Καλλιτεχνικό Καφενείο -Αρχείο ΕΡΤ (Θεοδωράκης σε 2 επεισόδια)

2Q==

απο τα αρχεια της ΕΡΤ “Καλλιτεχνικό Καφενείο”, με τον Βασίλη Τσιβιλίκα, τον Μίμη Πλέσσα και τον Κώστα Φέρρη.
το πολυ ενδιαφέρον στα 2 επισοδια για τον Θεοδωράκη, ειναι η μικρή ορχήστρα live και unplugged, με Κώστα Παπαδόπουλο, Λάκη Καρέζη και Τάσο Καρακατσάνη στο πιάνο.
ο ηχος ειναι εντελως φυσικός και διαφαίνεται το μέγεθος των μουσικών αυτών.
εκτως αυτου εχουμε και την αποψη του Θεοδωράκη για τα μουσικά δρόμενα της δεκαετίας 80 και την διαφορα της ελαφράς με την λαϊκή μουσική

μέρος 1ο

<Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο Μίκης Θεοδωράκης θυμάται την πρώτη μελωδία που συνέθεσε το 1937 στην Πάτρα, επηρεασμένος από τα ακούσματα της ελαφράς μουσικής.

Αναφέρεται, επίσης, στη μελοποίηση του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος», στις ταινίες «Ζορμπάς» και «Η Μάχη της Σούτιεσκα», των οποίων έγραψε τη μουσική, αλλά στη γνωριμία του με τον Μάνο Χατζιδάκι και τη Μαρία Φαραντούρη.

Αποκαλύπτει παρασκήνια από τη μουσική του διαδρομή και την πολιτική δράση, μιλά για την Ελλάδα, για το τραγούδι την περίοδο της χούντας, τη μουσική του σήμερα, ενώ εξηγεί ποια είναι η διαφορά του ελαφρού και του λαϊκού τραγουδιού.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει το «Μια μέρα θα στο πω», ο Αντώνης Καλογιάννης ερμηνεύει το «Επιτάφιος», η Μαρία Δημητριά μαζί με τον Θεοδωράκη το «Άλλη χώρα», ο Πέτρος Πανδής το «Ένας όμηρος», ο Δημήτρης Μητροπάνος το «Όμορφη Πόλη» .

Προβάλλονται πλάνα από συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη, μεταξύ των οποίων ασπρόμαυρα πλάνα από συναυλία με τη Mαρία Φαραντούρη και ασπρόμαυρα πλάνα από τη συναυλία της 16/10/1982 στη Λειψία της Γερμανίας, με τραγουδιστή τον Gunther Emmerlich, στον συναυλιακό χώρο Gewandhaus, όπου ακούγεται το “Άξιον Εστί” στα γερμανικά.>