, φωτογραφίες από την δουλειά του και από την ζωή του, ποιοι έχουν δικά του όργανα, πότε παράδωσε την σκυτάλη στον γιο του …
Εγώ έμαθα ότι είχε εργαστήρι στην Πλατεία Ωδείου 2, αλλά δεν ξέρω την χρονολογία που ήταν εκεί. Τελευταία, έμαθα από τον Βάρλα ότι τον είχε προλάβει στην Κωλέττη το 1980, αλλά δεν ήξερε να μου πει αν ήταν ο Λάζαρος ή ο γιος του.

Όσο πιο πολλές πληροφορίες έχεις, τόσο το καλύτερο, και ίσως να του φτιάξουμε και μια Ιστοσελίδα.

Όσο για την κιθάρα, να κανονίσουμε για μετά 10 Φεβρουαρίου να σου την φέρω να την δεις.

ΚΙΘΑΡΑ ΛΑΖΑΡΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ

Διπλομάνικη προπολεμική του Λαζαρου Ψυλλάκη,ασύγκριτο όργανο!!!

Παιδια, καλησπερα και καλως σας βρηκα!
Επεσα τυχαια απο το Google εδω περα…
Δηλωνω περηφανη εγγονη του παππου μου, αν και ειδα οτι εχετε ηδη συστηθει με τον ξαδερφο μου το Λαζαρο…
Δεν εχω να προσθεσω κατι αλλο αυτη τη τη στιγμη, περα απο το οτι ειμαι πολυ συγκινημενη που αυτος ο εξαιρετος ανθρωπος και οργανοποιος αναγνωριζεται απο καποιους και εχει κερδισει μια θεση στο Πανθεον των μεγαλων “καλλιτεχνιτων” (δικη μου λεξη, αλλα ταιριαζει πιστευω).
Καποτε, ενα περιοδικο του εκανε αφιερωμα (τελος 70 ή αρχες 80, δεν καλοθυμαμαι, εχει ο πατερας μου το αντιτυπο, δεν το εχω προχειρο εδω) και τον αποκαλεσε “Ελληνα Στρατιβαριους”… Αυτο τα λεει ολα!!!

Γεια σου Catherine Psy,

πες μας αν θες πότε και πού γεννήθηκε ο παππούς σου; Αν έμαθε την τέχνη μόνος του ή δίπλα σε άλλους τεχνίτες; Έχω ακούσει ότι μεταξύ άλλων οργάνων κατασκεύασε και λίγα βιολιά, αλλά ασχολούνταν κυρίως με τις επισκευές βιολιών, έτσι είναι;

Ο Λάζαρος Ψυλλάκης γεννήθηκε γύρω στα 1900 και ήταν κατασκευαστής οργάνων της οικογένειας του βιολιού. Κατασκεύασε και άλλα όργανα, όπως κιθάρες και μαντολίνα και ένα και μοναδικό μπουζούκι. Ήλθε στην Ελλάδα από την Πόλη το 1922. Στην Πόλη ήταν ήδη οργανοποιός και μεταξύ άλλων είχε σπουδάσει οργανοποιία στη Βιέννη. Πέθανε το 1986.

Εδώ και αρκετό καιρό μαζεύω τα σχετικά στοιχεία (με τη βοήθεια κυρίως της οικογένειας Ψυλλάκη την οποία και ευχαριστώ) και ετοιμάζω μια ολοκληρωμένη παρουσίαση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα σας ενημερώσω σχετικά.

Εύχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους.

Σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματός μου, σας προσκαλώ να διαβάσετε μια πλήρη βιογραφία του Λάζαρου Ψυλλάκη στο blog “ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ”.

Το απεθευθείας link για τη συγκεκριμένη δημοσίευση είναι αυτό.

Να σαι καλά Παναγιώτη με τις πληροφορίες σου.Καλή χρονιά.

Υπέροχο! Καλή χρονιά!!

Ακόμη περιμένουμε την ολοκληρωμένη παρουσίαση.

Βλ. λινκ στο επόμενο μήνυμα από αυτό που παρέθεσες.

4 «Μου αρέσει»

Η παρουσίαση έχει γίνει εδώ και 7 χρόνια όπως φαίνεται στο ακριβώς επόμενο μήνυμα από αυτό που παραθέτεις.

Ξαναδίνω το λινκ:

4 «Μου αρέσει»

Για κοίτα πως τόφερε η τύχη! Χωρίς να το γνωρίζω, το παραπάνω κείμενο που το αναδημοσίευσα χθές στο Facebook, λειτούργησε σαν “κατευόδιο” για τον οργανοποιό Γιώργο Ψυλλάκη (1933-2020), τον ένα από τους γυιούς του Λάζαρου Ψυλλάκη που φαίνεται αριστερά στη τελευταία φωτογραφία του άρθρου. Τον είχα γνωρίσει στο πλαίσιο της έρευνάς μου και πολλές από τις πληροφορίες του άρθρου, μου τις είχε διηγηθεί εκείνος. Για τη δυσάρεστη είδηση με ενημέρωσε γυιός του, ο Λάζαρος Ψυλλάκης (εγγονός του παλαιού οργανοποιού) που φαίνεται και αυτός στην οικογενειακή φωτογραφία (στη μέση). Ο Γιώργος Ψυλλάκης έφυγε την Κυριακή 15-3-2020. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του!

6 «Μου αρέσει»

τα συλλυπητήριά μου… πρέπει να ήταν ο τελευταίος από εκείνη την εποχή.

1 «Μου αρέσει»