Καλησπέρα στην παρέα. Για πρώτη μου κατασκευή θέλησα να προσπαθήσω να φτιάξω ένα λαούτο.Έπητα απο πολύ καιρό αποτυχημένης αναζήτησης σχεδίων για καλούπι λαούτου , είπα να κάτσω και να ασχοληθώ απο μόνος μου, όπως το καταλαβαίνω…έ και ότι γείνει. Συνδιάζοντας διαστάσεις απο λαούτα γνωστών οργανοποιών κατέληξα στο σχήμα και τον τρόπο συλογισμού που παρουσιάζεται στις παρακάτω φωτογραφίες:[HR][/HR]
[HR][/HR]Το σχέδιο 2 είναι ο νομέας με το μέγιστο ύψος και η πλάγια κάθετη τομή .Με κίτρινο είναι οι ακτίνες κύκλου που μας δίνει την καμπύλη απο το μεγιστο πλάτος ώς το σημείο της ένωσης με το μπράτσο.
Όπου αφαιρώ (-2mm) είναι το πάχος της ντούγας .
Η ευθεία Ψ (με πράσινο στο σχέδιο 2) είναι αυτή που καθορίζει το ύψος των υ και χ. Απο κατω και μέχρι την Ψ είναι το κάθετο μέρος του καλουπιού για ευκολία κόλησης της κολάντζας και των πλαιναριών αργότερα. Το μέγιστο ύψος της Ψ (πράσινης γραμής στο σχ2) στο μέρος της κολάντζας είναι 6cm.[HR][/HR]

Παρακαλώ για διορθώσεις , υποδείξεις η διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης μιάς και είναι η πρώτη μου απόπειρα για σχεδίαση και κατασκευή οργάνου.