Κουρδιστήρι ακριβείας για μπουζούκι

Δεν έχω καταλάβει, όταν το έχεις στο όργανο πάνω κουρδίζει με ακρίβεια ?

σε περίπτωση που δεν τα εχεις.

1. οδηγίες Ελληνικά

https://manuals.plus/el/tc-electronic/polytune-clip-manual

2.οδηγιες Αγγλικά

Αχ αυτές οι αυτόματες μεταφράσεις… Τις καταλαβαίνεις μόνο αν ξέρεις την ορολογία στην γλώσσα του πρωτότυπου, στην οποία περίπτωση διαβάζεις κατευθείαν από το πρωτότυπο και ησυχάζεις.
Πάντως για λειτουργία μικροφώνου δεν διάβασα πουθενά. Κάπου αλλού πρέπει να αναζητηθεί το πρόβλημα.

Και ποια είναι η χρησιμότητα;

Άσε που σ’ ένα διπλόχορδο όργανο δεν πιστεύω να ξέρει ποια από τις εκάστοτε δύο όμοιες χορδές είναι ξεκούρδιστη.

συμβαινει οτι και με το κουρντισμα με κινητο: Στο τελος κουρντιζεις, αλλα οταν εχει φασαρια ειναι πολυ πιο δυσκολο και σιγουρα οχι ακριβες. Οταν εχει ησυχια, δεν ξερω επειδη κουρντιζω με τ’ αυτι.

ευχαριστω πολυ. Και παλι δεν εκανα δουλεια. Ανακαλυψα οτι πιανει απο την τρυπα του οργανου. Περιοριζεται το φαινομενο αμα “κλεισεις” τις χορδες, αλλα και παλι αρπαζει.

1 «Μου αρέσει»

Δεδομένου ότι μια νότα φαίνεται πως δεν έχει απόλυτα σταθερό ύψος σ’ όλη της τη διάρκεια (δεν ξέρω πώς εξηγείται αυτό), προσωπικά προτιμώ το κουρδιστήρι να μην είναι της απόλυτης ακρίβειας, γιατί δεν ξέρω τι να πιστέψω. Σκαμπανεβάζει, και τι πρέπει να θεωρήσω σωστό; Αυτό που δείχνει στην αρχή που σκάει η πενιά, στη μέση ή στο τέλος; Λίγο λιγότερη ευαισθησία απλουστεύει τη ζωή.

Η κυματομορφή μιας νότας (πχ όταν χτυπάμε μια χορδή για να κουρδίσουμε, έχει τέσσερις φάσεις. Αντιγράφω από Β. Γκίνο:

(είναι για συνθεσάιζερ αλλά η ουσία είναι η ίδια)
και wiki:
ADSR_parameter.svg
Στο κούρδισμα μας ενδιαφέρει η φάση του sustain, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπ’όψιν και την ατάκα (ειδικά στις μπάσες χορδές, συχνά κουρδίζουμε εκεί). Στο κουρδιστήρι η ατάκα (attack) είναι λίγο ψηλότερα σε Hz, και αμέσως πέφτει (decay) στην κανονική συχνότητα (sustain). Στο σβήσιμο (release) δεν έχει νόημα να κουρδίσουμε.

Η εφαρμογή είναι μόνο για κιθάρα, ούτε καν για μπάσο που έχει επιλογή το συγκεκριμένο κουρδιστήρι.

Γενικά μπορούμε να κουρδίζουμε πάντα με το αυτί (εδώ και κάτι χιλιετίες). Στην ησυχία, έχουμε την ησυχία μας. Όταν έχει φασαρία, κουρδίζουμε πάλι με το αυτί -γιατί αν δεν ακούμε εμείς οι ίδιοι το φάλτσο σιγά μην το ακούει κανείς άλλος μες τη βαβούρα!

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ την παρέα για την ευγενική της ανταπόκριση.

1 «Μου αρέσει»

Καθόλου κακό αυτό που λες, φίλε μου…

1 «Μου αρέσει»

Αγόρασα το unitune, εξαιρετική δουλειά και ακρίβεια κουρδισματος χωρίς κόπο!!
Το δοκίμασα σε κιθάρα κ μπουζούκι κ εξεπλάγην ευχάριστα σε σχέση με (φθηνότερα βέβαια…) korg, fender και ενα άλλο που έχω. Από μένα είναι πρόταση θετική!!!

1 «Μου αρέσει»