Κατασκευή Θρακιώτικης Γκάιντας

Γειά σας, παιδιά μόλις έγινα μέλος, και δε ξέρω αν κάνω λάθος που ρωτάω εδώ, θέλω αν ξέρει κανείς να μου πεί που μπορώ να βρώ πληροφορίες σχετικά με το τρόπο κατασκευής της θρακιώτικης γκάϊντας.

Επίσης, μπορεί κάποιος να μου πεί αν ξέρει αν υπάρχει ιστορία της γκάϊντας στη Κεφαλλονιά, αν εχει υπάρξει ποτέ κανένας γκαϊντατζης εκεί? Έχω ακούσει κάτι για τσαμπούνα ή και κάποιο αυλό ίσως.

Σημείωση συντονιστικής ομάδας: Μεταφέρθηκαν και συγχωνεύτηκαν εδώ μηνύματα από την παρούσα και από άλλη συζήτηση.

Υπήρχε ένα είδος τσαμπούνας, που δεν παίζεται πια. Και ένα είδος ζουρνά (ίσως αυτό είναι ο αυλός που έχεις ακούσει), που επίσης δεν παίζεται αλλά ίσως ζει ακόμα κανείς στη Ζάκυνθο που να παίζει.

Ως προς την 1η ερώτηση: Μα στο ΤΕΙ Ληξουρίου φυσικά! (Τεχνολογίας μουσ. οργάνων.)

Περί τίνος πρόκειται, κάνεις κάποια εργασία; Ή θες να φτιάξεις; Στη δεύτερη περίπτωση, μόνο με κείμενα χωρίς να το δεις, ξέχνα το.

Έχω ακούσει πως κάπου κοντά στο Πόρο Κεφαλλονιάς, υπάρχει κάποιος σε μεγάλη ηλικία βάβαια, που παίζει΄(επαιζε) με ένα τύπο αυλού ίσως δικής του κατασκευής που ειχε σχέση με το τρόπο παιξίματος τσαμπούνας.Πρόσφατα είχα παρακολουθήσει ένα σεμινάριο αιγαιοπελαγίτικης τσαμπούνας(σκορτσάμπουνο) και είχαν γίνει αναφορές ότι υπήρχε κάποτε σκορτσάμπουνο σε κάποια χωριά της Παλικής(Ληξούρι).
Όσο για την πολύ ωραία απάντησή σου, μα στο ΤΕΙ Ληξουρίου φυσίκα, το θέμα είναι πως ποτέ δεν υπήρχε κάτι τέτοιο ως προς το θέμα κατασκευή γκαϊντας, ίσως αναφορές και αυτές ελειπής.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 14:03 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 13:58 —

Εγώ απλά θέλω να μάθω πως κατασκευάζεται η γκάϊντα, γιατί πέρα του ότι μαθαίνω να παίζω και έχω κ γκάϊντα και σαφώς θέλω να μάθω σχετικά οτι αφορά την γκάΙντα,ασχολούμαι με τις συντηρήσεις πνευστών και με ενδιαφέρει να μάθω για την κατασκευή της γκάϊντας.

Πνευστά Κεφαλονιάς:

Ο κατεξοχήν άνθρωπος που τα ξέρει όλα αυτά είναι ο Γεράσιμος Γαλανός. Είναι δάσκαλος σε κάποιο χωριό του νησιού και έχει διεξαγάγει την πληρέστερη μουσικολαογραφική έρευνα που έχω υπόψη μου σχετικά με την Κεφαλονιά. Συνεργάζεται και με το ΤΕΙ, οπότε θα σε βοηθήσουν από εκεί να τον εντοπίσεις.
Πάντως το μόνο πνευστό που παίζεται με τρόπο παρόμοιο με την τσαμπούνα είναι η τσαμπούνα.

Για την κατασκευή της γκάιντας: ό,τι υπάρχει δημοσιευμένο, θα το ξέρουν λογικά στο ΤΕΙ. Υπάρχει επίσης η διατριβή του Χάρη Σαρρή στο Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών, «Η γκάιντα στον Έβρο», που περιλαμβάνει και κεφάλαιο περί κατασκευής. Δεδομένου ότι το ασκί και τα γλωσσίδια γίνονται όπως και στην τσαμπούνα, μπορείς να κοιτάξεις και πηγές για την κατασκευή της τσαμπούνας: υπάρχει η πτυχιακή του Νίκου Τσαντάνη από το ΤΕΙ Άρτας «Η τσαμπούνα στη Νάξο και τη Σύρο», και αυτό, πάλι για τη Νάξο. Επίσης το εμβριθέστατο φυλλάδιο του δίσκου «Σαμπούνες Μυκονιάτικες». Σαν να θυμάμαι ότι κατασκευαστές γκάιντας έχουν εμφανιστεί και σε κάποιο παλιό ντοκιμαντέρ, που υπάρχει ή στο αρχείο της ΕΡΤ ή στο Γιουτιουμπ.