Κώστας Παπαπαναγιώτου: Άρθρο στο fotisraptispoint.gr (2020)

Κώστας Παπαπαναγιώτου

«Αν ποτέ γινόταν μια μάζωξη των κορυφαίων μπουζουξήδων, θα έπρεπε, πριν ξεκινήσουν, να καθίσουν όλοι προσοχή μπροστά στον Κώστα Παπαπαναγιώτου και ύστερα να παίξει ο καθένας ό,τι ξέρει».

Με αυτή τη διατύπωση ο φίλος μου Γιώργος Κυρατσός, αποδίδει λιτά και απέριττα το μεγαλείο ψυχής του σολίστα Κώστα Παπαπαναγιώτου, στοιχείο απαραίτητο για την διαχείριση των χορδών του μπουζουκιού πέρα από την χρήση των δακτύλων. Πρόκειται για την μοναδική, ίσως, παρουσία στην ελληνική πραγματικότητα, όπου το αριστερό χέρι χωρίς δείκτη, μέσο, και παράμεσο, με ανάλογη δακτυλοθεσία αντίχειρα και μικρού στην ταστιέρα του μπουζουκιού, παράγει μουσικά αποτελέσματα απείρου ακουστικού κάλλους. Γιατί, όπως λέει ο ίδιος «Είμαι αυτοδίδακτος, δεν ξέρω από θέση-άρση, δεν ξέρω από δρόμους, δεν ξέρω μουσική, δεν ξέρω από δακτυλοθεσία. Ξέρω μόνο τι θέλω. Το 2001 είχα ένα ατύχημα στο αριστερό χέρι με αποτέλεσμα να χάσω οριστικά τον δείκτη,τον παράμεσο και τον μέσο, τα οποία πλέον έχουν μόνο διακοσμητικό ρόλο. Σε καμιά περίπτωση δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω. Έτσι αποφάσισα να παίξω με τον αντίχειρα και το μικρό». Χωρίς να αναιρεί την ανάγκη διδασκαλίας και το έργο των δασκάλων θεωρεί ότι «Ο καθένας μπορεί να μάθει όπως αυτός θέλει. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα μάθει αν δεν το αγαπήσει, αν δε βγάλει την ψυχή του, αν δε το σεβαστεί».

Είχα την τύχη να απολαύσω για αρκετά χρόνια τον Κώστα, σε κάποια μουσικά στέκια στα Γιάννενα, παρέα με έγκριτους μουσικούς της πόλης, πριν η οικονομική κρίση τον οδηγήσει στην γενέτειρά του Αυστραλία. Τον φιλοξένησα πολλές φορές στο ερασιτεχνικό μου στούντιο στη Ζωοδόχο, όπου ηχογραφήσαμε ελεύθερα πολλές από τις επιλογές του. Πάντα αυστηρός και τελειομανής, μέχρι «εκνευρισμού», στις εγγραφές του, μου έχει αφήσει παρακαταθήκη αρκετά κομμάτια με την χαρισματική του σφραγίδα. Αυτές οι ηχογραφήσεις αποτέλεσαν αφορμή για την ανάδειξη του ταλέντου του Πάνου Σιόγκα, με τον οποίο ο Κώστας συνυπήρξε σ’ ένα από τα καλύτερα δίδυμα μπουζουκιών που εμφανίστηκαν ποτέ στις μουσικές σκηνές στα Γιάννενα.

Μπουζουξήδες υπάρχουν πολλοί, πληθώρα θα έλεγα, τα τελευταία χρόνια. Μεγάλοι δεξιοτέχνες, αλλά χωρίς να τους περισσεύει τόση ψυχή όσο αυτή που περισσεύει στον Κώστα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά και ο μεγάλος μας λαϊκός κιθαρίστας Δημήτρης Μυστακίδης.

Πηγή: https://fotisraptispoint.gr/articles/show/kostas-papapanagiotou-27

8 «Μου αρέσει»

Σπουδαίος ταξιμαδόρος και παίχτης μπράβο στα παιδιά που του δώσανε την σημασία που του αξίζει

8 «Μου αρέσει»

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για την κοινοποίηση του αρθρου που έχει γραφτεί και με τιμά πολύ,σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και πολλή μουσική,να στε καλά όλοι σας!!!

7 «Μου αρέσει»

Ταξιμαρα νταλγκαδιάρικη από τον Κώστα, με το καινούργιο του μπουζούκι

6 «Μου αρέσει»