Λίγες σκέψεις για "Το Χαρέμι στο Χαμάμ" του Α. Δελιά

Καλησπέρα σε όλους, ήθελα να ανοίξω μια συζήτηση για το αγαπημένο τραγούδι “Το Χαρέμι στο Χαμάμ”, καθότι σκεφτόμουν διάφορα για αυτό τις τελευταίες μέρες, σχετικά με το πώς το ερμηνεύουμε τους στίχους, τι συναίσθημα μας προκαλεί, τι πιστεύουμε ότι ήθελε να εκφράσει ο Ανέστος κλπ. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν ανοίγω μια κουβέντα του τύπου “να προσδιορίσουμε τι είχε στο μυαλό του ο Δελιάς όταν το έγραφε”, διότι αυτό είναι αδύνατο, δεν ψάχνω δηλαδή για επιστημονική τεκμηρίωση, στοιχεία κλπ, αλλά υποκειμενικές ερμηνείες, σκέψεις κλπ του καθενός.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της σκέψης μου, θεωρώ ότι το τραγούδι αυτό, παρότι φαινομενικά πολύ απλό στιχουργικά, μου φαίνεται σαν να εκφράζει κάτι πολύ βαθύτερο. Ίσως βέβαια να συμβάλει σε αυτή μου την εντύπωση και η αριστουργηματική μουσική (βγάζει ένα συναίσθημα το ρημαδι το Ουσάκ βρε παιδι μου), αλλά όπως και να χει δεν μου φαίνεται σαν ένα απλό τραγούδι που μιλάει για αργιλεδες και καλοπέραση, σαν τα δεκάδες άλλα τέτοια ρεμπέτικα που υπάρχουν. Δεν είναι δηλαδή ένας Μπουφετζης ή ένα Καραντουζενι. Μου φαίνεται ότι μέσα από τους “πασάδες, τα χαρέμια, τα μπουζούκια, τους αργιλεδες κλπ” θέλει να εκφράσει κάτι παραπάνω, έναν ιδεατό κόσμο ή μια ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, μια ελπίδα που ο καλλιτέχνης ξέρει ότι είναι αβάσιμη αλλά την έχει ανάγκη για να στέκεται στα πόδια του. Ίσως και μια νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες, για ένα καλύτερο παρελθόν που ξεριζώθηκε (ο Δελιάς άλλωστε ήταν μικρασιάτης πρόσφυγας που αναγκάστηκε σε μικρή ηλικία να σηκώσει όλο το βάρος της οικογένειας καθώς ο πατέρας του είχε πεθάνει). Η ερμηνεία αυτή στην ουσία αποτελεί κλασικό μοτίβο στην τέχνη, όπου οι φτωχές τάξεις, το περιθώριο και ο υπόκοσμος (όπου έχει τις ρίζες του τόσο το συγκεκριμένο τραγούδι όσο και γενικότερα ο Δελιάς και η Πειραιώτικη σχολή) οραματίζονται μια γη της επαγγελίας, έναν επίγειο παράδεισο, που ξέρουν ότι ποτέ δεν θα βιώσουν, αλλά ξεχνάνε έτσι προσωρινά τουλάχιστον τα βάσανα της καθημερινότητας.

Αυτόν τον πόθο, αυτό το συναίσθημα μου φαίνεται να θέλει να εκφράσει ο πονεμένος Ανέστος, που άλλωστε τόσο από το μουσικό ύφος του όσο και από την τραγική ζωή του, σίγουρα ήταν βασανισμένη ψυχή. Όχι απλά ένα τραγούδι για κέφι, καλοπέραση και τα σχετικά.

Θέλω πολύ να ακούσω τις σκέψεις σας (είναι πολύ πιθανό να το παρατραβώ φυσικά, εικασίες/ερμηνείες κάνουμε).

2 «Μου αρέσει»

αφου θέλεις να ακούσεις τις σκέψεις μας, θα σου πω.

1. στις τεχνες γενικως αφήνουμε τον ακροατή, θεατή κτλ, ελεύθερο(χωρίς καθοδήγηση για το τι πρέπει να καταλάβει η να νιώσει) για να μπορεί να αισθανθεί αυτό που θέλει και μπορεί.
  2. οι κριτικοί τεχνών κατ’εμε, πρεπει μονον να δίνουν χρηστικές πληροφορίες (ποιός , πότε, πού, τι ωρα κτλ)
  3. δεν υπάρχει περίπτωση οι διαφορετικοί άνθρωποι να καταλάβουν η να νιώσουν τα ιδια ερεθίσματα.
  4. κτλ κτλ κτλ

i wrote wild in german:

ich habe auf deutsch wild los geschrieben und es auf griechisch übersetzen lassen, das sind meine Assoziationen

Η επιλογή των εικόνων εδώ μιλάει από μόνη της, κάτι που προβάλλεται στο κείμενο του Anestis, αλλά και στο ίδιο το κείμενο. Ηδονισμός, επιπολαιότητα, σεξουαλικότητα, όνειρα, ρομαντισμός, νοσταλγία, η λαχτάρα για την Ανατολή ως κάτι όμορφο, γυναίκες, χασίς, ζεστό νερό, σεξ… Θεέ μου: ένα χαρέμι στο χαμάμ, τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Και κάπνισμα χασίς, σεξ και ναρκωτικά, υπέροχα.

1 «Μου αρέσει»

Προσωπικά δεν προσλαμβάνω κάτι τέτοιο.
Εξωτισμός, ηδονοθηρία, φυγή προς ονειρικούς κόσμους, εργαλειακή χρήση της γυναίκας (κατανοητή στο συγκείμενο της εποχής) -και υπέροχη μουσική βέβαια, αλλιώτικα “υπνωτιστική”…

Ούτε εγώ καταλαβαίνω κατι βαθύτερα φιλοσοφικό ή αυτοβιογραφικό σε αυτό το τραγούδι. Οπως και στον καιξή, ή και αργότερα με τη Τζεμιλέ και άλλα τραγούδια, νομίζω πρόκειται για μια θεματολογία με μια δόση οριενταλισμού που ήταν δημοφιλής.

Αν βέβαια αυτή η μουσική σημαίνει κάτι ιδιαίτερο/προσωπικό για 'σένα, δεν πέφτει λόγο σε κανέναν.

Ε αυτό δεν έκανε ο άνθρωπος;

Αυτό είναι δουλειά του ακαδημαικού ίσως. Η κριτική είναι μια άποψη της οποίας το βάρος εξαρτάται και απο το κύρος του συγγραφέα. Μια κριτική δεν μπορεί να είναι βαθειά προσωπική; Πχ να γράψει κάποιος: “Το τάδε τραγούδι με συγκίνησε και έβαλα τα κλάμματα κλπ”

Εδώ θα συμφωνήσω εν μέρει: Ειδικά σε τροπικές μουσικές, ο κάθε τρόπος όντως συχνά υπηρετεί ένα πλήθος συναισθημάτων και θεματολογίες.

Απο την άλλη θα βρούμε πολλούς να πουνε οτι το Σαμπάχ είναι χαρμόσυνο; Κατα κάποιο τρόπο, κάποια μουσικά χρώματα μας αποτυπώνται ως συλλογική μνήμη και καταλήγουν να σημαίνουν κάτι συγκεκριμένο.

Βασικά αυτό είναι.

Ανάμεσα στις αρχές του οριενταλισμού βρίσκεται η δημοσίευση, στην Ευρώπη, των αραβικών Χιλίων και μιας Νυχτών. Οι δυτικοί αναγνώστες είχαν πάθει ένα πολιτισμικό σοκ όταν ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με την αδιανόητη μέχρι τότε ιδέα ότι, έστω και σε παραμύθια, ένας άνθρωπος μπορεί να είναι ΤΟΣΟ πλούσιος, ένας άρχοντας τόσο πανίσχυρος, ένα τζίνι τόσο παντοδύναμο κλπ. ώστε κάθε σκέψη και επιθυμία, οσοδήποτε εξωφρενική, να μπορεί να υλοποιηθεί.

Όλη αυτή η φαντασία με τον πλούτο της Ανατολής, τη χλιδή, την απεριόριστη δυνατότητα ικανοποίησης επιθυμιών κλπ., έδωσε έμπνευση σε πολλούς και δημιούργησε ένα ολόκηρο ρεύμα. Σ’ αυτό το πλαίσιο οι Έλληνες είμαστε από την πλευρά της Ευρώπης, που βλέπει έκθαμβη ή μάλλον ονειρεύεται αυτή τη μαγική Ανατολή. Το ότι κι εμείς οι ίδιοι είμαστε πολύ πιο Ανατολίτες από τους δ/ευρωπαίους, όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και στα ήθη, δεν επηρέασε: η απόσταση από την ιδεατή καθαυτού Ανατολή, της μαγείας και της απουσίας ορίων, είναι πολύ μεγαλύτερη.

Κάτι τέτοιο λοιπόν εκφράζει και το τραγούδι του Δελιά: ονειρεύεται έναν πλούσιο άρχοντα που δεν ασχολείται παρά με την ικανοποίηση των ηδονιστικών του επιθυμιών, για την οποία δε χρειάεται παρά μόνο μια διαταγή.

Μπα, δε νομίζω. Οι χαμένες πατρίδες ήταν βέβαια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά η πραγματικότητα που βίωνε η Οθωμανική Αυτοκρατορία του 20ού αιώνα δεν ήταν αυτή του μυθοποιημένου Αλή Πασά που, αν θυμάστε, σε εικόνες τον βλέπουμε σχεδόν πάντα ξαπλωτό σε βουνά από μαξιλάρες, ντυμένο με κάθε πολυτέλεια, και περιστοιχισμένο από διάφορα σύμβολα ηδονής όπως το τσιμπούκι (τόσο μακρύ ώστε χρειάζεται ειδικός υπηρέτης για να του το ανάψει, μόνος του δε φτάνει, κι επομένως δε χρειάζεται να κάνει ούτε αυτό τον στοιχειώδη κόπο) ή διάφορες όμορφες νεαρές, με κραυγαλέα διαφορά ηλικίας από τον ίδιο, ντυμένες στα αραχνοΰφαντα.

Έχω ασχοληθεί με την απώλεια, η Delias θρηνεί την απώλεια και ξεκινά ένα ταξίδι ονείρων και νοσταλγίας, αυτό διαβάζω αυτή τη στιγμή, για την ΑΠΩΛΕΙΑ

Κριτική βιβλίου

Andreas Reckwitz – Απώλεια

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας Andreas Reckwitz ασχολείται κυρίως με την εξέλιξη της δυτικής κοινωνίας στη σύγχρονη εποχή. Το νέο του βιβλίο «Απώλεια. Ένα θεμελιώδες πρόβλημα της σύγχρονης εποχής» καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι της σύγχρονης εποχής δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τον φόβο της απώλειας, αλλά ούτε και την άρνηση της απώλειας. Σήμερα όμως, στην ύστερη σύγχρονη εποχή, η ισορροπία ανατρέπεται: βιώνουμε μια «εξέλιξη της απώλειας». Διότι, μπροστά σε μια υποτιθέμενη καταστροφή, η ελπιδοφόρα αφήγηση της αιώνιας προόδου σιγεί.

Translated with DeepL.com (free version)