Κιθάρα Foti & Reina (Catania)

Όπως υποσχέθηκα σε άλλο θέμα, παρουσιάζω μία παλιά κιθάρα κατασκευασμένη τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα από το εργαστήρι των Luca Foti και Giacomo Reina στην Ιταλία (σχολή της Κατάνιας). Το όργανο παραδόθηκε στον κυρ-Απόστολο (έναν ερασιτέχνη κατασκευαστή στην Τούμπα Θεσσαλονίκης) σε άσχημη κατάσταση και με φανερά τα σημάδια “κακοποίησης” από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες (όποιοι κι αν ήταν αυτοί μιας και ο άνθρωπος που την παρέδωσε την βρήκε πεταμένη στην περιοχή του Ορφανοτροφείου). Συγκεκριμένα, το καράολο είχε σπάσει σε ένα σημείο, το μεταλλικό τμήμα της κλειδιέρας είχε κι αυτό ένα σπάσιμο, τα πλαϊνά της κιθάρας είχαν μια μεγάλη ρωγμή ενώ το καπάκι και η πλάτη έχουν ακόμα όχι μόνο έντονες χαρακιές αλλά και χαραγμένα σύμβολα! (γράμματα της αλφαβήτου, ορνιθοσκαλίσματα, κ.ά.).

Ο κυρ-Απόστολος ανέλαβε να επισκευάσει τις σοβαρές ζημιές αλλά σε καμία περίπτωση δεν προχώρησε σε ολική αποκατάσταση (εκτός του ότι δεν ήθελε κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσε κιόλας να το κάνει σωστά ελλείψει ειδικών γνώσεων). Η κιθάρα φυσικά παίζει, δεν έχει όμως την όψη της καινούριας. Ίσως μάλιστα να έχει χάσει και μεγάλο μέρος από τον αρχικό της ήχο.

Το σχήμα του σκάφους είναι σχεδόν 8αράκι ενώ η κλίμακα της ταστιέρας είναι μικρή (μάλλον γύρω στα 62cm). Δεν πήρα ακριβείς διαστάσεις αλλά γενικά είναι κοντά στις σημερινές κιθάρες 7/8, από άποψη μεγέθους, ίσως και πιο μικρή.

Κάνοντας ζουμ στην παραπάνω εικόνα μπορείτε να δείτε ότι ο καβαλάρης της κιθάρας δεν είναι από κόκκαλο όπως οι σημερινοί. Αντ’ αυτού, στο ξύλο του καβαλάρη υπάρχει πρόβλεψη για το σφήνωμα ενός τάστου το οποίο λειτουργεί ως καβαλάρης. Τα δε τάστα της κιθάρας είναι παλαιού τύπου και άρα πολύ λεπτά. Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλημα τασταρίσματος.

Παρακάτω βλέπετε την πλάτη της κιθάρας. Δεν φαίνεται καλά από τη γωνία λήψης αλλά έχει μια ωραία καμπυλότητα.

Ο ήχος της κιθάρας δεν έχει κάτι το αξιοζήλευτο. Είναι μάλλον φτωχός από ηχοχρώματα και η ένταση του χαμηλή. Συνεργάζεται όμως καλά με άλλα όργανα. Δεν τα “σκεπάζει” αλλά δεν εξαφανίζεται κιόλας. Σε ήσυχο περιβάλλον και παρέα με ένα μπουζουκάκι παρουσιάζει ένα μικρό ενδιαφέρον. Στοιχηματίζω πως με μια επέμβαση στο καπάκι (επεξεργασία του υπάρχοντος ή αντικατάστασή του με καινούριο) η κιθάρα αυτή θα είχε να δώσει πολύ περισσότερα.

Αν κάποιος φίλος γνωρίζει περισσότερα για τα όργανα των Foti & Reina, ας γράψει κάτι. Στο διαδίκτυο δεν βρήκα και πολλά.

2 «Μου αρέσει»